17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

V Bruslju nas čakata več kot 2 milijardi evrov nepočrpanih evropskih sredstev – vse to samo zaradi nesposobnosti Cerarjeve in Šarčeve vlade!

Pri črpanju evropskih sredstev je bila Slovenija v zadnjih petih letih vseskozi med najslabšimi državami EU. Po zaslugi Cerarjeve in Šarčeve vlade nam je namreč doslej uspelo počrpati le pičlih 20 odstotkov vseh sredstev, ki so nam na voljo iz sedanje evropske kohezijske politike 2014–2020. 

Slovenija je kot članica EU upravičena do črpanja evropskih sredstev, med katerimi največji del predstavljajo tako imenovana sredstva iz kohezijske politike, ki so namenjena podpori ustvarjanja delovnih mest, poslovne konkurenčnosti, gospodarske rasti, trajnostnega razvoja in izboljšanja kakovosti življenja državljanov. Gre torej za sredstva, katerih črpanje je nujno, če država članica želi izboljšati kakovost življenja svojih prebivalcev. V navezavi na že napisano šokira dejstvo, da je Slovenija v zadnjih petih letih, ko nam vladata vladi Mira Cerarja in Marjana Šarca, uspela počrpati le pičlih 20 odstotkov od 3,3 milijarde evrov sredstev iz evropske kohezijske politike 2014–2020. Absolutno nesprejemljiva je bila zlasti situacija leta 2017, ko Slovenija od sredstev, ki so ji bili na voljo v okviru omenjene kohezijske politike, ni prejela niti centa. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da se omenjeno finančno obdobje zaključi že drugo leto, zaradi česar je več kot očitno, da bomo večji del denarja, ki bi ga lahko počrpali, pustili kar v Bruslju.

Nezainteresiranost Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) za črpanje evropskih sredstev preseneča, sploh ker bi z njihovo pomočjo lahko začeli ali pa vsaj pospešili številne infrastrukturne projekte, ki so za Slovenijo vitalnega pomena. Kot primer navedimo 3. razvojno os, na katero Korošci, Zasavci in Belokranjci čakajo že desetletja, a zdi se, da bo stanje še kar nekaj časa ostalo nespremenjeno, sploh če bodo imele nadzor nad črpanjem sredstev še naprej leve elite, ki jim je za slovenske državljane več kot očitno malo mar.

Osrednji slovenski mediji ščitijo levo politično garnituro
Na to, da v Bruslju na Slovenijo še vedno čakata 2 milijardi evrov, ki bi jih morali do leta 2019 počrpati, je na svojem Facebook profilu opozoril tudi Janez Janša. Ob tem je izrazil začudenje, da za omenjeno tematiko ni prostora na predvolilnih soočenjih, ki jih pred evropskimi volitvami organizirajo na RTV SLO in POP TV. Več kot očitno torej je, da osrednji slovenski mediji ponovno ščitijo nesposobno levo politično garnituro, ki je objektivno odgovorna za katastrofalno stanje na področju črpanja evropskih sredstev.

M. D./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine