15.1 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Uroš Urbanija: V zakonu o STA je jasno zapisano, da morajo biti vsebine javne službe brezplačno dostopne vsem

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji so v pismu javnosti izpostavili pomembnost k takojšnji rešitvi situacije in zagotovitvi financiranja. Medtem ko je direktor Ukoma Uroš Urbanija prepričan, da bi morala STA izpolnjevati svoje dolžnosti in spoštovati zakon ter zagotoviti brezplačno informiranost državljanov, o tem na STA ne želijo niti slišati. Čeprav korespondence s strani Urbanije razkrivajo zavlačevanje direktorja STA Veselinoviča, so v pismu izrazili prepričanje, da želi Urbanija spremeniti njihov poslovni model in jih spraviti ob dohodke. “Tisti, ki tole piše na STA, naj si prebere zakon o STA, kjer je jasno zapisano, da morajo biti vsebine iz javne službe brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Izjema je arhiv. Propagandna sporočila ne pomagajo. Lahko se z zakonom vsi ne strinjamo, ampak tak pač je,” se je na zapisano odzval Urbanija.

Že več mesecev potekajo pogajanja med uradom za vladno komuniciranje in Slovensko tiskovno agencijo. Ker imata obe strani različen pogled na delovanje STA in njenega odnosa z vlado, pogodba med slednjima še vedno ni sklenjena. Ker direktor STA Bojan Veselinovič svoje poslovne prakse ne želi spremeniti, so zaposleni objavili oster poziv javnosti, da se uredi financiranje STA. “Na lastno pest ali pa s podporo vlade želi Uroš Urbanija spremeniti poslovni model STA, po katerem bi naša hiša ostala brez dobršnega dela tržnih prihodkov, hkrati pa ustanovitelj za to ne bi prispeval nobenih dodatnih finančnih sredstev, celo nasprotno, prizadeva si za njihovo znižanje. Za povečevanje tržnih prihodkov STA namesto tega zasmehovalno predlaga fotografiranje porok,” so se odzvali po vsej verjetnosti po navodilih vodstva.

“Tisti, ki tole piše na STA, naj si prebere zakon o STA, kjer je jasno zapisano, da morajo biti vsebine iz javne službe brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Izjema je arhiv. Propagandna sporočila ne pomagajo. Lahko se z zakonom vsi ne strinjamo, ampak tak pač je,” se je na zapisano odzval direktor urada za vladno komuniciranje Urbanija. Ta je že v preteklosti pojasnil, da je v zakonu o STA navedeno, da morajo biti vsebine, ki nastajajo v okviru javne službe, brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji.

foto: Twitter

Ne glede na to zakonsko določilo direktor STA Veselinovič še naprej vztraja, da želi nekatere storitve v okviru javne službe še naprej prodajati na prostem trgu, s tem pa evidentno kršiti zakon, saj bi imeli tisti, ki bi za storitev plačali, drugačen dostop do teh storitev kot tisti, ki teh storitev ne bi plačali. Z vidika Ukoma je takšno nespoštovanje zakona nesprejemljivo, saj gre za evidentno diskriminacijo tistih, ki si dodatnega plačila ne morejo privoščiti. Po drugi strani pa zaposleni na STA za nastalo situacijo krivijo Urbanijo in vztrajajo, da nima namena skleniti pogodbe. “Nekateri naši sodelavci se te dni odpravljajo na zaslužen dopust, pri tem pa ne vedo, ali jih bo po njem sploh še čakala zaposlitev ali pa bodo zaradi osebnih interesov in samovoljne maščevalnosti enega človeka pristali na zavodu za zaposlovanje,” so še dejali.

Veselinovič želi nekatere storitve dvojno zaračunavati
Kljub jasnemu določilu si tudi direktor STA Veselinovič še vedno želi, da bi prodajal nekatere storitve na trgu. Kot največji problem se izpostavlja fotografski servis, saj direktor pričakuje, da se ta storitev dvojno plačuje: najprej jo v celoti plača država, nato pa bi jo rad še dodatno prodajal na trgu. Poleg fotografskega servisa pa je delno problematičen tudi radijski servis, kjer so ključni elementi tega servisa (audio izjave) dostopni le za plačnike, zakon pa izrecno določa, da mora biti tudi ta servis prilagojen za radijski medij – ne pa zgolj objava besedila.

foto: Pixabay

Zaposleni na STA so prepričani, da gre v tem primeru za poskus grobega posega v avtonomnost, ki mu odločno nasprotujejo. “Predlagano pogodbeno določilo, za katerega se zavzema Urbanija in naj bi omogočilo, da bi naši naročniki kar leto dni poobjavljali vsebine STA brezplačno, je izraz popolnega nerazumevanja in kaže nespoštljiv odnos do našega dela,” so dodali. Pri tem so še izrazili prepričanje, da STA opravlja javno službo in tržno dejavnost, zato bi s strani Veselinoviča lahko pričakovali, da z Ukomom doreče, katere storitve so del javne službe in katere tržne dejavnosti.

Zaposleni na STA pozivajo Urbanijo, naj izpolni pričakovanja financiranja
Zaposleni na STA so Urbanijo pozvali, “naj se loti dela in izpolni pričakovanja vlade ali pa se umakne nekomu, ki bo to znal narediti”. “Več kot očitno pa nima namena izpolniti naloge vlade in STA zagotoviti nemoteno zakonsko določeno financiranje,” še menijo. Slednje bi dejansko lahko veljalo tudi za njihovega direktorja Veselinoviča, ki prav tako po drugi strani vztraja pri svojem stališču, da ne želi spremeniti poslovanja STA in zakonsko določenih javnih storitev ne želi omogočiti brezplačno. Temu v dokaz pričajo tudi korespondence med Ukomom in STA. Iz korespondenc je jasno razvidno, da je direktor STA potreboval kar tri tedne, da je poslal cenik storitev, ki jih STA opravlja v okviru javne službe. Nasprotno se je Ukom vedno odzval nemudoma, več o omenjenih korespondencah pa si lahko preberete tukaj.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine