2.9 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

V novi Demokraciji intervju z nekdanjo ministrico dr. Simono Kustec: »Pri oblikovanju ukrepov smo ves čas tesno sodelovali z izobraževalno, epidemiološko, zdravstveno in psihološko stroko«

Piše: Lucija Kavčič

Šolsko leto se je po dveh letih začelo običajno, veselo in brezskrbno, brez mask, razdalj in drugih omejitev zaradi virusa, ki je sicer še vedno med nami. O tem, zlasti pa o delu v preteklem mandatu smo se pogovarjali z nekdanjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Simono Kustec.

DEMOKRACIJA: Po mandatu ministrice se niste vrnili na FDV, pač pa  ste odšli na Univerzo na Primorskem. Kaj je botrovalo tej odločitvi?  

KUSTEČEVA: Šlo je za povsem osebno odločitev, v katero me ni silil nihče drug razen sama sebe. Že kar nekaj časa sem vedela, da je na polju strokovnega razvoja napočil čas za menjavo delovnega okolja, za nove in sveže poglede in izzive. Veselim se dela, ki me čaka, in se s hvaležnostjo spominjam vsega dobrega, kar prinašam s seboj s prejšnjega delovnega mesta.

DEMOKRACIJA: Letošnje šolsko leto se je začelo prav evforično: ves čas beremo, da so učenci te ali one šole vstopili v nove ali prenovljene prostore, tudi veliko vrtcev je obnovljenih, sredstva za investicije za preštevilne obnove in gradnje pa so se zagotovila prav v vašem mandatu …

KUSTEČEVA: Dobro je, da se vsako novo šolsko in mesec kasneje tudi študijsko leto začne evforično, v pozitivnem smislu in s polno velikih pričakovanj. Pa ne le pri šolajočih se, ampak tudi pri zaposlenih in širše. Vsak od nas mora podati svoj glas za odgovoren in spodbuden odnos do učenja. Če otroke in mlade sprejmemo lepo in toplo, se bodo počutili dobrodošle in varne. Lepa šola in prostori z moderno opremo gotovo lahko pomagajo pri tem in odgovorna lokalna skupnost ter država, ki se tega zavedata, zato tudi vlagata denar v prenovo in graditev novih šol, nakup nove opreme. V zadnjih dveh letih se je v to vložilo veliko denarja, tudi z izdatno pomočjo EU. V letu 2021 je ministrstvo za šolstvo za sofinanciranje investicij v stavbe vrtcev in osnovnega šolstva ter športnih objektov namenilo 45,2 milijona evrov za investicije v 55 vrtcev v 55 občinah​, 67,2 milijona evrov za investicije v 69 osnovnih šol v 68 občinah​,  1,7 milijona evrov za investicije v 2 objekta šol narodnostnih manjšin v dveh občinah​ in 4,1 milijona evrov za investicije v kar 50 športnih objektov v 50 občinah.

Treba pa se je zavedati, da investicije niso le stavbe, ampak so v šolstvu predvsem tudi sodobni pristopi k poučevanju, sledenje spremembam v vsebinah znanja, v potrebah učečih se generacij, zaposlenih in nasploh nadaljnji razvoj. Če ni slednjega, so vsi novi lepi prostori in najnovejša superoprema v njih brez vrednosti. In na tem področju imamo še zelo veliko dela pred seboj – najprej strokovna skupnost, potem seveda s svojo regulativo tudi država.

DEMOKRACIJA: Kako je bilo nasploh delati v tedanji vladni ekipi?

KUSTEČEVA: Mandat naše vlade je povsem usmerjalo spopadanje z epidemijo in njenimi posledicami, nato predsedovanje države Svetu EU in na koncu soočanje s problematikami vojne v Ukrajini, energetske, prehranske in nasploh krize rasti življenjskih in delovnih stroškov. Ogromno je bilo neznank, neznanih situacij, odločitve, ki bodo zavarovale življenja in zdravje ljudi, pa je bilo treba sprejemati hitro, a vseeno premišljeno in preudarno. Na takšen način je od prvega do zadnjega dne mandata potekalo naše delo na vladi intenzivno, brez premora, neštete neprespane noči, brez prostih vikendov in dopusta, a ni moglo biti drugače v takšnih razmerah. Morali smo biti temeljito pripravljeni, poučeni, veliko smo se pogovarjali, posvetovali in tehtali pred končnim odločanjem. Za blef in nastopaštva ni bilo ne prostora ne tolerance.

Celoten intervju si lahko preberete v novi Demokraciji!

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine