7.5 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Uradni podatki razkrivajo, da naj bi Golob zavajal glede inflacije

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Premier Robert Golob je prejšnji teden vehementno zavajal o soočanju njegove vlade z inflacijo, toda podatki Statističnega urada Republike Slovenije črno na belem kažejo, da je govoril neresnice. Golobova izjava, da je inflacija nižja, kot je bila v času nastopa vlade, seveda ne drži. Ali potemtakem drži njegova napoved, da se bo Slovenija izognila recesiji?

Na Brdu pri Kranju je prejšnji teden potekal prvi redni koalicijski vrh. Po poročanju osrednjih medijev je predsednik vlade Robert Golob zagotovil, da se bo Slovenija izognila recesiji. Po besedah premierja pa gre vladi tudi zasluga, “da je Slovenija obrnila trende na področju inflacije z odločno in premišljeno politiko hitreje od trendov v evrskem območju“. “Danes lahko z veseljem povemo, da je bila ob nastopu te vlade letna inflacija 10,8-odstotna, danes je 9,9-odstotna. V istem obdobju je v evrskem območju inflacija z osmih odstotkov zrasla na skoraj 11, kar pomeni, da je Slovenija obrnila trende na področju inflacije z odločno in premišljeno politiko hitreje od trendov v evrskem območju. To je najboljši dokaz tega, da so bili naši ukrepi pravočasni in učinkoviti,” se je pohvalil Golob.

Golobova izjava, da je inflacija nižja, kot je bila v času nastopa vlade, ne drži. “Golob zavaja! Njegova vlada je nastopila 1. junija. Maja je bila inflacija 8,1-odstotna, konec junija 10,4-odstotna, vrh pa je dosegla avgusta, ko je bila 11,5-odstotna. Visok skok inflacije junija je bil posledica njegove junijske nepremišljene sprostitve cen energentov (kaos na bencinskih črpalkah),” je opozoril že ekonomist Matej Kovač. V Golobovem stilu pa je tudi minister za delo Luka Mesec dejal, da na podlagi pogovorov z ministri za delo iz drugih držav ugotavlja, da smo najuspešnejši po številnih kazalcih draginjske krize. Kazalcev ob tem sicer ni navedel. Je pa omenil, komu gre še slabše kot nam – Latvijcem in Nizozemcem.

Novinarska konferenca predstavnikov koalicijskih strank na Brdu pri Kranju, kjer so predstavili “dosežke” v tem mandatu. Veliko je bilo hvale na račun dosežkov prejšnje vlade, nekaj pa so si preprosto izmislili. (Foto: STA)

Kot osnovnošolec, ki v razredu vedno najde koga še slabšega od sebe, da nekoliko omili svojo lastno neuspešnost. A žal Sloveniji ne gre nič bolje, če najdemo slabši primer. Z opravljenim delom je bila zadovoljna tudi Tanja Fajon, ki je po poročanju MMC-ja ob tem še dodala, da je zadovoljna z ukrepi na področju zdravstva. Včasih se zdi, da živimo v povsem drugi državi kot tisti na levici.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je bila septembra letna inflacija v Sloveniji 10,6-odstotna, torej blizu povprečja evropskih držav. V EU je bila inflacija nekoliko višja (10,9-odstotna), v območju z evrom pa nižja (9,9-odstotna). Podobno nas uvršča jesensko poročilo Evropske komisije. Poročilo namreč Sloveniji za letošnje leto napoveduje 9,2-odstotno rast cen, kar je nekoliko manj od povprečja EU in za 0,7-odstotne točke več od povprečja evroobmočja. Za leto 2023 v Sloveniji napovedujejo 6,5-odstotno inflacijo, kar nas prav tako umešča med povprečji Evropske unije in evrskega območja. Napoved gospodarske rasti za leto 2023 je znižana – prvič je padla pod 1 odstotek. Glede strahov o zamiranju gospodarske rasti je Golob optimistično dejal, da “kamor koli v gospodarstvu danes pridemo, nihče ne izpostavlja nobene druge težave razen pomanjkanja delovne sile“. Se bo torej Slovenija res lahko izognila recesiji, kot optimistično napoveduje Golob, ali pa gre zgolj še za njegovo zavajanje?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine