9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

V Demokraciji ne prezrite: Vzpon konservativne umetnosti

Slika v klasičnem slogu, ki prikazuje predsednika Trumpa v pozitivni luči, je bila deležna veliko pozornosti. Spopad med klasično in progresivno zasnovo Eisenhoverjevega memoriala. Konservativna umetnost kot nova renesansa?

Ko je Jon McNaughton 31. julija lani javno predstavil svojo novo sliko »Prečkanje močvirja«, verjetno ni pričakoval, da bo deležen toliko pozornosti. Na spletnih omrežjih, konkretno na Twitterju, je novica o predstavitvi slike dobila kar štirinajst tisoč komentarjev, več kot dvajset tisoč »všečkov« in posledično tudi pozornost novičarjev in kulturnih urednikov večjih medijskih hiš, kot so Fox News, USA Today in ABC News. Ta izredna pozornost kaže na premik v svetu umetnosti, na konservativno renesanso, piše Evan Mantyk v The Epoch Timesu.

Mantyk v svojem prispevku izhaja iz tega, da je McNaughtonova slika primer konservativne umetnosti, ki za nameček še prikazuje Trumpovo administracijo v pozitivni luči − predsednik Trump in njegov kabinet plujeta po močvirnih vodah birokratske korupcije v Washingtonu. Slika je izdelana realistično in v klasičnem slogu ter je zasnovana na klasiki iz sredine devetnajstega stoletja, na sliki Emanuela Leutzeja »Washington Crossing the Delaware« (Washington prečka Delaware) iz leta 1851, ki prikazuje eno slavnih epizod iz vojne za ameriško neodvisnost.

(Celoten članek si lahko preberete v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine