16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

V Hoferju vprašanje novinarke Demokracije, zakaj »posebnim skupinam« dovolijo vstop brez mask, označili za »spodbujanje rasizma«!

Bralec Demokracije nam je včeraj zvečer sporočil, da v trgovino Hofer v Sežani vsem kupcem ni potrebno vstopati z zaščitnimi rokavicami in zaščitno masko (šalom, …).

 

Zato smo se z vprašanji obrnili na omenjeno podjetje.

Ni minilo dolgo, ko so me poklicali z Oddelka za odnose z javnostmi, kjer so mi, med drugim, prijazno razložili, da z vprašanji spodbujam rasizem, da živimo v časih, ko moramo biti povezovalni. Obljubili so mi, da bodo odgovore tudi pisno poslali. Te v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Se pa nam ob tem postavlja vprašanje, mar ni rasizem to, da jaz nosim masko, drugi pa ne? Mar ni rasizem to, da ti, ki ne spoštujejo odlokov, ogrožajo moje zdravje? Kaj so oni več od mene?

Zdaj pa k vprašanjem in odgovorom.

1. Ali razlikujete med narodnostjo kupcev?

Ne, pri HOFERju ne diskriminiramo.

2. Ali upoštevate zakone? Veljajo za vse kupce enaki zakoni?

Vse odloke, ki jih sprejme vlada, nemudoma vpeljemo v naše poslovanje. Veljavnost je enaka sprejetim regulativom na ravni države, ki pa posamezne skupine obravnava drugače. Upokojenci na primer so obravnavani v istem odloku, kot ostali kupci, vendar zanje veljajo drugačna določila (nakupovanje zgolj med 8.00 in 10.00 uro).

3. Zakaj v Sežani dovolite vstop kupcem brez zaščitnih mask ter rokavic? Ali se podobno dogaja še kje v Sloveniji?

Osebje na vhodu ima glede nadzora ob vstopu vodila, ki so skladna s sprejetim odlokom.

4. Ali se zavedate da lahko ena oseba z dotikom hrane (sadja) okuži potencialno vse kupce v roku par ur, ki primejo isto sadje?

Na ključnih točkah (pekarna, sadje in zelenjava) je kupcem na voljo ustrezna zaščita (zaščitne rokavice oziroma vrečke). K uporabi intenzivno opozarjamo s številnimi informativnimi tablami v trgovini kot tudi s komunikacijo na ostalih kanalih.

5. Stranka je pri vprašanju, ali se vam zdi to normalno, dobila odgovor, da so se nekateri pritožili in ker so redne stranke, se jim omogoči vstop. Mar zakoni niso za vse enaki?

Kot smo zapisali, je uveljavljanje odloka enotno in zato za kupce veljajo enotna vodila.

Zdravstveni inšpektorat: Vaše vprašanje bomo obravnavali kot prijavo, saj v odloku izjeme glede ”rednih strank” niso predvidene

Vprašanje smo poslali tudi na ministrstvo za zdravje, oziroma na Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije.

Spraševali smo jih naslednje:

Bralec Demokracije nam je sporočil, da v trgovino Hofer v Sežani vsem kupcem ni potrebno vstopati z zaščitnimi rokavicami in zaščitno masko (šalom,..).

Stranka je namreč pri vprašanju, ali se vam zdi to normalno, dobila odgovor, da so se nekateri pritožili in ker so redne stranke, se jim omogoči vstop. 

Zanima nas:

1. Se sme dovoliti vstop kupcem brez zaščitnih mask ter rokavic? Ali se podobno dogaja še kje v Sloveniji?
2. Kaj storiti v takih primerih? 

Njihov odgovor pa  je: Vaše vprašanje bomo obravnavali kot prijavo, saj v odloku izjeme glede ”rednih strank” niso predvidene. O takih načinih poslovanja se lahko obvešča Zdravstveni inšpektorat ali Policijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine