14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

V novi Demokraciji: Dosje Jernej Štromajer – očitno bo potreben protest pred vlado!

Razvpito božično »voščilo« državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Štromajerja, doktoranda na FDV, še vedno odmeva tudi po zaslugi njegovega šefa in soimenjaka, ministra Jerneja Pikala, ki je zamižal na obe očesi.

 

Kot je znano, je razvpito voščilo »umazanim živalim« naletelo na neodobravanje velikega dela slovenske javnosti. Ne glede na to, da je bil Štromajerjev namen drugačen – kot se je izgovarjal, je namigoval na film Sam doma, kjer se ta fraza v angleščini tudi pojavi –, se je očitno spozabil, da je v vlogi državnega sekretarja in da ima vsaka njegova javno zapisana in izrečena beseda veliko težo. Še zlasti zato, ker gre za drugega človeka ministrstva, ki ima pod seboj celoten šolski sistem.

Banditizem na ministrstvu

Dodatno težo je njegova izjava dobila, ko je v javnosti zakrožil tudi filmski posnetek, ko nekdo z brzostrelko strelja in pri tem v angleščini zaželi »vesel božič, umazane živali«. Črno-beli posnetek je sicer del ameriškega filma, a v svoji brutalnosti precej spominja na povojne poboje leta 1945. Prav letos namreč mineva 75 let od tega tragičnega dogodka, o katerem v tokratni številki Demokracije pišemo posebej. Jasno pa je, da je s tem Štromajerjevo neslano »voščilo« dobilo srhljivo razsežnost – navsezadnje je Štromajer tako kot njegov šef Pikalo vidni član SD, pravne naslednice Komunistične partije Slovenije torej, ki nosi odgovornost za genocid leta 1945. Kot je znano, se SD nikoli ni odrekla čaščenju komunistične revolucije in njenega nasilja, kar skušajo danes zapakirati pod »vrednote NOB«.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine