11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Twitter odziv na oddajo o novi medijski zakonodaji na RTV Slovenija: Že sama oddaja pokazala pristranskost in neokusnost javne hiše

“Izgube se kopičijo, iz leta v leto so večje. Nacionalna RTV je  na tem, da bo brez sprememb v načinu vodenja z ustreznimi menedžerskimi pristopi v neki dogledni prihodnosti preprosto trčila ob zid,” je na včerajšnjem omizju na temo spremembe medijske zakonodaje izpostavil Borut Rončević, predstavnik nadzornega sveta RTV SLO. Glede na to, da generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc vseskozi kritično izpostavlja, da je denarja za delovanje RTV SLO že sedaj premalo, s spremembo medijske zakonodaje, pa bi ga bi bilo še manj, ne čudi, da je predvajanje omizja z gosti sprožilo val odzivov. “V kolikor Kadunc ne zna racionalizirati javne hiše, najdite človeka, ki to zna. Jaz garantiram, da s 15 milijoni manj zagotovim več in boljši program,” pa je na Twitterju komentiral direktor Nova24TV Boris Tomašič. 

Na RTV so včeraj pripravili oddajo o novi medijski zakonodaji. Če so bili z gosti uravnoteženi, pa to nikakor ne moremo trditi za voditeljico Ksenijo Horvat in prispevke v oddaji. Veliko kritik je požel tudi generalni direktor RTV Igor Kadunc zaradi stališč, da se glede finančnih težav ne da nič storiti. “Meni kot laiku je nerazumljivo, da se je z razvojem tehnologije število zaposlenih povečalo. Še vedno ne morem razumeti, kako javna televizija po celi Sloveniji pošlje cel kombi ljudi, da posname tri minute, medtem ko komercialna pošlje samo novinarja in snemalca. Nekatere stvari ne funkcionirajo. Trdno sem prepričan, da notranje rezerve so,” je v oddaji kritično poudaril Ivan Štuhec, član programskega sveta RTV Slovenija. “Glede na to, da eksponentno pada strošek produkcije audio in video vsebin (primer Youtube, podkasti), težko razumem, da cena produkcija minut programa RTV Slovenija ne pada,” pa je v povezavi s financiranjem RTV na Twitterju zapisal Žiga Turk.

Programskemu svetu @rtv:
V kolikor Kadunc ne zna racionalizirati javne hiše, najdite človeka, ki to zna. Jaz garantiram, da s 15 mio manj zagotovim več in boljši program.

— BorisTomašič (@NeMaramButlov) July 14, 2020

Delajo studije 8ur na teden. No, v bistvu jih asistenti in studenti. Oni se gredo politiko…

— TomazLisec (@TomazLisec) July 14, 2020

Že sama oddaja pokazala pristranskost in neokusnost RTV

“No, Štuhec je zdaj povedal bistveno. Da je vloga javne RTV, da osvetli zadeve z več zornih kotov. Da je pluralna in nepristranska. In tega se bojijo kot hudič križa,” je še izpostavil Turk in se s tem navezal na naslednji komentar Štuheca v oddaji: “Kar zadeva pa vaših prispevkov. Javna televizija in javni zavod je dolžan osvetliti problem z več zornih kotov, ne pa iz tako enostranskih, kot so naredili ti gospodje iz tujine. Ta javni zavod bo javni zavod takrat, ko bo res delal profesionalno. To pa pomeni, da bo osvetljeval iz različnih zornih kotov. Govorim predvsem o informativnem programu. Ta je nevralgičen, ker se znotraj tega znova pojavlja problem vmešavanja politike.” Poleg tega je opozoril tudi na sporna mnenja cehovskih združenj iz tujine, ki jih plačujemo iz istega RTV prispevka. Direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija pa je celo pripomnil, da dvomi, da so predstavniki iz tujine dobili angleške verzije osnutkov zakonov in da niso v celoti seznanjeni s spremembami ter da je po vsej verjetnosti prišlo do sugestij, ki so jih dobili kar na RTV. Neokusno in pristransko torej.

No, Štuhec je zdaj povedal bistveno. Da je vloga javne RTV, da osvetli zadeve z več zornih kotov. Da je pluralna in nepristranska.

In tega se bojijo kot hudič križa.

— Žiga Turk (@ZigaTurk) July 14, 2020

Vse te evropske cehovske zveze teh in onih strokovnjakov™, ki nam modrujejo, kako grozna je majhna prerazporeditev RTV prispevka, posredno tudi plačujemo iz taistega RTV prispevka. Kar malo neokusno je, kako pristransko je RTV zastavila tole oddajo.

— Žiga Turk (@ZigaTurk) July 14, 2020

Strah FDV strokovnjakov in večine na @rtv pred neodvisnimi producenti je razumljiv. Hitro se bo pokazalo za kako malo denarja se da delati odlične oddaje. Tokrat poleg Milosavljevića gledam še vas Kadunc

— BorisTomašič (@NeMaramButlov) July 14, 2020

Na predvajano omizje se je odzval tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in izpostavil: “Evgent Bergant na RTV SLO razlaga, da je nesprejemljivo, da bi financiranje javnega zavoda bilo odvisno od višine proračuna ali domačega bruto družbenega proizvoda, saj bodo zaradi COVIDA ti lahko nižji. Torej: tudi če bodo ljudje manj zaslužili morajo nam plačevati toliko kot hočemo!”

Evgent Bergant na @rtvslo razlaga,da je nesprejemljivo,da bi financiranje javnega zavoda bilo odvisno od višine proračuna ali domačega bruto druzbenega proizvoda,saj bodo zaradi COVIDA ti lahko nižji.Torej:tudi če bodo ljudje manj zaslužili morajo nam plačevati toliko kot hočemo!

— Aleš Hojs (@aleshojs) July 14, 2020

Ta, današnja oddaja, na čelu z neverjetno pristransko in histerično voditeljico, je zgolj odraz @RTV_Slovenija.
To je to, in to je potrebno spremeniti.? https://t.co/xFvIMrMw9c

— BojanPožar (@BojanPozar) July 14, 2020

Bergant pravi, da država ni dala niti centa za obnovo oddajnikov in zvez, temveč so to financirali zaposleni.
Kdo pa financira zaposlene? RTV.
Kdo financira RTV?
Batman? ?#RTVdanesInJutri

— Edvard Kadič (@edvardkadic) July 14, 2020

Dajmo prisilni prispevek za RTV na posvetovalni referendum in ga ukinimo v celoti, Ministrstvo za kulturo pa naj z javnimi razpisi izbira in financira izdelavo in prikazovanje programov nacionalnega pomena.

— Libertarec (@Libertarec) July 15, 2020

Dokler Proplus za turške serije dobiva 25 mio na leto, to nobenega “strokovnjaka” ne moti. Ko pa ta isti denar želi država nameniti slovenski TV produkciji, je pa.takoj problem.

— BorisTomašič (@NeMaramButlov) July 14, 2020

Gledalca bega, da je @RTV_Slovenija med pregled vsebin, ki so v javnem interesu, na vrh uvrstila tudi oddajo @milijonar in oddajo #ZvezdaneMlakar. ?‍♂️?‍♂️?‍♂️

— Aljuš Pertinač (@Pertinacal) July 14, 2020

Glede na to, da eksponentno pada strošek produkcije audio in video vsebin (primer Youtube, podkasti), težko razumem, da cena produkcija minut programa @rtvslo ne pada.

— Žiga Turk (@ZigaTurk) July 14, 2020

Sej je RTV tudi strankarska, morda več strank, ki pa so vse močno na levi strani. SD, LMŠ, (Zares), SAB, LEVICA…

Tega dejstva ne more skriti, ker to vidimo vsak dan.
Tako mimogrede, celo med prenosom tekme komentator izkoristi, da kritizira politika na desni. Pejte se solit! https://t.co/2tksEFj8GA

— Igor Završnik ?? (@IgorZavrsnik) July 14, 2020

Javni servis? Nepristranski, neodvisni, pluralni …?!
Polna usta so jih teh besed! https://t.co/oqB6fdb8IN

— BojanPožar (@BojanPozar) July 15, 2020

Kar so sinoči izvajali, je najboljša prezentacija, kaj vse je narobe na rtv Slovenije. Toliko neodvistnosti so valjali po ustih, se jim bo še zaletelo. Po povedanim lahko sklepam, da nihče ne vodi kakšnih evidenc. V glavnem RTV Sl je še vedno v bivšem sistemu PIKA!

— SonjaG (@sgsonjasg) July 15, 2020

Kar naprej poslusamo floskule kakor novinarjev RTV. Da so javni servis, da so neodvisni, nepristranski in ne vem kaj se vse.
Same lazi, mlatenje prazne slame. Radikalno so rdeci in bojijo se za svoje umazane riti.

— Jani H. (@JaniH15342577) July 15, 2020

“Tuji strokovnjaki”, ki niso prebrali ne sedanjega zakona o RTV niti predlaganih sprememb, ne poznajo upravljanja in ne poznajo vsebin, ki jih RTV oddaja, trdijo, da je v Sloveniji svoboda medijev ogrožena. @RTV_Slovenija je v resnici popolnoma padla na izpitu objektivnosti.

— freewiseguy (@freewiseguy) July 14, 2020

Predlagam, da rtv po odajah, kakršna je bila včeraj objavi minutažo povabljenih. “Posest žoge”. Z prekinjanjem drugače mislečih, ustvarja le farso pluralnosti, kar je še bolj zavržno, kot da le-te sploh ne bi povabili v studio.

— Aleksandra.ukmar (@AleksandraUkmar) July 15, 2020

Včeraj smo veliko poslušali o uravnoteženi javni @RTV_Slovenija , ki je javni servis vseh državljanov. Dokler bomo imeli oddaje, kot so #studiocity, #bučke , #kajdogaja , se strinjam z #manicoambrožič , da je rtv #piar služba #samodaniJJ stališč. Vaše #uravnoteženje pa blef ?‍♀️?‍♀️

— irena gorenc podpiram vlado RS ?? (@GorencIrena) July 15, 2020

Milosavljević: O delitvi denarja ne moremo govoriti na pamet. Treba je narediti temeljito študijo. https://t.co/Ymq0IeCKVK

Milosavljević: tovariš pravi, da bo denar ostal na Kolodvorski, spet eden s koreninami na območju ex SFRJ ?

— Janez Mežnarec (@JanezMeznarec) July 15, 2020

A se da dobiti angleške verzije vseh medijskih zakonov, ki so jih poslali tujim strokovnjakom, ki so očitno imeli dovolj 1 dan, da so jih preštudirali?

— Uroš Urbanija (@UrosUrbanija) July 15, 2020

Nina Žoher

Zadnje novice

Sorodne vsebine