10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Ukrajinski predsednik Zelenski nagovoril Državni zbor

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

Na pobudo poslanske skupine SDS je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danes prek videopovezave nagovoril Državni zbor Republike Slovenije ter druge vabljene visoke goste. Tako Evropi kot tudi Sloveniji se je zahvalil za vso podporo in pomoč, ki so jo države v času vojne izkazale Ukrajini. “Hvala za vaše veliko in hrabro srce,” je dejal.

Iz DZ so sporočili, da je bil nagovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega izkaz prijateljstva ukrajinski državi, enako pa Slovenija izraža ukrajinskemu narodu. Zelenski se je v nagovoru Sloveniji zahvalil za pomoč in podporo,spregovoril pa je tudi o posledicah, ki jih bo povzročilo rusko sabotiranje izvoza žita in s tem povzročanje svetovne lakote.

Zbrane v DZ je ob pričetku nagovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, nato je sledila vključitev Zelenskega. Izpostavila je, da je Slovenija že v začetku stopila na stran Ukrajine, da je bil nekdanji predsednik vlade Janez Janša med prvimi voditelji, ki so v času vojne obiskali Ukrajino, s čimer je izkazal “neomajno podporo ukrajinskemu narodu“.Zagotovila je, da trdno na strani Ukrajine stoji tudi trenutna vlada.

Kljub sabotiranju Rusije pri izvozu žita pot obstaja

Po vklopu je ukrajinski predsednik z bližine frontne linije nagovoril slovenski DZ in se Sloveniji zahvalil za izraženo podporo in pomoč, ki so jo že prejeli. “Hvala vsem državam, ki pomagate pri naši osvoboditvi. Tudi tistim državam, ki niso velike in močne, kot je Slovenija. Hvala za vaše veliko in hrabro srce,” je dejal.

 

V nadaljevanju je poudaril, da s skupnimi močni dokazujemo, da Rusija izgublja moč na mednarodnem področju, pri čemer je naštel tudi načine, ki jih Rusija uporablja pri destabilizaciji Ukrajine in Evrope in da pri vsem tem namerno onemogoča izvoz plina in izvoz žit ter s tem načrtno viša ceno živil in surovin v Evropi. Vendar je povedal, da bo Ukrajina s priključitvijo skupnemu energetskemu omrežju skušala obnoviti dobavo plina v Evropo.

Sledi migrantski val kot posledica svetovne lakote
Zelenski je v nagovoru omenil še en morebitni problem, s katerim se bo soočala Evropa, in sicer bolj množičen migrantski val, kar pa bo prav tako posledica ruskega sabotiranja izvoza žita in s tem povzročanje svetovne lakote, kar bo na pot pognalo verjetno nove ljudi.

 

Poudaril je pomembnost varnega življenja vseh državljanov od Ljubljane do Helsinkov, pri čemer morajo vse države EU ostati suverene in dodal, da je prepričan, da bo Ukrajina postala spet neodvisna, “vsak v EU mora biti zainteresiran, da UKR zmaga v tej vojni“, je poudaril. Največji cilj Ukrajine v tem trenutku, je postati polna in enakopravna članica Evropske unije, njene evropske vrednote so tudi njihove vrednote, je dejal. Ne ve sicer, kako dolga bo njihova pot, a zahvalil se je vsem, ki so podprli njihovo kandidaturo za članico EU, med katerimi je tudi Slovenija: “Vsekakor je Ukrajina evropski teritorij.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine