9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

V Bovcu danes poteka simpozij o etnogenezi Slovencev

V kulturnem domu v Bovcu danes poteka simpozij raziskovalcev etnogeneze Korenine slovenstva. Raziskovalci predavajo o tem, kdo smo Slovenci in od kod prihajamo, o dosedanjih raziskavah in bodočih nalogah RES in še kaj. Prisotne je pozdravil tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.
Jože Rant starejši je povedal: “Naše raziskave na področju arheologije, jezikoslovja in preučevanja virov, delno tudi genetike, so pokazale, da smo Slovenci avtohtoni prebivalci ozemlja V od Alp in severnega Jadrana vsaj od bronaste dobe naprej, torej nekaj tisoč let pred veliko selitvijo narodov.

zgodovina slovencev je veličastna

 
 
Predsednik vlade Janez Janša je na simpoziju, ki je potekal ob 10. letnici preučevanj slovenskega staroselstva, napovedal inštitut, ki bo preučeval in raziskoval ta vprašanja.

Naslednji predavatelj Janez Bizjak pa je prepričan, da so staroselski geni oplemenitili tudi naš genski zapis: “Hodili so po istih gorah kot mi danes in pili isto vodo kot mi. Staroselci v slovenskih Alpah so sicer odrinjeni in zamolčani, a vseeno tudi naši pristni in žlahtni predniki.”

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine