18.7 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

V državnem zboru je leva večina potrdila vladno novelo zakona o tujcih, ki odlaša z učenjem slovenskega jezika za družinske člane tujcev

Piše: A. S./ STA

Vlada Roberta Goloba v noveli zakona o tujcih odpravlja določene administrativne ovire, kar naj bi omogočalo hitrejše vodenje postopkov izdaje dovoljenj o prebivanjih za tujce. Obenem bo sicer zadržala v noveli pogoj osnovnega znanja slovenskega jezika za vse, ki želijo pridobiti stalno prebivanje in za družinske člane tujcev, vendar pa odlaša s samim  obveznim uvajanjem minimalnega znanja slovenskega jezika za družinske člane tujcev za kar osemnajst mesecev.  

Vlada je določila kar osemnajst mesečno prehodno obdobje do začetka uporabe določb za predložitev potrdila o opravljenem preizkusu znanja slovenskega jezika pri izdajanju dovoljenja za stalno prebivanje in pri podaljšanju dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine. Če naj bi sprva nove določbe novele začele veljati že konec aprila letos, bodo tako stopile v veljavo 1. Novembra 2024. Od takrat naprej bo za podaljšanje dovoljenja zaradi združitve družine potrebno znanje na vstopni ravni A1, in znanje na osnovni ravni A2 za stalno prebivanje. Do Takrat pa bodo v postopkih podaljšanja dovoljenj za prebivanje zaradi združevanj družin, ki so bila vložena do sprejema nove strategije vlade, veljala pravila, ki ne vključujejo znanja slovenskega jezika ali obveznega potrdila o obiskovanju tečaja le-tega. Tako bodo družinski člani tujcev še vedno lahko prihajali k nam, brez da se naučijo našega jezika, še leto in pol.

Poslanci Državnega zbora so sicer z 45 glasovi za in 31 glasovi proti podprli novelo zakona o tujcih. Stranka Levica je sicer člen, ki uvaja pogoj slovenskega jezika za pridobitev dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine, hotela v popolnostni odstraniti, vendar njen predlog ni bil sprejet.

Po drugi strani so poslanci zavrnili tudi dopolnila Slovenske demokratske stranke, ki je predlagala črtanja člena, ki prekinja s periodičnim preverjanjem pogojev za življenje tujcev in člena, ki uvaja pogoj znanja slovenskega jezika na stopnji A2 za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje. V SDS so pojasnili, da s tem ohranjajo pogoj slovenskega jezika za čim boljšo integracijo v lokalno okolje. Poslanci so zavrnili tudi dopolnilo SDS, ki bi v navodila o sprejemu strategije o vključevanja tujcev dodala določbo o preizkusu znanja iz programa slovenske zgodovine, kulture in ustavne ureditve.

Druge spremembe Zakona o tujcih vključujejo »hitrejše in enostavnejše postopke izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi na upravnih enotah«, je sporočila vlada javnosti. Nova zakonodaja bo omogočala tudi hitrejše obravnave prošenj tujcev, ki hočejo enotnego dovoljenje za poklice na področjih zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja. Prav tako podaljšuje brezplačne tečaje slovenščine in spoznavanja slovenske družbe za vse tujce.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine