11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

V Ljubljani prijeli tihotapca ljudi, ki je maja med prevažanjem ilegalnih migrantov z avtomobilom divje bežal pred policisti

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije so dne 6. julija 2018 na Okrožno sodišče (OS) Koper privedli 33-letnega državljana Hrvaške, zoper katerega je bila v letu 2017, na podlagi vseh zbranih obvestil in dokazov, podana Kazenska ovadba za skupno izvršena 4 kazniva dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po členu 308/III-VI KZ-1, poroča PU Koper.

Dne 22. maja 2017 je namreč policijska patrulja PP Ilirska Bistrica v Ilirski Bistrici zasledovala bežeče vozilo, za katerega je obstajal utemeljeni sum, da se v njem prevažajo ilegalni prebežniki. Terensko vozilo hrvaških registrskih številk je bilo nato brez voznika, ki je pobegnil, izsledeno, v njem pa je bila ugotovljena identiteta petih državljanov Afganistana in enega državljana Pakistana, kateri so posedovali kartice prosilcev za azil na Hrvaškem.

V postopku je bilo ugotovljeno, da tujci ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali prebivanje v Republiki Sloveniji in da so državno mejo med Hrvaško in Slovenijo prestopili na nedovoljen način. Ugotovljeno je bilo, da so prijeti tujci vstopili na Hrvaško iz Srbije, nakar jih je v Zagrebu v terensko vozilo naložil neznanec. Glede na zbrana obvestila je bilo ugotovljeno, da so tujci s Hrvaške v Slovenijo vstopili istega dne na območju Snežnika oz. Jarmovca ob pomoči neznanega voznika. Po uspelem nedovoljenem prehodu državne meje so nadaljevali z osebnim avtomobilom v smeri Ilirske Bistrice, do kraja ustavitve, kjer je neznani voznik pobegnil, s seboj pa je vzel tudi ključe vozila. Z opisanim dejanjem si je neznani storilec pridobil 2400 evrov protipravne premoženjske koristi.

V postopek so se vključili kriminalistični inšpektorji SKP PU Koper, ki so z ogledom vozila, zbiranjem obvestil in dokazov ter sodelovanjem s hrvaškimi varnostnimi organi ugotovili, da je navedenega dejanja osumljen takrat 32-letni državljan Hrvaške ter da je istovrstno dejanje Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po čl. 308/III-VI KZ  izvršil že najmanj trikrat, vse v mesecu maju 2017, še poroča PU Koper.

Na podlagi ugotovljenega je bilo zoper osumljenega razpisano iskanje, nakar je bil dne 5. julija 2018 s strani policistov PU Ljubljana izsleden na območju Ljubljane in dne 6. julija 2018 priveden na OS Koper.

Zadnje novice

Sorodne vsebine