4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

UKOM je na Slovensko tiskovno agencijo poslal končno verzijo pogodbe – bo Bojan Veslinović podpisal in končno zaključil 9 mesecev trajajočo sago?

Piše: Sara Bertoncelj (Nova24tv)

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) je na STA poslal končno verzijo pogodbe o izvajanju javne službe, so zapisali v sporočilu za javnost. Vrednost celotne pogodbe je ocenjena na 2.028.000,00 evrov, UKOM pa je upošteval stroške, ki jih je za izvajanje posameznih storitev javne službe na UKOM posredoval direktor STA Bojan Veselinović. UKOM pričakuje, da se bo pogodba, ki zagotavlja urejeno in transparentno financiranje Slovenske tiskovne agencije, hkrati pa onemogoča zlorabe in izigravanje zakonskih določil, nemudoma podpisala.

Vrednost celotne pogodbe je ocenjena na 2.028.000,00 evrov, UKOM pa je upošteval stroške, ki jih je za izvajanje posameznih storitev javne službe na UKOM posredoval direktor STA Bojan Veselinović. Med pogajanji je UKOM sicer direktorja STA opomnil na očitna neskladja pri izračunu stroškov, ki jih je poslal direktor Veselinović. Tako je Veselinović prvotno ocenil, da je strošek, ki nastane pri izdelavi in objavi celotne novice, enak strošku, ki nastane pri izdelavi in objavi povzetka novice.

UKOM tekom pogajanj ni mogel pristati na zahteve direktorja Veselinovića, da bi se kršilo Zakon o STA, kjer je jasno navedeno, da so vsebine iz naslova javne službe brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Želja direktorja Veselinovića je namreč bila, da bi te vsebine še enkrat prodajal na medijskem trgu, s čimer pa bi seveda omogočil različno dostopnost do vsebin tistim, ki zanje plačujejo, in tistim, ki zanje ne plačujejo. Direktor Veselinović je na spletni strani sicer uvedel rubriko javni servis, kar UKOM pozdravlja. Hkrati pa se zdi nesprejemljivo, da pod vsako objavljeno novico iz naslova javne službe sporoča, da se je pred sklenitvijo tržne pogodbe ne sme uporabljati. Vsebin iz naslova javne službe namreč ni mogoče tržiti, saj tega zakon ne dovoljuje. Izjema pa je trženje arhivskega gradiva, kar je po zakonu dovoljeno, posledično pa urejeno tudi v pogodbi. UKOM pričakuje, da se bo pogodba, ki zagotavlja urejeno in transparentno financiranje Slovenske tiskovne agencije, hkrati pa onemogoča zlorabe in izigravanje zakonskih določil, nemudoma podpisala.

Urad vlade za komuniciranje je sicer pred dnevi ostro zavrnil obtožbe tako direktorja STA kot tudi navedbe Sveta delavcev STA, ki jih je v javnost posredoval STA marketing, da je UKOM v sporočilu za javnost kakor koli zavajal ali potvarjal dejstva. Direktor Veselinovič je podatke na Ukom namreč poslal šele v petek, 9. julija 2021. Zakaj je potreboval kar tri tedne in podatke poslal šele po dodatnem pozivu Ukoma, ni znano. Vsekakor pa tako ravnanje ni kazalo na željo, da bi se financiranje STA čim prej uredilo. “Po drugi strani pa ne moremo pristati na njegove želje, da bi kršili zakon, ki pravi, da so vsebine iz naslova javne službe brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Npr. fotografije mora v celoti plačevati država, on pa bi jih rad prodajal na trgu in dvakrat računal. Ali pa ideja, da povzetek novice stane enako kot cela novica,” je med drugim izpostavil direktor Ukoma Uroš Urbanija. Veselinović pa se je nato odzval z opozorilom, da gre v resnici za neutemljene očitke, ki samo zaostrujejo dokaj konstruktivno ozračje po nedavnih pogovorih med STA-jem in UKOM-om, poleg tega pa je še navrgel, da očitek o dvojnem zaračunavanju ne vzdrži resne presoje. Na očitke je UKOM odgovoril z dejstvi in objavil celotno korespondenco, vključno z datumi.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine