9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Twitter odzivi na interpelacijo: Minister Simoniti razbil opozicijo kot slovenska nogometna reprezentanca hrvaško ekipo!

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

“Kopja se lomijo v kulturi /…/ mar so te drobtinice res tako slastne, da se nekaterim poslancem mrači um in razum?” je dejala na Twitterju uporabnica Erika Planinšec. Njen kratek zapis zelo dobro odseva twitter refleksijo včerajšnje interpelacije ministra Vaska Simonitija. Medtem ko je bilo večini jasno, da večina argumentov nima prave podlage. Medtem ko so ministru očitali tiste zadeve, ki niso v njegovi pristojnosti, pa je bilo s strani opozicije izrečenih tudi kar nekaj laži, denimo tudi to, da minister znižuje sredstva za kulturo. Kako se je minister Simoniti odrezal na prvi dan interpelacije pa je najbolje opisal Edvard Kadič s fotografijo slovenske nogometne reprezentance, ki je včeraj slavila proti Hrvaški.

Prvi del interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija je minila v znamenju zelo burnega dogajanja, medtem pa je opaziti, da kulturo ne uničuje minister Simoniti, temveč dialogi levice v Državnem zboru, ki so po mnenju številnih padli pod nivo vzdržne kulture. Ko jim je zmanjkalo argumentov so ninistru so očitali vse, tudi tisto za kar sam ni zadolžen, denimo uničevanje STA.

Medtem ko poslanec Marko Bandelli Simonitiju očita njegovo obnašanje, pa je minister tudi na žaljive argumente odgovarjal mirno in  odločno, kar je razkrilo situacijo, kdo dejansko izgublja živce. Medtem ko je poslanec SD Matjaž Nemec doktorju zgodovinskih znanosti navrgel, da v Ameriki ne bi preživel, mu je slednji mirno odgovoril, da Nemec v Sloveniji ne bi preživel, če ne bi bil politik. “Ker nič ne znate,” mu je pojasnil. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je prepričan, da je Simoniti eden redkih politikov, ki zmore v obraz povedati resnico. “Reči bobu bob je kvaliteta politika, ki je ne premore vsak,” je zapisal na Twitterju.

 

Do Nemca je bila kritična tudi poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki je bila ogorčena nad njegovim obnašanjem do podpredsednika državnega zbora Jožeta Tanka. “Poslanec Matjaž Nemec zmerja in obračunava s podpredsednikom Jožetom Tankom in ga označuje za nenormalnega. Od človeka, ki je tega sposoben, seveda ni opravičila,” je bila jasna. Prepričana je, da je od verbalnega nasilja le korak do fizičnega in se sprašuje, če je Državni zbor zaradi takšnih incidentov še sploh hram demokracije. “Visoki zbor že dolgo ni več!”

 

Svetovalec za odnose z javnostmi na ministrstvu za kulturo Mitja Iršič je izpostavil, da je minister poslancem opozicije z interpelacije le pokazal, na kakšnem nivoju bi morala potekati pogovori in do katerega nivoja lahko gredo poslanci. “Psovke o njegovem očetu in njegovih preživetvenih možnostih v ZDA so pokazatelj nivoja DZ 2021. Politična levica je vsebinsko izpraznjena,” je bil kritičen do vsebinsko praznih argumentov opozicije in napadov na ministra z zelo nizkim nivojem izražanja. Pri tem pa še izpostavi: “Koliko nas stane interpelacija /…/ medtem ko bi se lahko ukvarjali z reševanjem kulture?”

 

Na Simonitija je letel tudi očitek, da izključuje delavce v kulturi, pri čemer je bilo ugotovljeno, da določenih pogojev Zlatko ni več izpolnjeval. Raper bo lahko svojo pravico dokazal preko sodišča, kot je morala to reševati v številnih primerih tudi Nova24TV pod vodstvom ministrov s strani Levice. Pri omenjenem o pa Alenka Jeraj vidi največjo spornost v njegovem obnašanju v preteklosti. “Pevec Čordić je vdrl na državno proslavo in na protestih nadlegoval novinarje. Enemu je iz rok izpulil kamero. Nadlegoval je tudi direktorja NIJZ in grozil uslužbenkam ministrstva za kulturo,” je poudarila.

 

Večina poslancev koalicije pa je bila kritična do laži, ki so bile izrečene s strani opozicije, denimo tudi to, da je zmanjšal sredstva v kulturi. Medtem ko je Simoniti zagotovil rekordna sredstva za kulturo in v povprečju namenil kar 65 milijonov evrov več denarja, kot ministri za kulturo s strani opozicije. “Neutemeljen očitek v interpelaciji ministru za kulturo Simonitiju je, da je zmanjšal sredstva  kulturi. To ne drži, saj so se sredstva povečala za več milijonov EUR, v primerjavi s prejšnjimi ministri,” je bila jasna poslanka Mojca Škrinjar.

 

Minister je bil do provokacij in žalitev jasen, da tega ne bo dopuščal. “Minister za kulturo Vasko Simoniti se (danes) očitno ne bo pustil žaliti.  Kakšna interpelacija, takšni odgovori,” je zapisal novinar Bojan Požar.

 

Do kulturnega dialoga in spoštovanja v DZ pa je bil kritičen tudi poslanec SDS Janez Moškrič. “V Sloveniji je dovolj prostora za vse, ki si pod okriljem nevladnega sektorja kulturno prizadevajo za človekove pravice in ozaveščanje družbe, vendar nikakor ne na način uzurpacije in degradacije,” je pojasnil. V času interpelacije se je minister dobro soočal z načini uzurpacije in degradacije s pomočjo laži. “Prva interpelacija v zgodovini samostojne Slovenije, ki vsebuje preverljive in večkrat ovržene laži,” je bil prepričan Simoniti.

 

Poslanec SDS Jure Ferjan, ki je že večkrat opozoril na kulturo dialoga v državnem zboru je tokrat izpostavil, kaj za levico pomeni kultura. “Razprava ob interpelacije Vlade RS in ministrstva za kulturo lepo prikaže različno dojemanje kulture. V levi opoziciji ne razumejo, da se kultura ne deli na NAŠO/VAŠO ali na PRAVO/NE PRAVO. To kar lahko vidite zame ni kultura, ni umetnost, medtem ko za levo opozicijo je,” je dejal in pripel slike protestiranja kulturnikov, ki jim je kljub epidemiji bilo s strani ministrstva za kulturo zagotovljen dostojni temeljni dohodek za razliko nekaterih drugih sektorjev.

 

Strokovnjak za govorico telesa Edvard Kadič je stanje na interpelaciji opisal kar s sliko.

 

Erika Planinšec pa je dejansko izpostavila, zakaj je kultura za levico tako pomembna. “Kopja se lomijo v kulturi /…/ mar so te drobtinice res tako slastne, da se nekaterim poslancem mrači um in razum?” je dejala. Podobno kot Erika Planinšec, sta po interpelaciji dejala že voditelja Boris Tomašič in Aleksander Rant. “Levica je vložila interpelacije ravno na tistih resorjih, kjer ima največ volivcev: kultura, sociala in izobraževanje,” sta pojasnila.

 

Podporniki ministra in kulturnega ter konstruktivnega dialoga v Državnem zboru v nadaljevanju interpelacije ministru želijo jekleno voljo in močne živce ob vseh napadih, predvsem tistih, ki ne dosegajo niti minimuma debate v državnem zboru. “Vsem nam je jasno, da tako dobrega ministra za kulturo še nismo imeli.”

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine