20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

V novi Demokraciji drugi del o pripadnikih in sodelavcih KOS: Pred odhodom iz stanovanja je vsem grozil, da bo stanovanje miniral, tako da se ne bo nihče mogel vseliti

Pred dobrim mesecem smo objavili imena s seznama pripadnikov in sodelavcev KOS. Zdaj dodajamo nekaj novih imen. Dokumet priča o tem, da stare strukture v Sloveniji ob prehodu v demokracijo niso bile razgrajene, potrjuje pa tudi (so)delovanje KOS in SDV.

 

Dolgo že opozarjamo, da živimo v sistemu, ki še vedno deluje po preverjenih načinih, ki jih je jugoslovanski režim izpilil do potankosti in so med drugim zbrani v knjigi Romana Leljaka Predpisi o metodah in sredstvih dela Udbe in Kosa. V omenjeni knjigi je zbranih okoli 500 različnih pravil in podzakonskih aktov, ki so bili izdani od leta 1945 do leta 1990 in so bili podlaga za delovanje tajnih služb v rajnki Jugoslaviji. Med njimi so bila tudi Navodila o sodelovanju, medsebojnih odnosih in obveznostih Službe državne varnostni in II. Uprave Generalštaba Jugoslovanske ljudske armade (1968), ki jih ob tej priložnosti objavljamo v prevodu. Primerjajte ta navodila z opisanim delovanjem agentov KOS, pa boste laže razumeli zdajšnje dogajanje v Sloveniji, ko na državnih proslavah vihrajo zastave agresorske vojske, težnje po vzpostavitvi »vrednot« nekdanje Jugoslavije pa so čedalje vidnejše.

(…)

Nova imena agentov KOS

Seznamu imen, ki smo ga objavili konec septembra, dodajamo nekaj novih imen z istega dokumenta, ki smo ga pridobili v uredništvu. Nusret Elezović je bil oficir KOS in je stanoval v Sežani. Zelo intenzivno je zbiral podatke in opazoval položaje slovenskih obrabnih sil. Največ je sodeloval z Milanom Plečašem, Milanom Burićem, Ivanom Bizjakom in Hazimom Tahirovićem.

Budimir Mandić, upokojeni zastavnik KOS, zaposlen kot dispečer v Transavtu. V pridobljenem dokumentu je poudarjeno, da je izrazit velikosrb. Med vojno (za Slovenijo, op. p.) je sodeloval z organi KOS. Opazoval je objekte in položaje TO ter podatke posredoval organom KOS.

Mihajlo (Ljubivoja) Marjanović (1963) je bil po navedbah dokumenta pripadnik KOS JA od aprila 1991 pa zastavnik JA. Rojen je bil v Srbiji, poročen, njegova žena pa je bila NKV (nekvalificirna, op. p.) delavka, zaposlena. Bil je odlikovan za posebne zasluge. Bil je komandir v vojaški policiji in zelo angažiran med spopadi v Sloveniji. Odigral je pomembno vlogo pri odstranjevanju barikad. Kot še omenja dokument, je bil Marjanović nato premeščen v BiH, od tam pa na bojišče v okolico Slavonskega Broda. Prav tako je znano, da je obiskoval Vojaško akademijo. Pred odhodom iz stanovanja pa je vsem grozil, da bo stanovanje miniral, tako da se ne bo nihče mogel vseliti.

(Celoten članek preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine