11.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 marca, 2023

Uroš Urbanija v pismu organizacijam za svobodo medijev: Vlada se ni nikoli vmešavala v delo urednikov in novinarjev STA, želimo pa videti transparentnost poslovanja agencije, ki jo plačujemo!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je zavrnil očitke organizacij za svobodo medijev, ki so v torek izrazile zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji. V Ukomu poudarjajo, da vlada ne izvaja pritiskov nad novinarji in organizacijo poziva, naj si ogleda dejansko stanje. V nadaljevanju v Ukomu pojasnjujejo, da direktor Veselinovič v javnosti predstavlja zavajajoče in neresnične informacije. Urbanija se zaveda, da je organizacija že prevzela svoje stališče, a se mu zdi pomembno, da slišijo tudi drugo plat zgodbe in premislijo o tem, ali je dovoljeno s strani davkoplačevalskega denarja financirati agencijo, ki svoje finančne podatke prikriva pred njenim največjim plačnikom in njenimi nadzorniki.

Vladni Urad za komuniciranje je v odgovoru organizacijam za svobodo medijev, ki so v torek izrazile zaskrbljenost zaradi razmer v Sloveniji poudaril, da bi se morale pri svojih trditvah nanašati na dotične primere in dokazati, da vlada dejansko izvaja pritiske nad novinarji v Sloveniji. Direktor Ukoma Uroš Urbanija organizacijo še poziva, naj si bolj podrobno ogleda stanje na področju medijev in si ustvari bolj jasno sliko medijskega dogajanja v Sloveniji.

V nadaljevanju predstavi Urbanija celotno sliko dogajanja v zvezi s Slovensko tiskovno agencijo. Ljudem v Organizaciji za svobodo medijev očita, da so sami že prevzeli svoje stališče in se postavili na stran STA, brez da bi preverili dokaze in slišali še drugo plat zgodbe. “Direktor STA vztrajno zavrača predajo dokumentov, ki so povezani z davkoplačevalskim denarjem, ki jim ga izplačujemo vsak mesec in s tem financiramo STA,” je pojasnil v pismu. Organizacijo poziva, da preverijo pri sebi, če se jim zdi dopustno financirati neko organizacijo, ki skriva svoje finančne podatke. “Če boste temu pritrdili, bomo v tem primeru razumeli vaše pismo kot pritisk na vlado, da agencijo financira nezakonito in v nasprotju z vladavino prava,” je pojasnil.

Direktor STA, Bojan Veselinović (Foto: STA)

Urbanija v nadaljevanju obrazloži, da se vlada ni nikoli vmešavala v delo novinarjev in urednikov na STA ter nad njimi ni izvajala nikakršnih pritiskov glede njihove vsebine. “STA je v tem primeru popolnoma ločena od države,” je dodal in pojasnil, da pa se mu zdi vseeno pomembno, da se razkrije transparentnost poslovanja njihovega direktorja Bojana Veselinoviča. Urbanija izpostavlja, da Veselinovič s svojimi izjavami, javnost zavaja in ji laže, kar pa se mu zdi nedopustno in še izpostavi zgodbo urednika Boruta Meška, ki ga je Veselinovič odpustil kljub smrtno nevarni bolezni.

Poziv k ogledu dejanskega stanja v Sloveniji
Na koncu še Urbanija pove, da je Veselinovič s pismi, ki so prišli v javnost, vplival na vodstvo in urednike, s čimer je po njegovem mnenju prekoračil svoja pooblastila. Podobno kot je dejal že premier Janez Janša v Evropskem parlamentu, pa Urbanija še pozove organizacijo, da si skupaj z Evropskim parlamentom, Evropsko komisijo ter Evropskim svetom ogledajo dejansko stanje medijev v Sloveniji.

Spodaj objavljamo pismo Urbanije Organizaciji za svobodo medijev v celoti.

Foto: UKOM

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine