17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V reviji Demokracija preberite: Udba odhaja počasi

Na civilnih pogrebih večkrat slišimo, da pokojnik odhaja v večna lovišča. Tja počasi odhaja tudi generacija najstarejših udbovcev. Tako so se nedavno agenti Udbe zbrali na pogrebu nekdanjega šefa ljubljanske Udbe Stanislava Dovgana (1935−2020). Na civilnih pogrebih večkrat slišimo, da pokojnik odhaja v večna lovišča. Tja počasi odhaja tudi generacija najstarejših udbovcev. Tako so se nedavno agenti Udbe zbrali na pogrebu nekdanjega šefa ljubljanske Udbe Stanislava Dovgana (1935−2020). 

 

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je s sodbo št. Ips 187/98 z dne 23. maja 2002 opredelilo nekdanjo jugoslovansko tajno policijo, imenovano Služba državne varnosti (SDV) oziroma Udbo tako: »Danes je znano, da se je ta služba ukvarjala ne le z obveščevalnimi nalogami, ampak je tudi sama organizirala razne kriminalne aktivnosti, jih načrtno izzivala pa tudi konstruirala obstoj kaznivih dejanj in odgovornost zanje. V ta namen je tudi falsificirala, fabricirala ali podtikala obremenilne dokaze. Žrtve takšne aktivnosti, praviloma politični nasprotniki ali drugače misleči, v obdobju takratnega režima praviloma niso imele možnosti razkritja konstruktov Udbe in rehabilitacije.« Po mnenju vrhovnega sodišča je bila torej Udba kriminalna združba. A zgodilo se ni nič.

Odlično preskrbljeniGlavnim akterjem hierarhično zgrajene zločinske organizacije se do danes ni pravično sodilo. Nasprotno. Še vedno uživajo najrazličnejše privilegije komunistične partije. Lahko bi rekli, da jih varuje sistem sam, ali kot večkrat poudarjamo, da postkomunistična Hobotnica dobro skrbi za nedotakljivost in nedostopnost »svetega grala«. Zanje je odlično poskrbljeno, tudi zdravstveno, zdaj pa te privilegije uživajo že njihovi potomci. Zato se ne smemo čuditi, da člani partijsko-udbovske »vrhuške« dosežejo visoko starost. 

Stanislav Dovgan – Stane (1935−2020)To je dočakal tudi nekdanji šef ljubljanske Udbe Stanislav Dovgan – Stane, od katerega so se nedavno poslovili na ljubljanskih Žalah. Dovgan bi 13. novembra letos dopolnil 85 let.

Zadnje novice

Sorodne vsebine