17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

V jeseniški bolnišnici sta se že pred dvema tednoma zdravila najmanj dva bolnika z angleškim sevom

Avtor: L.P., STA

V Splošni bolnišnici Jesenice so pred dvema tednoma že imeli najmanj dva bolnika z angleškim sevom novega koronavirusa. Zdajšnje preverjanje naključnih brisov iz tistega obdobja je namreč kar pri dveh od šestih pozitivnih brisov pokazalo okužbo z angleškim sevom. To novo odkritje v delo bolnišnice sicer ne vnaša sprememb, so pojasnili.

Kot je danes še povedala strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Anja Jovanovič Kunstelj, so za testiranje na angleški sev, ki ga je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, naključno izbrali šest pozitivnih brisov z enega od bolnišničnih oddelkov, in sicer iz obdobja, ko so v bolnišnici beležili povečano število okužb z novim koronavirusom.

V ponedeljek se je pokazalo, da sta bila dva bolnika, ki so jima okužbo potrdili 11. oziroma 12. januarja, dejansko okužena z novim sevom. “Zelo verjetno je v Sloveniji teh okužb z novim sevom še več,” je na podlagi dobljenih podatkov izpostavila Jovanovič Kunsteljeva. To se ji ne zdi presenetljivo, saj do širjenja novega seva prihaja tudi v drugih državah.

Nove ugotovitve ne prinašajo morebitnih sprememb v delo bolnišnice, saj naj bi bil potek bolezni tudi ob okužbi z novim sevom precej podoben kot z dosedanjim. “Še naprej se bomo držali ukrepov in skrbeli za preprečevanje prenosa okužb,” je poudarila.

Ni sicer znano, ali je bilo v bolnišnici še več okuženih z novim sevom, vendar pa je večina bolnikov, ki so jih zdravili pred dvema tednoma, v tem času bolnišnico že zapustila.

Odkritje novega seva ne prinaša dodatnih testiranj v bolnišnici. “Že sicer pogosto testiramo hospitalizirane bolnike. Problematična pa je tudi dostopnost testov, ki dokazujejo okužbo z angleško različico virusa, saj jih je v državi malo,” je pojasnila Jovanovič Kunstljeva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine