7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

V Braslovčah brez strehe nad glavo 236 družin

 

Piše: C. R., STA

 

Zaradi minulega obilnega deževja v velenjski občini ni prevoznih več cest, nekatere so prevozne pogojno. Veliko škode je ujma naredila v Braslovčah, kjer je brez strehe nad glavo ostalo 236 družin. Še vedno sta ogrožena stanovanjska objekta pod Velenjskim gradom, plaz ogroža tudi stanovanjsko hišo v Lazah.  V Šmartnem ob Paki grozijo plazovi.

V občini Braslovče pa je trenutno brez strehe nad glavo 236 družin. Nekateri se bodo morda na svoje domove vrnili v 14 dnevih, drugi v nekaj mesecih, nekaj hiš pa je trajno uničenih, nekaterim je spodjedlo temelje, jih prestavilo za več metrov, je za STA s skrušenim glasom pripovedoval župan Tomaž Žohar.

Občanom, ki so ostali brez vsega, zagotavljajo tople obroke in nastanitve, čeprav je večina za zdaj zatočišče našla pri prijateljih in svojcih.

Obup v očeh

Med prizadetimi je ogromno mladih družin, ki imajo hipoteke, je dejal župan. Ob tem pa se boji, da jim zavarovalnice ne bodo povrnile škode, ker so doma na poplavnem območju. “Tu bo morala država pokazati razumevanje in priskočiti na pomoč,” je dejal in dodal, da so ljudje obupani. “Ko greš na teren in vidiš obup v njihovih očeh, se ti srce ustavi,” je pristavil.

V Braslovčah sicer poplavljene površine ponekod še vedno vztrajajo, posamezne hiše v treh zaselkih še vedno niso dostopne. “Vzpostavljamo tudi vodovod, ki ga je odneslo, kanalizacija je motena, trudimo se zagotoviti elektriko,” je opisal župan.

Nekaj cest je odneslo, evidentiranih imajo pet plazov, težave povzroča podtalnica. Medtem ko se Žovneško jezero k sreči ni razlilo.

Kot je dejal župan, so bili do zdaj v občini prepuščeni bolj sami sebi, na pomoč prihaja nekaj prostovoljcev in sosednjih občin, so pa zaprosili tudi za pomoč vojske.

V velenjski občini pretijo plazovi

Trenutno na območju celotne Mestne občine Velenje še vedno potekajo akcije reševanja premoženja in zagotavljanja dostopnosti. “Celotnih razsežnosti naravne nesreče še ne poznamo, tako da tudi ne vemo, kdaj in kako bomo lahko pristopili k sanaciji vseh v neurju poškodovanih lokacij,” so danes sporočili z Mestne občine Velenje.

V skupno 104 intervencijah na območju občine je med 3. in 6. avgustom sodelovalo 234 velenjskih gasilcev. Največkrat so črpali vodo, pokrivali plazove, zapirali ceste in podobno.

Nekateri gasilci iz regije so medtem že priskočili na pomoč prebivalcem Savinjske doline, prav tako se je skupina sodelavcev občinske uprave Mestne občine Velenje danes odpravila v sosednjo Občino Šmartno ob Paki, ki je izrazila potrebo po pomoči. V Občino Luče pa so že poslali 15 agregatov in vodo, pripravljeni so pomagati tudi drugim občinam, navajajo v Velenju.

Oskrba s pitno vodo je lahko motena na območjih Podgorja, Podkraja pri Velenju in dela Vinske Gore. Na občini priporočajo občanom, da vodo uporabljajo varčno. Medtem toplovod deluje nemoteno.

Po navedbah občine plaz še vedno ogroža stanovanjska objekta pod Velenjskim gradom, ki so ju stanovalci že zapustili. Do nadaljnjega je zaprta tudi gozdna pot iz Starega Velenja do gradu. Plaz ogroža tudi stanovanjsko hišo v Lazah. Če bo potrebno, bodo stanovalcem pomagali pri selitvi. Zaradi nadaljevanja širjenja plazu so zaprli lokalno cesto odcep Trbul, pri Ožirju.

Ker so geologi zasedeni z izrednimi primeri v Savinjski dolini, občina tudi poziva občane, da jih kličejo le v nujnih primerih. Zaradi ogromne škode na širšem območju Slovenije je trenutno prioritetna sanacija nujne infrastrukture in objektov, so dodali.

Po podatkih občine je poškodovana tudi državna kolesarska povezava proti Mislinji, ki se še gradi. Občane pozivajo, da se po njej ne vozijo in hodijo, saj je to izjemno nevarno.

Zalilo 50 objektov

Zaradi posledic ujme so razmere zaostrene tudi na območju občine Šmartno ob Paki. Tam je po besedah župana Janka Kopušarja zalilo okoli 50 objektov, grozi več zemeljskih plazov. V nedeljo so zaradi nevarnosti sproženja plazov in poškodovanja stanovanjskih objektov odredili evakuacijo 24 prebivalcev z območja Velikega Vrha in Gavc. Nekateri od teh so se danes, potem ko je teren pregledal strokovnjak, lahko vrnili domov, vsaj v en objekt pa se prebivalci ne bodo mogli vrniti.

Za evakuirane občane, tudi tiste, ki so se morali iz domov izseliti zaradi naraslih Savinje in Pake, je poskrbljeno. Večina se jih je začasno namestila pri sorodnikih, nekaj pa jih je občinska uprava nastanila v mladinskem hotelu.

Zaradi plazov na in ob cestni infrastrukturi ter pričakovanih novih plazišč, ki jih lahko večja obremenitev še okrepi, je tamkajšnji občinski štab civilne zaščite sprejel odločitev o omejitvah prometa na več cestnih odsekih. Podatke so objavili na spletni strani občine. Medtem se sicer v občini vremenske razmere umirjajo, tako da je večinoma čiščenje posledic ujme danes že steklo, organizirali so tudi odvoz odpadkov, je za STA pojasnil Kopušar.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine