12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V novi Demokraciji: Invazija zdravnikov z Balkana, pri Šabedru skrivajo podatke!

Slovensko zdravstvo je na psu, stanje se slabša, število zdravnikov na tisoč prebivalcev je bistveno nižje od povprečja v EU, zdravniki in tudi drugo zdravstveno osebje odhaja. Na ministrstvu za zdravje podatke skrivajo, poslanka Jelka Godec pa je razkrila, da se je v samo dveh letih za štirikrat povečalo število dovoljenj za delo tujih zdravnikov v Sloveniji.

 

Slovensko javnost je pretresel podatek, da je Onkološkemu inštitutu (OI) v Ljubljani zmanjkalo osnovnega zdravila karboplatin za tretjo fazo kemoterapije za večjo skupino bolnikov, zato so kemoterapijo odpovedali. Minister za zdravje Aleš Šabeder se do tega sploh ni opredelil, podrobnejši podatki pa kažejo, da brezpogojno sledi politiki zdajšnje direktorice inštituta Zlate Štiblar Kisić in enemu od javno najbolj izpostavljenih obrazov, zdravniku Eriku Breclju, ki sta prevzela vodenje Onkološkega inštituta (OI). Za nedopustno zdravstveno sramoto so okrivili dobavitelja, vendar to ne vzdrži resnosti presoje, Brecelj pa se je zavil v molk. Odgovornost zaradi tega nezaslišanega dejanja bi moral prevzeli Šabeder in Zlato Štiblar Kisić pozvati k odstopu, a tega ni storil.

Primer OI le vrh ledene gore

Primer OI je samo vrh ledene gore. Slovenski zdravstveni sistem je v razsulu. Zdravnica Alenka Forte, predsednica Odbora za zdravstvo pri Strokovnem svetu SDS, je na nedavnem posvetu v Ljubljani dejala, da v zdravstvu pozabljajo na pacienta, še vedno imamo plansko javno zdravstvo. V državi je več kot 200 tisoč Slovencev, ki nimajo osebnega zdravnika, soočamo se tudi z velikim pomanjkanjem kadrov. »Ta čas bi potrebovali okoli 500 dodatnih zdravnikov,« je dejala. Opozorila je tudi na veliko omejevanje koncesionarjev in na zaskrbljivo korupcijo v zdravstvu. Ta je tako velika, da bi morali o tem seznaniti tudi pristojne v Evropski uniji. Nekdanji minister za zdravje Andrej Bručan pa je opozoril, da zdravstveni sistem še vedno vodijo iste skupine ljudi kot pred 30 leti. Kot primer je navedel Češko, kjer so na področju zdravstva sledili praksi in navodilom Evropske unije, v Sloveniji pa »capljamo in jamramo«, kako so nas Čehi prehiteli, in delamo tako kot v Jugoslaviji, z istimi ljudmi, ki imajo od tega koristi. Dodal je še, da je »javno zdravstvo po vsej Evropi čisto drugačno kakor slovensko«. Matevž Gorenšek iz Zdravniške zbornice Slovenije pa je opozoril, da nihče ne spremlja kazalnikov za določene primere, zato tudi ne vemo, kako kakovostno je naše zdravstvo. Opozoril je tudi na popolno medijsko blokado. Slovenski zdravniki zato odhajajo v tujino, približno četrtina študentov mariborske medicinske fakultete si tako že pred pripravništvom poišče službo v Avstriji.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine