18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Užaljeni Cerar zapustil SMC, ker mu ni uspelo zanetiti upora proti Počivalšku!

“Miro Cerar danes zapušča stranko SMC, ker mu čez minuli konec tedna ni uspelo zanetiti upora znotraj stranke proti Zdravku Počivalšku. Načrt je propadel, novi predsednik državnega zbora bo Igor Zorčič,” je izstop Mira Cerarja iz SMC komentiral novinar Bojan Požar. Izstop je razglasil pred začetkom seje, na kateri bodo poslanci jutri odločali, ali bo vlado tretjič sestavil Janez Janša (SDS).

Miro Cerar odhaja iz SMC, saj mu minuli konec tedna ni uspelo zanetiti upora znotraj stranke proti predsedniku Zdravku Počivalšku, po tistem, ko mu je dal predsednik SMC vedeti, da ga ne bo predlagal za predsednika Državnega zbora. Kot kaže je nekdanji predsednik in soustanovitelj stranke ostal v njej brez moči, zato se je odločil za izstop. Še vedno pa ni znano ali bo ostal poslanec državnega zbora, vendar vse kaže, da poslanskega mesta ne bo obdržal in bo to ostalo Janiju Möderndorferju, da bo še naprej vodil komisijo za obračun s Slovensko demokratsko stranko.

Pozival k izstopom iz stranke
Do Cerarjeve odločitve je prišlo po vstopu SMC v koalicijo z Janezom Janšo. Kot je v izjavi pojasnil Cerar, to ni več njegova stranka, ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot, ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe, niti do članov, kaj šele do volivcev. Prav tako Cerar, ki je bil od zadnjega kongresa častni predsednik SMC, ocenjuje, da so strankini poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Tako jih poziva, naj začnejo misliti s svojo glavo. “Če se to ne zgodi, pa pozivam člane stranke, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC, demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži, da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranka modernega centra,” je povedal Cerar. Kot je spomnil, je stranki posvetil šest let svojega življenja in zanjo zastavil svoje ime. “SMC že davno ni več stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč,” ugotavlja. Poudaril je, da je SMC s somišljeniki ustanovil zato, da delajo dobro za Slovenijo, varujejo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine