17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

V Metliki je vsakršno druženje ljudi, tudi praznovanja rojstnih dni, zaradi koronavirusa odsvetovano

Na današnji novinarski konferenci ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javnega zdravje (NIJZ) so sporočili, da so v Sloveniji do danes testirali 785 oseb in imajo 12 potrjenih primerov s koronavirusom. Eden od zadnjih okuženih, to je metliški zdravnik, je imel stike z veliko ljudmi. Po celi Sloveniji so prepovedane večje prireditve.

V Metliki je doslej potrjen le znani primer zdravnika, ki je po prihodu z dopusta v Italiji opravljal svoje delo, nato pa sredi tretjega dne dobil vročino in se je umaknil. Slabo se je počutil že pred tem.

Za ostale okužene so dobili sporočili iz območja Ljubljane in Maribora, iz tamkajšnjih kontaktnih točk, kar pa ne pomeni, da okuženi tudi prihajajo iz teh krajev. Več o tem danes niso povedali.

Ker je bil metliški zdravnik v stiku s številnimi ljudmi, so testirali 6 zdravstvenih delavcev, s katerimi je bil v najbližjih stikih. Vendar zaenkrat ni znakov, da bi bili ti okuženi.

O varovancih Doma starejših občanov v Metliki, s katerimi je bil okuženi zdravnik v stiku, so povedali, da se za njihovo testiranje niso odločili. Pri testiranju pa da je zelo pomemben čas. Varovanci, teh naj bi bilo 12, naj bi bili vsak v svoji sobi in pod nadzorom. Če bo treba, bodo ukrepali, so dejali.

Situacija je sicer tako kritična, da ljudi iz Metlike pozivajo, naj se ne družijo, naj niti rojstnih dni ne praznujejo.

Zdravstveni dom Metlika je zaprt, predvidoma bo tako še najmanj teden dni. Domačine pozivajo, naj v nujnih primerih pokličejo 112. Oskrbo pacientov so prevzeli v Zdravstvenem domu Črnomelj in v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Obiski v DSO Metlika so popolnoma prepovedani.

Na ministrstvu in v NIJZ predlagajo tudi sklic Sveta za nacionalno varnost (SNAV), kar mora storiti Marjan Šarec, predsednik vlade, ki pa se na tovrstne pozive ne odziva. Na to ga že dva tedna poziva tudi novi predsednik vlade oziroma mandatar Janez Janša.

“Ne samo odpoved VSEH koncertov in ostlih družabnih dogodkov po državi, tudi za zaprtje šol in vrtcev je napočil skrajni čas! Bolje ukrepati prekomerno in se izogniti najslabšemu!!!”, pa je na Twitterju zapisala zdravnica Urška Bačovnik Janša.

STA pa poroča, da epidemiološke službe nadaljujejo z identificiranjem in testiranjem oseb, ki so bile v stiku s Slovenci, okuženimi z novim koronavirusom, med katerimi so tudi trije zaposleni v zdravstvenih ustanovah. Zdravnik v metliškem zdravstvenem domu je imel po do zdaj znanih podatkih okoli 300 kontaktov, v Mariboru pa so testirali okoli 70 oseb.

Epidemiologi so od petkove večerne potrditve okužbe zdravnika v metliškem zdravstvenem domu z novim koronavirusom intenzivno preiskovali njegove stike in našteli nekaj manj kot 300 kontaktov. Vsem so dali ustrezna navodila, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani zagotovila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

Med temi so testirali tudi šest zdravstvenih delavcev, s katerimi je bil tesnejšem stiku in so imeli bolezenske znake. Njihovi izvidi so negativni. Okužbo pa so potrdili pri osebi, ki je bila z njim na potovanju.

Ostale zaposlene iz Zdravstvenega doma Metlika bodo testirali čez nekaj dni, saj se bo šele takrat pokazalo, ali so okuženi, takojšnje testiranje namreč ni smiselno, saj bi bili rezultati lahko lažno negativni. Do takrat pa so jim svetovali osamitev, je povedala Pirnatova.

Po informacijah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek je metliški zdravnik, takoj ko je opazil, da ima povišano telesno temperaturo, prenehal z delom. Se je pa že pred tem slabo počutil.

Zdravstveni dom Metlika je sedaj tako zaprt. Nujno medicinsko pomoč na tem območju bosta izvajala črnomaljski in novomeški zdravstveni dom. Po besedah vodje sektorja za katastrofno medicino ministrstva za zdravje Darka Čandra so se o protokolu zdravljenja pogovarjali tudi s Splošno bolnišnico Novo mesto.

S ponedeljkom bodo omejili tudi napovedane nenujne reševalne prevoze in posege ter v Metliki opredelili dejavnosti, izvajanje katerih je nujno za prebivalce. Do kdaj bo dejavnost zdravstvenega doma omejena, ne morejo predvideti.

Prav tako še niso testirali oskrbovancev v domu za starejše, v katerem je delal zdravnik, je dejala Pirnatova. Je pa dom prejel natančna navodila, kako ravnati. Med drugim so prepovedana druženja, prostore je treba prezračevati, ob bolezenskih znakih pa takoj obvestiti pristojne. Obiski so prepovedani.

Prebivalce metliškega območja so pristojni pozvali k omejevanju druženja ter odgovornemu in samozaščitnemu ravnanju. Priporočila za to območje so tako ostrejša kot za ostale dele države, kjer pa je mogoče pričakovati omejevanje množičnih prireditev v zaprtih prostorih.

Epidemiologi medtem nadaljujejo tudi z iskanjem okuženih v Mariboru. V tamkajšnjem kliničnem centru so okužbo namreč potrdili pri dveh zaposlenih, ki sta bila na potovanju v Italiji. Po zadnjih informacijah direktorice NIJZ so v Mariboru testirali okoli 70 oseb, za zdaj ni bil nihče pozitiven za okužbo z novim koronavirusom.

Na vprašanje, ali sta zdravnica in klinični farmacevt iz mariborskega UKC ravnala ustrezno, ko sta odšla na delo, je Repar Bornškova pojasnila, da če sta bila zdrava, ni bilo posebnih omejitev, ne glede na to, da sta pripotovala iz tujine. Kot so pristojni pojasnili v petek, je 32-letnik bolezenske znake opazil v popoldanskem času, ko ni bil na delovnem mestu. Podrobnosti o kontaktih njegove partnerke za zdaj še niso jasne.

Z videoposnetkom iz bolnišnične sobe na ljubljanski infekcijski kliniki pa se je medtem oglasil Rok Borštnik, ki se je nedavno preko Italije vrnil iz Maroka in je tretji zabeleženi primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Kot je sporočil, zdravstveni delavci lepo skrbijo zanje. Počuti se dobro, ima le znake manjšega prehlada.

V Sloveniji je do zdaj tako 12 potrjenim primerov okužbe z novim koronavirusom, do danes pa so testirali 785 oseb.

Zadnje novice

Sorodne vsebine