14.2 C
Ljubljana
torek, 18 junija, 2024

V moki za testo za slovensko potico od zdaj tudi vietnamski črički

Piše: Janja S.

Ko boste jedli potico, utegnete zaužiti tudi Acheto domesticus, kot se učeno reče »okusnim« hišnim čričkom (murnom). In ne samo to. Zdrobljene živalce prihajajo iz Vietnama, natančneje iz podjetja Cricket One, ki je edino dobilo dovoljenje za prodajo v EU.

Potem ko je Evropska komisija 10. februarja lani odobrila uporabo zamrznjenih, sušenih in prašnih oblik hišnih čričkov (Acheta domesticus) kot živila (dovoljenje imajo tudi kobilice), je bila 3. januarja letos v Uradnem listu Evropske unije objavljena izvedbena uredba Evropske komisije o odobritvi dajanja na trg delno razmaščenega prahu iz hišnih čričkov. Edini, ki ima dovoljenje za prodajo in ni iz EU, je vietnamsko podjetje Cricket One. Kar je seveda protislovno. EU, ki toliko poudarja in se hvali s svobodno konkurenco, je Vietnamcem ponudila ekskluzivno prisotnost na trgu EU za vsaj pet let, »razen če drug prijavitelj naknadno ne pridobi dovoljenja za to novo živilo«.

Čričkasti prah bo »izboljšal« pripravo kruha, omak, juh, sladkarij in potice. In sploh ne boste vedeli, da uživate žuželko. Proizvajalci potice morajo sicer na embalažo napisati sestavine, denimo moka, ne pa tudi sestavine, ki jih uporablja proizvajalec moke.

Medtem ko so v drugih državah proti uredbi protestirali politiki, predvsem pa kmetje in proizvajalci pšenične moke, je bilo v Sloveniji vse tiho. Evropska poslanka Virginie Joron je Evropsko komisiji dobesedno ozmerjala: »Da bi rešili planet, nam je rečeno, da moramo jesti žuželke, vendar je podjetje s sedežem v Vietnamu pooblaščeno za oskrbo celotne Evrope s kobilicami. Nima smisla!«

Vsekakor so s prihodom vietnamskih čričkov ogrožene tudi nacionalne kulinarične identitete.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine