-2.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

V Avstriji zdravstveni minister ukrepe sprejema z odloki, ne da bi se v to spotikal kakšen dežurni pravnik

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

“Mimogrede, mi sporoča kolegica pravnica, ki dela na Dunaju, anticovid ukrepe v Avstriji (npr. obvezne maske FFP) ne določa parlament oziroma zakon, kot nam pripoveduje Čeferin, ampak kar minister za zdravje, torej njihov Poklukar,” sporoča raziskovalni novinar Bojan Požar. 

V zadnjem času vladne ukrepe spodkopavajo dežurni pravniki, ki z izpodbijanjem na ustavnem sodišču in preko medijev rušijo zaupanje v avtoriteto odločitev. To se seveda pozna pri spoštovanju ukrepov in končno v sami epidemiološki situaciji, ki ni rožnata. Je naravnost tragična in aktivizem posameznih izpostavljenih pravnikov krizi ni v pomoč.

Na primeru tujih držav lahko vidimo, da se ukrepi sprejemajo v različnih pravnih formah. Na priloženem slikovnem gradivu oziroma izrezku iz avstrijskega časnika lahko vidimo Odlok zveznega ministra za socialne zadeve, zdravje, varstvo in varstvo potrošnikov, na podlagi katerega se izvajajo posebni zaščitni ukrepi proti širjenju covida-19. Ste morda slišali, da bi kateri izmed avstrijskih pravnikov skušal zaradi tega izpodbijati pravne akte, ki so podlaga za proticovidne ukrepe? Odgovor je znan in tudi med politiki ne boste zaznali toliko nasprotovanj in zlonamernega rušenja. To je ključna razlika med razvitimi demokracijami in postsocialističnim državam z nedemokratično kulturo.

V Avstriji kar minister za zdravje določa covidne ukrepe. (foto: Twitter)

Spomnimo še, da je tudi Italija vse ukrepe za zajezitev covida-19 sprejemala izključno z dekreti predsednika vlade. V nedavni skupni oddaji POP TV in RTVS Skupaj naprej, si je namreč Čeferin privoščil biti bolj papeški od papeža, ko je dejal, da je “dejstvo, da se v nobeni državi ne bi smelo vladati z odloki, razen v vojnem stanju.”

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine