20 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 septembra, 2021

Ustavni pravnik Jurij Toplak zoper ustavnega sodnika Mateja Acceta napovedal kazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja

»Kot pisec večih ustavnih pritožb in nosilec postopkov pred Ustavnim sodiščem sem oškodovan, oškodovani so tudi mnogi drugi,« je v pismu ustavnim sodnikom zapisal ustavni pravnik Jurij Toplak.

Danes je Slovenijo šokiralo razkritje Bojana Požarja, da je ustavni sodnik in podpredsednik ustavnega sodišča Matej Acceto lagal kolegom, strankam v postopku in javnosti. V nekaterih »političnih« zadevah, od katerih je odločalo ustavno sodišče in so bile tesno povezane s stranko SMC (referendum o drugem tiru ali novela zakona o tujcih), je bila namreč podana zahteva za njegovo izločitev, a se je ustavno sodišče zadovoljilo z njegovim pojasnilom, da ni sodeloval pri pisanju programa SMC in da ima z mirom Cerarjem skupno zgolj to, da se kot profesorja poznata iz istih strokovnih krogov.

A izkazalo se je, da se je lagal. Požareport je objavil elektronska pisma, ki dokazujejo, da je aktivno sodeloval pri pisanju programa za stranko SMC, da je podajal obširne vsebinske predloge in mnenja ter da je deloval iz ozadja kot »tihi podpornik« stranke Mira Cerarja.

Oglasil se je tudi ustavni pravnik Juri Toplak, češ da utegne zoper Accdeta sprožiti kazenski postopek. Toplakovo pismo ustavnim sodnikom objavljamo v celoti:

»Spoštovano Ustavno sodišče RS,

kot pisec večih ustavnih pritožb in nosilec postopkov pred Ustavnim sodiščem sem oškodovan, oškodovani so tudi mnogi drugi. Sodišče sodnika ni izločilo in ni se izločil sam, čeprav je močno povezan (sam si je rekel “tihi podpirnik”) s subjektom, ki je bil stranka postopka ali predlagatelj kandidatur, referendumov in zakonov, ki so bili izpodbijani v postopkih pred Ustavnem sodišču. Preden sprožim kazenski postopek zaradi kaznivega dejanja po 288. členu KZ in k njemu povabim vse ostale, ki se čutijo oškodovane, prosim Ustavno sodišče za seznam vseh opravilnih številk v zadevah, kjer je bil poročevalec Matej Accetto in kopije prvih strani neobjavljenih sklepov, kjer je bil Accetto med sodniki. Po ZDIJZ so to javne informacije.

Prosim, da mi pošljete naprošene informacije na elektronski naslov, s katerega pišem.«

288. člen Kazenskega zakonika RS pravi:

(1) Sodnik, ki pri vodenju sodnega postopka ali izrekanju sodne odločbe zavestno krši zakon ali izkrivlja pravo, da bi stranki v postopku škodoval ali ji neupravičeno dal prednost, se kaznuje z zaporom do treh let.

(2) Enako se kaznuje sodnik, ki z namenom iz prejšnjega odstavka tega člena opre sodno odločbo na dejstva, za katera ve, da ne obstojijo ali se krivo podtikajo z lažnimi ali nedovoljenimi dokazi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine