6.4 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

V četrtek največ okužb s koronavirusom doslej, vlada s svetovalno skupino o morebitnih ostrejših ukrepih med vikendom

V Sloveniji so v četrtek potrdili 192 okužb, kar je največ potrjenih okužb v enem dnevu doslej. Vlada je zato znova pozvala k spoštovanju ukrepov, še posebej v delovnih organizacijah. O morebitnem zaostrovanju ukrepov pa se bo s svetovalno skupino za covid-19 posvetovala že med vikendom.

V četrtek so opravili rekordnih 3645 testov na okužbo z novim koronavirusom, skupno število potrjenih okužb pa je preseglo 5000. V bolnišnicah zdravijo 60 bolnikov s covidom-19, 15 pa jih potrebuje intenzivno nego.

Znova bi lahko omejili druženja, in sicer na šest ljudi, je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Ponovno zaprtje, kot se je zgodilo ob razglasitvi epidemije, pa po njegovem ni rešitev.

Vlada poziva predstojnike institucij, organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov, da poskrbijo za upoštevanje ukrepov in priporočil. Delodajalcem pa priporočajo, naj uvedejo delo od doma.

Ob naraščanju števila bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, je predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc pozvala k upoštevanju epidemioloških priporočil. Le tako bo mogoče zagotoviti dovolj bolniških zmogljivosti in kadra za zdravljenje in nego, je opozorila.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so povedali, da bi lahko organizirali 105 postelj za bolnike s covidom-19. Če bi obravnavali še več bolnikov s covidom-19, pa bi morali začeti ustavljati druge programe v kliničnem centru, je za STA dejal generalni direktor Janez Poklukar.

Potrebe po odvzemu brisov za testiranje na novi koronavirus se v zadnjem obdobju sicer večajo in nekateri zdravstveni domovi že širijo mrežo točk za odvzem brisov, tako na Gorenjskem, kjer odrasle bolnike z blago klinično sliko obravnavajo na Jesenicah in v Kranju.

Medtem se pouk v osnovnih in srednjih šolah lahko še naprej nadaljuje tako, da so vsi učenci in dijaki pri pouku v šoli, so glede na razpoložljive podatke o okužbah v šolstvu navedli na šolskem ministrstvu.

Na ljubljanski univerzi pa so opozorili, da je obvezna uporaba mask za profesorje na predavanjih po spremenjenih smernicah, ki jo zapoveduje novi odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja covida-19, neizvedljiva. Pristojno ministrstvo so pozvali, naj kot nadomestilo za maske omogoči vsaj pregrade iz pleksi stekla.

Z epidemijo je povezana tudi novica Televizije Slovenija, da so uslužbenca zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta dopoldne poklicali k direktorju zavoda Tomiju Rumpfu na zagovor pred izredno odpovedjo zaposlitve. Med drugim naj bi mu očitali sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavah zaščitne medicinske opreme. Na zagovor pa so zaradi sumov domnevnih nepravilnosti v zvezi s podpisi pogodb ob nabavi zaščitne opreme poklicali tudi nekdanjega direktorja zavoda Antona Zakrajška in njegovega namestnika Alojza Černeta.

V Evropi se številne države po koncu počitniških mesecev ter ob začetku novega šolskega leta soočajo s povečanim številom okužb z novim koronavirusom. O rekordnih novih okužbah poročajo med drugim s Poljske, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili 1578 novih okužb.

Na Hrvaškem so v primerjavi z dnevom prej potrdili manj okužb, in sicer 223. V Črni gori so v preteklem dnevu potrdili 289 novih primerov okužbe. Iz BiH poročajo o 253 primerih, iz Srbije pa o 75.

V nekaterih državah zaradi naraščanja števila novih okužb sprejemajo ostrejše ukrepe. Oblasti madridske pokrajine so tako danes delno zaprtje razširile na še več območij.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je danes pozval starejše od 65 let, naj zaradi naraščajočega števila okužb ostanejo doma. Delodajalce je pozval, naj zaposlenim omogočijo delo od doma. V Moskvi so v preteklem dnevu potrdili 1560 novih primerov okužbe, kar je največ od 12. junija.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem opozorila, da bi sredi pandemije covida-19 lahko prišlo do pomanjkanja cepiva proti sezonski gripi. V organizaciji so pozvali države, v katerih ni dovolj cepiva, naj ga primarno rezervirajo za zdravstvene delavce in starejše.

Vodilna predstavnica WHO za imunizacijo Ann Moen je danes v Ženevi sporočila, da se povpraševanje po cepivu proti sezonski gripi povečuje, saj si v mnogih državah želijo ohraniti bolniške postelje na voljo za bolnike s covidom-19.

Težava je, da je treba cepivo naročiti najmanj devet mesecev pred začetkom sezone gripe, zdravstveni delavci pa za letošnjo sezono niso mogli dobro oceniti situacije, saj se pandemija še ni niti začela.

Vendarle podatki z južne poloble kažejo, da se je letos z virusom gripe okužilo precej manj ljudi kot prejšnja leta, je še povedala Moenova. Manj kot odstotek testov za gripo je bilo pozitivnih, medtem ko jih je bilo običajno med 10 in 30 odstotkov, je pojasnila.

Gripa in covid-19 imata podobne simptome. Razliko med njima se lahko odkrije le v laboratoriju. Pomembna razlika v simptomih pa je, da pri koronavirusu ob smrkanju, kašljanju in vročini pride tudi do izgube vonja in okusa, je še poudarila Moenova.

Zadnje novice

Sorodne vsebine