7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

V Inštitutu 8. marec nimajo nič proti Golobovemu postavljanju sončnih panelov ob jezera  

Piše: Ana Horvat (Nova24TV.si)

Inštitut 8. marec se je nedavno z veliko mero nostalgije spominjal časa, ko so njihove somišljenice pred dvema letoma čakale na začetek predčasnega glasovanja referenduma o vodi, ko so ljudi pregovarjale, kako naj bi se z glasovanjem “proti” glasovalo za zaščito pitne vode. Čeprav je bila resnica povsem drugačna in je zakon o spremembah zakona o vodah zagotavljal večjo zaščito vodnih virov in priobalnega pasu, so ljudje podobno kot v primeru nedavnih referendumov nasedli. Še najbolj žalostno pa je, da je bil v četrtek sprejet zakon za hitrejše uvajanje naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, s katerim se bo med drugim povozilo zakon o varstvu okolja. A to, kot kaže, 8. marca ne gane.

“Pred dvema letoma smo takole čakale na začetek predčasnega glasovanja referenduma o vodi. Presenetile so nas množice, presenetila nas je skupnost. Nismo vedele, da nam bo referendum spremenil življenje. Dve leti in nekaj kampanj pozneje je naš največji dosežek, da je naša ekipa še vedno skupaj,” so zapisali pri Inštitutu 8. marec in dodali, da še vedno sedijo na tleh, se smejijo in verjamejo v skupnost.

Da je v primeru sprememb zakona o vodah šlo za “zakon, ki bi omogočil hitrejšo umeščanje kolesark in postavitev kulturnih destinacij. Končal pa privatno postavljanje zasebnih vil in tovarn ob vodi”, je v odzivu na zapis Inštitut 8. marec spomnil poslanec SDS Andrej Hoivik in ob tem pripisal, da se je ravno v četrtek sprejemalo zakon, kjer bo “na jezerih in kmetijskih površinah v imenu ‘javne koristi’ cvetela fotovoltaika za mastne denarce za Goloba in company”.

Znano je, da so najboljše dele obale že privatizirali lastniki prestižnih vil, pripadnikov in prijateljev preteklih vlad, ki jim je bil tudi s pomočjo prejšnje ureditve omogočen ne le nakup, pač pa tudi gradnja ob vodi. Po novem zakonu, predlaganem v prejšnji vladi, to ne bi bilo več mogoče, zato je leva opozicija temu seveda nasprotovala. V Inštitutu 8. marec so pred dvema letoma pozivali h glasovanju za spremembo zakona, ki je na eni strani zagotavljal večjo zaščito vodnih virov in priobalnega pasu, na drugi pa je pomembno povečeval sredstva za poplavno varnost. Pritisk na pozidavo priobalnih in vodnih zemljišč bi se lahko zmanjšal, odločitve pa bi bile strokovne in nepolitične. Stroka, ki bi o tem odločala, bi bila namreč Direkcija RS za vode. Navkljub tem dejstvom so brezsramno pozivali k podpisu pobude za referendum s parolami, kot so, ohranimo pitno vodo v Sloveniji in proti privatizaciji vode.

Frontmanka Inštituta 8. marec Nika Kovač (Foto: FB Nika Kovač)

Sončne in vetrne elektrarne bodo lahko postavljene na najširših vodovarstvenih območjih
Sedaj ko bi se lahko v inštitutu oglasili zaradi zakona za hitrejše uvajanje naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, je na strani “okoljevarstvenikov” zgolj tišina. V četrtek je bil namreč sprejet zakon, ki je navedbah STA določa “potencialna prednostna območja za sončne in vetrne elektrarne ter predpisana prednostna območja za postavitev sončnih elektrarn”. S pomočjo zakona bo na območjih z neizkoriščenim potencialom omogočeno postavljanje vetrnih in sončnih elektrarn. Sončne elektrarne bodo tako mogoče na protihrupnih ograjah avtocest, “plavajoče sončne elektrarne na premogovniških jezerih v savinjsko-šaleški regiji ter sončne in vetrne elektrarne na najširših vodovarstvenih območjih” v primeru vodnega soglasja. Prav tako bo tudi mogoča postavitev sončnih elektrarn na travnikih najslabše bonitete in kmetijskih zemljiščih, ki so v zaraščanju.

Sončne elektrarne ne bodo rešile težav z električno energijo. Rešitev se skriva v 2. bloku nuklearke in novih hidroelektrarnah. (Foto: Pixabay)

To je lobistični zakon, naklonjen skupini Gen
Ker ima vladajoča oblast večino, je bil zakon z 48 glasovi ZA sprejet, ostali so namreč gluhi za kritike opozicije iz vrst SDS in NSi, da se predlog zakona v preveliki meri osredotoča na sončno in vetrno energijo, premalo pa na geotermalno energijo in hidroenergijo. Koalicijo so opomnili, da ni naslovila vseh pripomb zakonodajno-pravne službe v DZ, in kritično izpostavili, da je to lobistični zakon, naklonjen skupini Gen, z njim pa se bo povozilo več zakonov, med njimi tudi zakon o varstvu okolja. Čemu je bil torej zakon sprejet v času vlade, kjer je bil nekdanji predsednik vlade dolga leta za vajetmi Gen-I-ja, torej sploh ne preseneča. Ravno tako ne tišina s strani nevladnikov, ki so pomagali pri izvolitvi taiste oblasti. O tem, kako se je celo aktivni udeleženec protestov proti vladi Janeza Janše – Dejan Jefim – spravil v posel postavitve sončnih elektrarn, smo pisali tukaj.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine