21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

V novi Demokraciji: Državotvorna drža vladnih strank rešuje življenja; Diverzanti, ki so državo vzeli za talko; Nekateri tožilci zelo dobro služijo; Družina Biden profitirala v sumljivih poslih s Kitajci; Intervjuja: Igor Omerza in R. Camus

 V novi reviji Demokracija ugotavljamo, da državotvorna drža vladnih strank v času koronavirusa rešuje življenja. Predstavljamo ukrepe, s katerimi skuša vlada ustaviti zloglasni koronavirus. Razkrivamo diverzante iz opozicije in tako imenovane vplivneže, ki so vzeli državo za talko, visoka izplačíla v pravosodju, še posebej na tožilstvu, in obremenitve v zdravstvu. Objavljamo intervjuja z raziskovalcem udbovskih arhivov Igorjem Omerzo in znanim francoskim pisateljem Renaudom Camusom. Z Demokracijo boste vedeli več!

 

»V vladi RS smo programsko različne stranke SDS, SMC, NSi, DeSUS. Kljub temu smo našli skupni imenovalec dela v dobro Slovenije v času krize. Državotvorna drža SMC in DeSUS je rešila in rešuje veliko življenj. #COVID19.« Tako se je predsednik vlade Janez Janša odzval na nedavni nov poskus tranzicijske levice pri rušenju vlade. A kot kaže, vlada ostaja trdna, saj jo povezujejo skupni projekti koalicijskih strank in ne »brutalno kadrovanje«, kot skušajo prikazati predstavniki tranzicijske levice.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Diverzanti, ki so državo vzeli za talko

Epidemija COVID-19 je očitno dosegla vrhunec – a ne samo to: vrhunec je dosegla tudi povsem nedržavotvorna drža tako opozicije kot mainstream medijev ter seveda celotnega civilnodružbenega zaledja tranzicijske levice, ki je državo vzela za talko. V nedeljo, 25. oktobra, se je Slovenija na precej intimen način spomnila dneva suverenosti v spomin na odhod zadnjega vojaka JLA oz. zadnjega kontingenta vojske, ki se je začela umikati julija 1991 po sklepu predsedstva SFRJ. Do umika, ki je bil še malo pred osamosvojitvijo načrtovan kot dveletno obdobje, je prišlo v štirih mesecih. No, simboli agresorske armade in strukture KOS JLA so se hitro spet udomačile v Sloveniji in prav v teh dneh so dediči totalitarne titoistične ideologije pokazali, da so za oblast pripravljeni prelivati tudi kri – tako kot so to storili že leta 1945 in pred tem.

Intervjuja: Igor Omerza in Renaud Camus

Raziskovalec udbovskih arhivov in publicist mag. Igor Omerza nadaljuje z intenzivnim raziskovanjem naše polpretekle zgodovine, ki jo je zaznamoval totalitarni komunistični sistem. V začetku poletja smo se z njim pogovarjali o njegovi knjigi Udba in akcija Sever, sedaj pa smo z njim govorili o njegovi najnovejši knjigi, ki nosi naslov Pravi obraz Janeza Stanovnika. Z znanim in večkrat nagrajenim francoskim pisateljem Renaudom Camusom pa smo se pogovarjali o mednarodnem dogajanju in njegovi tezi t. i. velike zamenjave, ki grozi sodobnemu evropskemu človeku.

COVID-19 veliko tveganje za zdravstveno osebje

Vrhunec epidemije COVID-19 povzroča velike težave zdravstvenemu osebju. Ker se okužba širi tudi med medicinskim osebjem, so tisti, ki ostanejo na delu, toliko bolj obremenjeni, kar je še večji pritisk na zdravstvo. Iz Sindikata delavcev zdravstvene nege Slovenije so nam poslali pismo medicinske sestre Jasminke Božič iz ambulante družinske medicine, ki opisuje tipični delovni dan v ADM in vse obremenitve, s katerimi se vsak dan sooča, zlasti pa v času koronakrize. S svojim pismom želi medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Piran, kjer dela že 15 let (pred tem je bila 21 let v izolski bolnišnici), razbiti nekatere stereotipe in napačne informacije, ki se pojavljajo v medijih in na socialnih omrežjih. Predvsem glede tega, da ne dvigujejo telefonov in da imajo prazne čakalnice, pacienti pa ne morejo do zdravnika …

Visoka izplačila v pravosodju; primer tožilcev

Tožbe za povračilo plače z obrestmi vred po ukrepu, s katerim je vlada v času epidemije za 30 odstotkov znižala plače nekaterim funkcionarjem (tudi sebi in poslancem), je vložilo 57 tožilcev, zahtevajo 93 tisoč evrov. Zadnji visoki izplačili tožilcem v višini 40 tisoč in 50 tisoč evrov pa sta bili izplačani na podlagi tožb pred delovno-pravnim sodiščem. Poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti je prejšnji teden v času poslanskih vprašanj predsednika vlade Janeza Janšo med drugim vprašal o nekaterih visokih izplačilih posameznikom v pravosodju. Pri tem je izpostavil izplačili v višini skoraj 40 tisoč evrov in dobrih 50 tisoč evrov.

Kaj je govoril – prof. dr. Marko Kos?

Kdo je bil Marko Kos (1925–2020)? Marko Kos je bil strojni inženir. Marko Kos je bil raziskovalec, razvojnik, znanstvenik, menedžer, opazovalec domačega, celo svetovnega gospodarskega okolja, tudi sodobne družbe. Vse ga je zanimalo, od izobraževanja do razvoja posameznika, do najbolj perspektivnih proizvodnih procesov, večno zanimivega in vznemirljivega trga s stalnim opozarjanjem na stanje doma, predvsem pa na zaostajanje slovenskega stanja glede na druge, ki so pred nami ali blizu nas. Še posebej s stalnim opazovanjem tistega okolja, ki omogoča obstoj slovenskega naroda.

Tribuna: »Bela krivda« in etnomazohizem

Dvajseto stoletje je bilo stoletje velikih sprememb. Poleg tehnoloških novosti smo bili v desetletjih po drugi svetovni vojni priča tudi mnogim družbenim spremembam. Te spremembe so bile predvsem posledica levičarske kulturne hegemonije, ki se je dokončno utrdila v zahodnih družbah v tem obdobju. V skladu s tem se je nova levica, ki se je namesto delavskim pravicam in razrednim neenakostim raje posvečala pravicam obrobnih skupin, kamor spadajo različne etnične in spolne manjšine, začela ukvarjati z redefinicijo splošno sprejetih izrazov in konceptov ter kasneje z izmišljevanjem novih skovank, ki so ustrezale njenim ideološkim potrebam.

Tribuna: Poslednji ameriški »Mohikanec«

Zdi se, da je Donald Trump poslednje upanje ameriških patriotov, ki še lahko vsaj za štiri leta ustavi zmagoslavni pohod levičarskega brezumja, ki ogroža samo bistvo ZDA, na oblast. Če pade Trump, se utegne zgoditi, da bo za zmeraj konec ZDA in ameriške zgodbe o uspehu, kot ju poznamo. V ameriški popularni kulturi se izraz »poslednji Mohikanec« (ki ga je skoval ameriški romantični pisatelj Cooper) uporablja za nekaj, kar je obsojeno na propad in izginotje

Bidnovi profitirali v sumljivih poslih s Kitajci

Družina Biden vpletena v milijonske posle s Kitajci. Unovčevali so družinsko ime in politične zveze, pravi njihov nekdanji poslovni partner. Globalisti z mediji na čelu skušajo potlačiti škandalozno razkritje. Nekdanji poslovni partner Bidnovega sina Hunterja Tony Bobulinski je časopisu Wall Street Journal predal elektronska sporočila iz časa, ko je bil direktor podjetja Sinohawk Holdings, ki je služilo kot vmesni člen med posli družine Biden in šanghajskim konglomeratom CEFC China Energy.

Islamistični umor učitelja razburil francosko javnost

Radikalni najstniški islamist je obglavil učitelja. Ogorčenje francoske javnosti. Starši se zaradi tega bojijo pošiljati otroke v šolo. Vse glasnejše so zahteve za ustavitev migracij in islamizacije Francije. Morilčeva družina je sprva želela migrirati na Poljsko, kjer pa so jim zavrnili naselitev. V francoski javnosti je zavrelo, potem ko je sredi meseca muslimanski migrant umoril učitelja na eni od pariških šol. Umor je bil grozljiv. Osemnajstletni Aboulakh Anzorov je 47-letnega učitelja Samuela Patyja z nožem obglavil, nato pa se spopadel še s policijo, ki je prihitela na kraj dogodka.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine