24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Ustavni pravnik Jambrek: Privilegiranje ene kandidatke je zrelo za ustavno obtožbo ministrice Bobnarjeve!

Piše: Sara Bertoncelj/ Nova24tv

Včeraj je razburila vest, da je Ministrstvo za notranje zadeve upravnim enotam pa tudi nekaterim ministrstvom poslalo dopis z naslovom, na katerem podpise za vložitev kandidature zbira Nataša Pirc Musar, poroča STA. Temu so sledili očitki, da ministrstvo za to predsedniško kandidatko dela kampanjo in jo preferira – med drugim so se s kritiko o diskriminatornosti oglasili v stranki Resni.ca in  zahtevali, naj v upravnih enotah in nekaterih zavodih objavijo naslov za oddajo podpore tudi za njihovo kandidatko. Kandidatka dr. Nina Krajnik in dr. Peter Jambrek pa sta še isti dan sklicala nujno tiskovno konferenco – po njunem mnenju gre za protiustavno in nezakonito izrabo državnih institucij, v prid predsedniške kandidatke Pirc Musarjeve.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) je upravnim enotam in nekaterim ministrstvom posredovalo dopis s prošnjo, naj na vidnem mestu objavijo naslov, kamor lahko volivci pošiljajo podpise podpore za kandidaturo  kandidatke za predsedniške volitve, Natašo Pirc Musar. Po besedah MNZ-ja so enako storili tudi za kandidatko stranke Resni.ca Sabino Senčar – vendar pa niso pojasnili, da je do tega prišlo šele po tem, ko so se v njenem štabu pritožili in zahtevali naj se še za njih pošlje enako obvestilo kot pri Pirc Musarjevi. Na MNZ-ju so pojasnili, da bodo to storili za vse, ki bodo podali zahtevo – po njihovih besedah oziroma besedah Pirc Musarjeve naj bi šlo namreč za ustaljeno prakso. “To je pravica vsakega kandidata, ki zanjo zaprosi. Moj štab je za to uradno zaprosil, drugi očitno še ne. Ista pravila veljajo tudi za parlamentarne in lokalne volitve,” je zapisala Pirc Musarjeva. MNZ smo prosili za seznam, kdo je to “ustaljeno prakso” v preteklosti že izvajal, vendar odgovora še nismo prejeli.

Ker na ministrstvu vnaprej nimajo podatkov o tem, kdo bo zbiral podpore in na kateri naslov lahko državljani svoje podpore posredujejo, v skladu z ustaljeno prakso iz preteklosti te podatke vsem deležnikom v postopku potrjevanja obrazcev podpor posredujejo na izrecno zaprosilo kandidatov. “Tako kot v preteklosti vse deležnike postopka potrjevanja podpor nediskriminatorno, pod enakimi pogoji in v skladu z ustaljeno prakso, seznanimo tudi z naslovi kandidatov, ki zbirajo podpore, ko prejmemo njihove zahteve,” so po poročanju STA navedli na ministrstvu.

Privilegiranje ene kandidatke je zrelo za ustavno obtožbo
V štabu kandidatke dr. Nine Krajnik pa menijo, da omenjen dopis predstavljata kršitev pravnega reda. Krajnikova meni, da gre za “retroaktivno podajanje enake pravice ostalim kandidatom, da bi se pokazali v nekoliko boljši luči“, kar je samo po sebi sporno – oglasili so se namreč zgolj zato, ker so jih “dobili” pri dejanju. Njen podpornik dr. Peter Jambrek pa je ocenil, da gre za privilegiranje ene kandidatke in da bi bilo pričakovano, da bi bila ministrica Tatjana Bobnar deležna ustavne obtožbe. Po njegovem mnenju naj bi šlo za protiustavno in nezakonito izrabo državnih institucij.

 

Na vprašanje, ali bo tudi sama podala to zahtevo je Krajnikova  dejala, da bodo o tem v njenem štabu še zelo razmislili. Objava naslova bi tudi njej olajšala zbiranje podpisov, a meni, da bi šlo za “kršitev standardov, etičnih načel in tako dalje”. Obenem pa v njenem štabu pozivajo, naj javne institucije vsem kandidatom pomagajo pri zbiranju podpisov. Zahteve pa zagotovo ne bo podal dr. Anže Logar, ki je v treh dneh zbral 12 tisoč podpisov podpore in zaključil z zbiranjem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine