12.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Urednik Demokracije Jože Biščak zaradi groženj s smrtjo članom uredništva podal prijavo na policijo: »To niso običajne grožnje, ki smo jih navajeni, to so očitno grožnje psihopata.«

Piše: Peter Truden

Odgovorni urednik revije Demokracija in direktor družbe Nova obzorja je danes na Policijski postaji Bežigrad prijavil grožnje s smrtjo, ki jih je včeraj prejelo uredništvo. »To niso običajne grožnje, ki smo jih navajeni, to so očitno grožnje psihopata,« je povedal Biščak.

Včeraj sta na uredništvo revije Demokracija prišli dve pismi. V njih so bile zapisane grožnje članom uredništva in njihovih družinskim članom. »Zaklali ti bomo družino, svinja. Mi smo zvesti nasledniki komunistov Slovenije. J**em vam mater,« je pisalo v enem pismu, v drugem pa: »…. In bomo klali, streljali

»To niso običajne grožnje, ki smo jih navajeni, to so očitno grožnje psihopata,« je povedal Jože Biščak, ki je danes na Policijski postaji Bežigrad podal prijavo. Uredništvo bo sprejelo dodatne varnostne ukrepe in okrepilo varovanje.

»Levica se radikalizira. Nasilje in fizično obračunavanje ji je vse manj tuje, vse bolj ji postaja legitimno sredstvo za odstranjevanje drugače mislečih. Na udaru je tudi uredništvo Demokracije. Ne samo zaradi člankov, ki jih pišemo, predvsem zaradi našega (konservativnega) svetovnega nazora. Zato previdnost ni odveč. Ne gre za paranojo, ampak za zelo konkretne grožnje,« je povedal urednik Demokracije.

Očitno je isti psihopat – vsaj glede na slog pisanja ter »lepljenja« fotografij – poslal grožnjo tudi ženi predsednika vlade Urški Bačovnik Janša. Pošiljka uredništvu je bila sicer oddana na pošti Miklavž na Dravskem polju, nedaleč stran od enega od krvavih prizorišč povojnih pobojev (Šterntal), kjer je leta 1945 »mesaril« oznovec, imenovan Puklasti Miha.

»Stališče uredništva o svobodi govora, ki jo kot človekovo svoboščino jemljemo v dobesednem in absolutnem smislu, je znano. Toda človekova svoboščina je tudi pravica do življenja in nedotakljivosti človeškega telesa. In ta človekova svoboščina nam je zdaj ogrožena – človeško življenje. To ni bilo navadno blatenje, pljuvanje ali žalitev, kar vse spada pod svobodo govora, tu gre za ogrožanje človeškega življenja,« je dejal Biščak in dodal:

»Nikoli si nisem mislil, da bo prišel čas, ko bomo morali z mečem braniti trditev, da je trava zelena.«

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine