12.9 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

Urška Klakočar Zupančič zavrnila posredovanje poslanske pobude ministru Mescu, naj opravi test na droge

 

Piše: L. K. F., SDS

 

Predsednica državnega zbora je zavrnila posredovanje poslanske pobude in poslanskih vprašanj Žana Mahniča, ki ministra Luko Mesca poziva, da opravi test na prepovedane droge in rezultat javno objavi, ter Anje Bah Žibert, ki je  pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan pobarala v zvezi z izjavo o vojni in odnosu do žrtev, s čimer je Klakočar Zupančičeva ponovno kršila Poslovnik državnega zbora. Zato ji je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec posredovala protestno pismo.

Protestno pismo v celoti objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovana predsednica državnega zbora,

v Poslanski skupini SDS presenečeno ugotavljamo, da ste se ponovno poslužili nedopustnega manevra kršenja Poslovnika državnega zbora. Moja nedavna teza, da funkcijo predsednice državnega zbora opravljate na podlagi slogana »Poslovnik, to sem jaz«, se je žal izkazala za še kako resnično.

V zadnjih dneh ste zavrnili posredovanje pisne poslanske pobude Žana Mahniča ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu v zvezi s testiranjem na prepovedane droge ter pisno poslansko vprašanje Anje Bah Žibert ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan v zvezi z izjavo o vojni in odnosu do žrtev ter Vladi RS v zvezi z izjavo ministrice za pravosodje, in sicer z obrazložitvijo, da ne ustrezata pogojem 240. člena Poslovnika državnega zbora.

S tem dejanjem ste samovoljno in nedopustno tolmačili vsebino pobude in vprašanj. Edino pristojnost, ki jo imate kot predsednica Državnega zbora RS, vam daje 248. člen Poslovnika državnega zbora, ki narekuje, da »predsednik državnega zbora pisno poslansko vprašanje ali pobudo takoj pošlje vladi oziroma ministru ali generalnemu sekretarju vlade.« Prav tako ste ovirali pravico obeh poslancev, ki izhaja iz 20. člena zakona o poslancih: »Poslanec ima pravico dati poslanske pobude in postaviti poslanska vprašanja vladi ali posameznemu ministru.«

Poslanska pobuda in poslanski vprašanji so se sicer nanašali na ravnanji in stališča ministrov in Vlade RS, ki so v javnosti sprožili velik odziv, lahko bi ju celo poimenovali kot mini afere. Vsak minister pred nastopom funkcije v Državnem zboru RS priseže z naslednjimi besedami: »Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.«

V Poslanski supini SDS smo prepričani, da niti Luka Mesec niti Dominika Švarc Pipan s svojima ravnanjema nista delovala v skladu z zgoraj navedeno prisego, zato je po našem mnenju nujno, da kot predstavniki ljudstva zahtevamo njuna pojasnila in odzive.

Jelka Godec opozarja predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič (na fotografiji): “V poslanski skupini SDS ugotavljamo, da ste se ponovno poslužili nedopustnega manevra kršenja Poslovnika državnega zbora. Moja nedavna teza, da funkcijo predsednice državnega zbora opravljate na podlagi slogana ‘Poslovnik, to sem jaz’, se je žal izkazala za še kako resnično.” (foto; RTV/ posnetek zaslona)
Glede na vse navedeno v Poslanski skupini SDS od vas pričakujemo, da:1. Nemudoma posredujete naprej pisno poslansko pobudo Žana Mahniča ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luki Mescu v zvezi s testiranjem na prepovedane droge ter pisno poslansko vprašanje Anje Bah Žibert ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan v zvezi z izjavo o vojni in odnosu do žrtev in Vladi RS v zvezi z izjavo ministrice za pravosodje.2. Si v prihodnje ne boste več privoščili kršenja 248. člena Poslovnika državnega zbora in 20. člena Zakona o poslancih.

S spoštovanjem,

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS

Godčeva je na Twitterju še zapisala:

 

Poslanec Žan Mahnič: Minister Mesec naj opravi test na prepovedane droge

Objavljamo tudi poslansko pobudo Žana Mahniča, ki ministra Luko Mesca poziva, da opravi test na prepovedane droge in rezultat javno objavi:

Spoštovani gospod minister,v javnosti izredno odmeva afera o spolnih zlorabah, povezanih z novomeškim kulturnikom in zastopnikom Društva za sodobno kulturo Fotopub. Afera je poleg domnevnih zlorab, povezanih tudi z uporabo nelegalnih drog, razkrila tudi številne pomanjkljivosti v sistemu financiranja kulturnih projektov, v zvezi s čemer smo v PS SDS že zahtevali sklic nujne seje odbora za kulturo.

Iz pričevanj žrtev in tistih, ki so za obsojanja vredno in nesprejemljivo početje vedeli, smo lahko izvedeli, da je kulturna in politična elita slovenske levice vedela za dogajanje, tako v povezavi s spornimi zabavami kot z zlorabami državnih sredstev za kulturo. Vendar ni bil sprožen noben postopek pred preiskovalnimi organi niti o tem niso javno spregovorili, dokler se ni na profilu z imenom Proti nasilju Dušana Smodeja nabrala kopica anonimnih pričevanj o domnevnih kaznivih dejanjih kulturnika in zastopnika društva za sodobno umetnost. V medijih lahko preberemo, da je možen razlog za molk v tem, da so glavni akterji te afere ravno tej (politični in kulturni) eliti dostavljali prepovedane droge. Piše pa tudi o tem, da se je po vsej verjetnosti kdo od njih tudi udeleževal spornih zabav, kjer je prihajalo do spolnih zlorab.

S posameznimi akterji tega zavržnega in ostudnega ravnanja z ženskami (po navedbah naj bi bile nekatere med njimi celo mladoletne) naj bi bili po poročanju medijev povezani tudi vplivni posamezniki iz stranke Levica, kar je razvidno tudi iz nekaterih objavljenih fotografij v medijih.

Glede na navedeno, predvsem pa zaradi vašega pogostega neobičajnega in nervoznega obnašanja ter izjav, na vas naslavljam pobudo, da opravite test na prepovedane droge in rezultat javno objavite. Tako boste ovrgli vsakršen dvom v vaše trditve, da so očitki o domnevnem uživanju prepovedanih substanc politične narave in boste nenazadnje tudi dali odgovore, ki jih slovenska javnost od vas kot odgovornega politika upravičeno pričakuje.

Žan Mahnič, poslanec

Mahnič je nato na Twitterju objavil odgovor Klakočarjeve na njegovo poslansko pobudo:

 

 

Anja Bah Žibert: Ali je država, ki je napadena in se posledično brani, sama kriva za to?

SLIKA

 

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovani,

Ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan je v javnosti v preteklih dneh vzbudila precej pomislekov in negodovanja ob dejstvu, da po govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v okviru Blejskega strateškega foruma le te ni nagradila z aplavzom.

Von der Leynova je v govoru med drugim izpostavila pomen podpore demokracijam, ki so najbolj izpostavljene tujim grožnjam in opozorila, da se tudi v Ukrajini bije boj za demokracijo ter da mora v tej vojni zmagati prav Ukrajina in ne Rusija.

Ministrica za pravosodje je nato na Twitterju, glede na očitke in začudenje, ki jih je sprožilo njeno (ne)dejanje, v angleščini objavila naslednje sporočilo: »Edini stavek v sicer izjemnem govoru, da nisem ploskala. Zakaj? Ker poleg izbire retoričnega sloga iskreno verjamem, da v sodobnih vojnah ne more biti ‘zmagovalcev in poražencev’. Vojne ne prinašajo zmag ali zmagoslavja, le uničenje.«

Glede na navedeno sem ji v pisnem poslanskem vprašanju zastavila naslednja vprašanja:

1. Ali je po vašem mnenju država, ki je napadena in se posledično brani, sama kriva za to?

2. Kakšen odnos imate do vojne za samostojnost Slovenije, ki se je tudi uprla napadu s strani agresorske JLA?

3. Kako gledate na vse žrtve, ki so napadene, a se branijo in tudi ubranijo pred napadalcem?

Zanima me vaša opredelitev do zastavljenih vprašanj v luči ministričine izjave, saj je kot ministrica za pravosodje sestavni del vlade, ki predstavlja izvršilno oblast.

Anja Bah Žibert, poslanka

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine