13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Uradno: Motiv za napad na mariborsko sodnico zasebne narave; kriminalisti ovadili partnerja sodnice Andreja Horvata

Mariborski kriminalisti so v ponedeljek na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zoper moškega, ki je osumljen napada na sodnico Ružičevo. Kljub temu, da je bil do nedelje njen partner, za katerega se sedaj ve, da gre za Andreja Horvata, izpuščen iz pridržanja, pa je ostal osumljenec. Nova24TV je sicer prva poročala o možnosti, da je sodnico napadel njen partner, kar je eden izmed naslovov, ki so botrovali ostremu napadu na naš medij s strani vodje nadkoalicijske skrajne Levice Mesca v parlamentu, ki je bil sicer poln laži in zavajanj. Še vedno pa glede napada na sodnico ostaja dilema, čemu so policisti iz pripora izpustili osumljenca, ki jo je tako brutalno pretepel?

Mariborski kriminalisti so, kot v ponedeljek na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zoper moškega, ki je utemeljeno osumljen napada na sodnico Okrožnega sodišča v Mariboru Danielo Ružič, ki je bila brutalno napadena pred svojim domom prejšnjo nedeljo. Po napadu s kijem je dobila hude poškodbe lobanje in rok, morali pa so jo tudi oživljati. V petek je na njenem domu potekala tudi hišna preiskava, po kateri so pridržali njenega partnerja, a so ga do nedelje izpustili, kljub temu pa je ostal osumljenec.

Motiv za napad na mariborsko sodnico zasebne narave

Kriminalistična preiskava je po besedah vodje mariborskih kriminalistov Andreja Kolbla pokazala, da motiv za napad na mariborsko sodnico izhaja iz njenega zasebnega življenja. Zoper osumljenca, ki je trenutno na prostosti, so v ponedeljek podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma poskusa umora. Po neuradnih navedbah je osumljenec sodničin partner. “Osumljenec je oškodovanko pričakal v temi in ji poskušal na zahrbten način vzeti življenje tako, da je pristopil do nje, jo s trdim predmetom večkrat udaril in jo s tem hudo telesno poškodoval,” je v današnji izjavi za medije povedal Kolbl. Sodnica mariborskega okrožnega sodišča Danijela Ružič je bila tarča napada v nedeljo 16. junija malo po polnoči pred domačo hišo v mariborski mestni četrti Pekre. Zaradi poškodb, ki jih je utrpela, se še vedno zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Preiskava je najprej tekla v različne smeri, tako v smeri sodničinega zasebnega kot službenega življenja. Izkazalo pa se je, da je motiv za napad zasebne narave. “Z izvajanjem operativnih ukrepov smo potrdili, da motiv izhaja iz zasebnega življenja oškodovanke. Pri takih primerih, ko razlogi za dejanje izhajajo iz domačega okolja, je ključno sodelovanje vseh vpletenih oseb in odkritje vseh okoliščin, ki so lahko kakor koli povezane z motivom in načinom izvršitve kaznivega dejanja,” je pojasnil Kolbl.

Kriminalisti so v petek pridržali osumljenca, ga zaslišali, nato pa ponovno spustili na prostost. So pa po besedah Kolbla predlagali ukrep prepovedi približevanja, o čemer sodišče po njegovih informacijah še odloča. V ozadju napada naj bi bila ločitev. “S tem ko je oškodovanka nesporno nakazala, da se bo dokončno odselila in zahtevala določena finančna sredstva iz skupnega razmerja, je bil izkazan motiv za izvršitev tega dejanja s strani osumljenca,” po besedah Kolbla ocenjujejo kriminalisti.

Preiskava se sicer še nadaljuje. Predmeta, s katerim je bila sodnica hudo telesno poškodovana, še niso našli. Prav tako še ni dovolj gradiva za zahtevo za pripor osumljenca. Slednjega policija pred tem dogodkom še ni obravnavala.

Ker je o okoliščinah Nova24TV prva obvestila javnost, si je prislužila napad s strani Mesca

Nova24TV je sicer na podlagi anonimnega vira prva poročala o možnosti, da je sodnico napadel njen partner, saj bi se lahko ta v noči napada vračala od svojega ljubimca. Prav zato smo si sledeči teden v Državnem zboru prislužili oster napad s strani vodje nadkoalicijske skrajne Levice Luke Mesca, ki je izpostavil naslov članka “Brutalno pretepena mariborska sodnica zunaj smrtne nevarnostni – po naših virih policija sumi moža, sodnica naj bi se domov vračala od ljubimca, a preiskava poteka v več smereh” in o njem med drugim povedal: “Potem imamo članek, včeraj je bil prvi članek, kjer tej sodnici, ki so jo pretepli v Mariboru in ima zlome lobanje in obraznih kosti in tako naprej podtikajo ljubimca in ‘tračarijo’, da jo je pretepel mož.”

Poročanje o napadu na sodnico je nedvomno v javnem interesu

Ob tem velja poudariti, da ima javnost o tako hudem dogodku, ko je bila napadena sodnica okrožnega sodišča nedvomno pravico biti seznanjena z okoliščinami napada in, da pri tem ni šlo za “tračarjenje”, kot se je izrazil Mesec, pač pa za opravljanje osnovnega novinarskega poslanstva. Glede na to, da je sodnica, ki je bila sicer zaposlena na gospodarskem oddelku, odločala v številnih odmevnih in pomembnih zadevah, bi lahko bilo ozadje napada tudi v opravljanju njenega dela. Tudi policijska preiskava je potekala v smeri tako njenega zasebnega življenja kot njenega dela.

Sodišče v Mariboru (Foto: Nova24TV)

Mesec v svojem govoru nadaljeval z lažmi in zavajanji

“Zato sem vas spraševal. To je pač projekt, ki so ga podprli. Mislim, to so njihove novice iz Slovenije. In zato sem vas spraševal, kje so tukaj notri ‘zagotavljanje uresničevanja pravice do javnega obveščanja in do obveščenosti’, kar je merilo razpisa. Če je strokovna komisija, kot pravite, pač presodila, da to sodi v ta okvir, jaz mislim, da je treba to strokovno komisijo razrešiti,” je nadaljeval s političnim pritiskom in lažmi Mesec s svojega nadkoalicijskega položaja. Pri tem je šlo vsaj za zavajanje, saj je bral naslove s spletnega portala Nova24TV, borna sredstva Ministrstva za kulturo, ki ne pokrijejo niti enomesečnega obratovanja, pa je prejel televizijski program Nova24TV.

Naše poročanje, tudi o primeru napada na sodnico pa je opisal sledeče: “Katerih glavna dejavnost je blatenje, obrekovanje, širjenje neresnic, polresnic, strahu in sovraštva.” Na Nova24TV nikakor ne blatimo, obrekujemo, širimo neresnic, polresnic, strahu, ali sovraštva, pač pa poročamo objektivno o tistem, čimer si drugi mediji ne upajo poročati in ne ozirajoč se na kriterije politične korektnosti, kakršne nam danes vsiljuje politična levica!

Mesec lagal tudi o domnevni podrejenosti Nova24TV in Demokracije določeni stranki

Za konec pa je Mesec namignil, da naj bi Nova24TV in Demokracija spadala pod eno izmed političnih strank: “Ve se, pod katero stranko spadata. In ve se, s kakšnimi izgovori se včasih tej stranki pogleda skozi prste.” Pri tem velja opozoriti, da so lastniki Nova24TV zasebni vlagatelji iz Slovenije in iz tujine, v podjetju Nova obzorja, ki izdaja Demokracijo pa ima Slovenska demokratska stranka le manjšinski delež.

J. Ž.

Zadnje novice

Sorodne vsebine