-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V LMŠ sploh razumejo, kar preberejo?

Včeraj smo na našem portalu objavili članek, v katerem smo opozarjali na dvoličnost evropske poslanke Irene Joveve, ko gre za žalitve in grožnje s smrtjo. Opozarjali smo, da je izjemno vokalna, ko gre za žalitve in grožnje njej in da je v preteklosti molčala, ko je šlo za žalitve in grožnje trenutnemu predsedniku vlade, Janezu Janši. Dvoličnost. Na ta članek so se v obliki obvestila za javnost in poziva Janezu Janši odzvali v poslanski skupini LMŠ. Očitajo nam rasizem, nacionalizem in žalitve.

Naš članek o Ireni Jovevi, v katerem smo opozarjali na njeno dvoličnost, nikjer pa nismo podpirali, zagovarjali, promovirali kakršnegakoli, tudi verbalnega nasilja nad njo ne, je sprožil veliko odzivov. Dovolj, da so se nanj odzvali tudi v poslanski skupini LMŠ. Težko je reči ali so v omenjeni poslanski skupini naš članek dejansko prebrali in ali so ob njem kaj razmišljali, toda iz njihovega odziva utemeljeno sumimo, da ničesar od tega ni bilo prisotno.

V poslanski skupini LMŠ so objavili odziv na naš članek in bil je prepoln puhlic in laži, kot smo lahko od stranke, ki ima za vodjo človeka, ki je zaslovel po puhlicah, po izražanju v tavtologijah Marjana Šarca, tudi pričakovali:

“Evropska poslanka stranke LMŠ / Renew Europe Irena Joveva je sistematična tarča žaljivih napadov in šikaniranja s strani nekaterih strankarskih medijev ter posameznikov na družbenih omrežjih, ki so blizu stranke SDS.

Višek vsega je včerajšnji naslov na spletnem portalu, ki je v lasti SDS in njihovih madžarskih zaveznikov, ki evropsko poslanko etiketira zaradi njenega porekla z označevanjem za makedonsko poslanko.

Irena Joveva je rojena v Sloveniji, za evropsko poslanko je kandidirala v Sloveniji, v Sloveniji je bila izvoljena. Njeno poreklo, na katerega je še posebej ponosna, je njena osebna stvar in je nekaj, kar ne sodi v politični diskurz Slovenije v 21. stoletju. V ta čas sodijo vrednote, kot sta strpnost in tolerantnost, za katere se bomo jasno in odločno zavzemali, ter se borili proti temu, s čimer je soočena naša evropska poslanka.

Predsednika vlade in predsednika stranke SDS ter solastnika televizije Nova24 zato javno pozivamo, naj zagotovi, da bo njegov portal prenehal objavljati žaljive, nacionalistične in rasistične članke, ki Slovenijo postavljajo na neslavni zemljevid držav, v katerih vlada stranka, ki sistematično širi netoleranco, sovražni govor in škodljivi nacionalizem, ki je tragično zaznamoval zgodovino Evrope v 20. stoletju.

Hkrati pozivamo koalicijske stranke, še posebej tiste, ki se označujejo za tako imenovano sredino, da se jasno opredelijo, ali podpirajo tovrstno širjenje netolerance in sovražnega nacionalizma s strani stranke, ki vodi njihovo koalicijo.”

Zakaj je njihov odziv puhel?

1. “Višek vsega je včerajšnji naslov na spletnem portalu, ki je v lasti SDS in njihovih madžarskih zaveznikov, ki evropsko poslanko etiketira zaradi njenega porekla z označevanjem za  makedonsko poslanko.”

Če bi jo imenovali “makedonsko poslanko”, pa je nismo, kar dela ta očitek tudi neresničnega (če privzamemo, da so imeli privid) ali lažnega, bi bil to prvovrstni cinizem, ne očitek porekla, ki pa bi bil le deloma utemeljen ali celo nekorekten. Joveva v nobenem trenutku, z ničemer, kar kot evropska poslanka počne in izjavlja, ne daje vtisa, da bi jo zanimal slovenski narod. V tem smislu bi bil cinizem na mestu. Nekorekten pa bi bil, ker Joveva vsekakor v nobenem trenutku nima v mislih niti makedonskega naroda. Je slovenska državljanka makedonskih korenin, ki je na liniji izdajalca makedonskega naroda, Zorana Zaeva. S tem pa je podobnih svetovljanskih nazorov kot njena stranka LMŠ. Prepričani smo, da LMŠ nekritičnega privzemanja državljanskega nacionalizma kot osnovne ideologije v nobenem trenutku ni dobro premislil, zato ta očitek imenujemo tudi puhlega.

2. “Irena Joveva je rojena v Sloveniji, za evropsko poslanko je kandidirala v Sloveniji, v Sloveniji je bila izvoljena. Njeno poreklo, na katerega je še posebej ponosna, je njena osebna stvar in je nekaj, kar ne sodi v politični diskurz Slovenije v 21. stoletju. V ta čas sodijo vrednote, kot sta strpnost in tolerantnost, za katere se bomo jasno in odločno zavzemali, ter se borili proti temu, s čimer je soočena naša evropska poslanka.“

Spet puhlo. In anekdotalno. To, da poreklo ne šteje, je “iz vidika celotne človeške zgodovine” nekaj novega. Večino človeške zgodovine so ljudje verjeli, da je poreklo pomembno, ker obstaja velika verjetnost, da ti ne bo mar za narod, če boš tujega porekla. In glej ga zlomka, Ireni Jovevi za slovenski narod ni mar. Ni jasno, zakaj to, da je Joveva baje ponosna na svoje makedonsko poreklo, omenjajo kot nekaj pozitivnega, Slovencev v naši Sloveniji pa to odrekajo s tem, ko nam odrekajo, da določamo svojo priseljensko politiko in to, kdo nas lahko zastopa kot evropski poslanec.

3. “Predsednika vlade in predsednika stranke SDS ter solastnika televizije Nova24 zato javno pozivamo, naj zagotovi, da bo njegov portal prenehal objavljati žaljive, nacionalistične in rasistične članke, ki Slovenijo postavljajo na neslavni zemljevid držav, v katerih vlada stranka, ki sistematično širi netoleranco, sovražni govor in škodljivi nacionalizem, ki je tragično zaznamoval zgodovino Evrope v 20. stoletju.“

Puhlo in lažno. Makedonci v odnosu do Slovencev niso rasa. Zato ne vemo, od kod očitek rasizma, četudi bi ta bil v članku prisoten. Kot pa lahko vidite, če berete omenjeni članek, v njem sploh ne žalimo Joveve, kaj šele, da bi jo žalili, ker je Makedonka. Če smo jo žalili, “pogojno” in skrajno cinično rečeno, smo jo zato, ker je dvolična in ker ji ni mar za Slovence, ki so ustvarili državo Slovenijo, ki njej in njenim prednikom daje kruh in ji omogoča, da kandidira za evropsko poslanko – in se s tem bori za plačo, o kakršni povprečni Slovenec in Makedonec niti sanjati ne moreta.

Aleš Ernecl/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine