17.2 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Umrl dolgoletni poslanec SD Miran Potrč

Piše: Janja Strah

Iz SD je prišla informacija, da je umrl njihov nekdanji poslanec Miran Potrč. Star je bil 85 let.

Miran Potrč je bil v času pred prvimi večstrankarskimi volitvami zadnji predsednik Skupščine SR Slovenije. Po letu 1990 je bil najprej poslanec ZKS-Stranke demokratične prenove in nato Združene liste socialnih demokratov oz. SD (Socialnih demokratov) vse do leta 2011.

Mariborčan Miran Potrč po maturi na mariborski gimnaziji študiral pravo v Ljubljani in tam diplomiral leta 1961, nato pa je deloval najprej kot vodja pravne službe v mariborski Livarni. Bil je tudi aktiven član Društva pravnikov v gospodarstvu Slovenije. Posebej se je ukvarjal z gospodarskim, statusnim in delovnim pravom in bil predavatelj ter strokovni svetovalec za ta pravna vprašanja mnogim mariborskim podjetjem, poroča Wikipedia.

Leta 1968 je začel s poklicno politično kariero v republiški zvezi sindikatov ter v ZKS. Malo kasneje je postal predsednik sveta Univerze v Mariboru. Sprva je bil sekretar Mestnega komiteja ZKS Maribor, od leta 1973 do 1978 pa predsednik komisije in član Predsedstva CK ZKS. Med leti 1978 in 1980 je bil podpredsednik Zveze sindikatov Slovenije, nato pa eno leto predsednik Zveze sindikatov Jugoslavije. Takrat je tudi izdal knjižico »Družbeno planiranje«. Leta 1982 je postal delegat republiške skupščine, pa tudi jugoslovanske – tam je med drugim postal vodja slovenske delegacije v zboru republik in pokrajin. Leta 1986 pa je postal predsednik republiške skupščine ter predsednik njene ustavne komisije, po letu 1990 pa podpredsednik komisije, ki je pripravljala novo slovensko ustavo.

Leta 2009, v svojem petem, to je zadnjem poslanskem mandatu, je bil izvoljen za podpredsednika SD.

Kot še navaja Wikipedia, je Potrč leta 1991 podpisal Deklaracijo za mir, zavzemal se je tudi za zvezo jugoslovanskih suverenih republik. Ob tem pa je izražal tudi nasprotovanje osamosvojitvenim težnjam. Leta 1990 je takole odgovoril na vprašanje novinarke TV Beograd:

Vprašanje novinarke TV Beograd: Vi ste kandidat komunistov. V čem se razlikujete od Pučnika?
Miran Potrč: Demos je prišel  do konfederacije po opredelitvi za odcepitev. Zveza komunistov ni o odcepitvi kot svoji opciji nikoli doslej govoril in tudi zdaj o tem ne govori.

Kot je znano, se je v letih 1990 slovenska delegacija ZKS-SDP večkrat sestajala s hrvaškimi kolegi na Otočcu. Iskali so možnosti, da bi ohranili Jugoslavijo, čeprav nekoliko preoblikovano.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine