7.5 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

V novi Demokraciji: Ali je naša civilizacija pred propadom?

V zgodovini so propadle vse civilizacije, četudi so se zdele še tako močne in nezlomljive. Zgodovinarji, ki se ukvarjajo s propadom civilizacij, so že davno ugotovili, da se pred propadom vedno pojavijo okoliščine, ki so si kljub različnosti civilizacij podobne. Kako blizu propada je naša civilizacija?

Ko govorimo o naši civilizaciji, imamo seveda v mislih zahodno, evropsko-ameriško civilizacijo, utemeljeno na vrednotah krščanstva in razsvetljenstva oz. sodobne znanosti, kateri pripada tudi naš narod oz. naša država. Videti je, da imamo na voljo vse in da se nam ne more nič hudega zgoditi. Zveza Nato je najmočnejša vojaška zveza na svetu. Evropska unija je najmočnejše gospodarstvo sveta in ZDA, najmočnejša država sveta v vojaškem in še v marsikaterem drugem smislu, je naša tesna zaveznica in del osrčja naše civilizacije. Zdi se, da vladamo svetu. A tudi starim Rimljanom se je to zdelo vse do bridkega konca.
Toda podobna razmerja sil in vtis nepremagljivosti so bili tudi v številnih drugih civilizacijah, ki so naposled neverjetno hitro propadle in končale na smetišču zgodovine. Tudi s starim Rimom je bilo dokaj podobno. V pričujočem članku bomo primerjali stanje v naši civilizaciji in v starorimski civilizaciji pred njenim propadom. Razlog za primerjavo s starim Rimom je tudi v tem, da se zgodovinarji niso niti približno ukvarjali s propadom katere koli druge civilizacije, kot so se prav s propadom starorimske.

210 razlogov, zakaj je propadel stari Rim

Nemški zgodovinar Alexander Demandt je v svojem delu Padec Rima navedel 210 razlogov, zakaj je do propada prišlo. Kritiki se mu posmehujejo in pravijo, da navaja razloge, ki so celo diametralno nasprotni, toda zagovorniki pravijo, da je v bistvu združil 210 teorij, ki so jih njegovi predhodniki navajali kot razlog, zakaj je Rim propadel. Ob pripravi tega prispevka smo analizirali navedenih 210 razlogov in ugotovili, da je več kot tri četrtine razlogov oziroma stanj, ki jih navaja Demandt in ki so pestili stare Rimljane pred propadom njihove civilizacije, enakih ali podobnih tistim, ki pestijo tudi našo civilizacijo. Bržkone bi torej lahko dejali, da je naša civilizacija že v kritičnem stanju. V nadaljevanju bomo potegnili vzporednice pri nekaterih od 210 dejavnikov. Zanimivo je, da so v današnjem času prav levičarji tisti, ki zagovarjajo ali celo priporočajo oz. reklamirajo nekatere politične in socialne prakse, ki so zelo podobne tistim, ki jih zgodovinarji navajajo kot usodne za starorimsko civilizacijo.

(Celotno Tribuno preberite v reviji Demokracija.Tu je napovednik.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine