8.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Ukrajina prepovedala komunistično partijo

Piše: A. S.  

V Ukrajini je bila prepovedana Komunistična partija Ukrajine. Tako je odločilo prizivno sodišče v Lvovu, ki je 5. julija letos prepovedalo komunistično partijo in vse njene dejavnosti ter vsa njena sredstva in imetje predalo v državne roke.  

Prizivno sodišče v Lvovu je ob tem podalo naslednjo izjavo: »Sodišče je ugodilo zahtevam ukrajinskega Ministrstva za pravosodje; aktivnosti Komunistične partije Ukrajine so bile prepovedane; lastnina, sredstva in drugo imetje partije in njenih regionalnih, mestnih in okrožnih organizacij in drugih strukturnih entitet je bilo predano državi«.  

KPU je le zadnja v vrsti opozicijskih levih strank, ki so bile prepovedane potem, ko je predsednik Zelenski 14. maja podpisal odločbo, ki prepoveduje vse »proruske« politične stranke. Poleg komunistične partije so bile med drugim prepovedane tudi Leva opozicija, Zveza levih sil in Socialistična partija Ukrajine. 

Prav tako v Ukrajini trenutno poteka sojenje dvema mladinskima komunističnima voditeljema, Aleksandru in Mihailu Kononoviču, ki so ju ukrajinske varnostne službe aretirale 3. marca. Obtožena sta vohunjenja za Rusijo in Belorusijo, grozi pa jima doživljenski zapor. Opozicijska mlada voditelja sta znana tudi po tem, da sta pozitivno govorila o ukrajinski »sovjetski preteklosti«.  

Ukrajina se trenutno sooča s Putinovo invazijo, tako mnogi ruski vojaki kot tudi predstavniki separatističnih republik na njenem ozemlju, pa redno uporabljajo komunistično simboliko Sovjetske zveze.  

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine