17.6 C
Ljubljana
četrtek, 18 avgusta, 2022

(TV KULOAR) O Uršiki, Povodnem možu in nasilnih hostarjih

Piše: Magična gledalka

Saj veste, kako je končala Prešernova Uršika? »Vrtinec so vidli čolnarji dereč; al Uršike videl nobeden ni več.«

Da bi danes živel največji slovenski pesnik, bi svojo balado zagotovo malce priredil. Če je nekoč lepa, mlada, spogledljiva in domišljava Urška, ki se ji noben moški ni mogel upreti, plesala na Starem trgu, pa bi danes domišljava in malce psihotična Urška plesala po rdeči preprogi na Kongresnem trgu. Misleč, da je prelestna mlada dama, ki se ji ne more upreti noben moški (ali ženska), bi se z razprtimi rokami vrtela v svoji polivinilasto črni obleki, njeni lakasti rdeči špičaki pa bi nakazovali vso njeno perverznost. Na rami ji ne bi manjkala za kužke narejena torba, iz katere bi lajala oblečena čivava, vse to pa bi simboliziralo njeno nekontrolirano osebnost. Priporočljiv bi bil tudi kakšen selfi ali še bolje story (zgodba) na Instagramu, kjer bi jo lahko gledali tudi tisti, ki ne spremljajo nacionalne televizije. Na storiju bi lahko namreč objavila še kakšno kodo za popust, mogoče za nakup obleke, čevljev ali torbe za psičke: Urska10. Sicer pa, saj veste, kako je končala Prešernova Urška? Ko je bilo plesa že skoraj konec, zagleda mladeniča, ki ga želi omrežiti. Ta jo prosi za ples in Urška privoli. Kljub grmenju in vetru se vrtita vse hitreje, dokler se ne zavrtita do brega in izgineta v vrtincu Ljubljanice. Ali kot zapiše pesnik v zadnjih stihih svojega soneta Povodni mož: »Vrtinec so vidli čolnarji dereč; al Uršike videl nobeden ni več.« Hm. Upajmo le, da njena čivava preživi ves ta norčavi ples.

Ja, tako je letos izzvenela proslava ob največjem državnem prazniku. Žal. Si je morda kdo zapomnil vsaj eno misel predsednika države, ki jo je kot slavnostni govornik izrekel na Kongresnem trgu? Ne? Kaj pa misel iz nadškofove pridige z maše za domovino? Tudi ne? Vidite. Urška je ukradla šov in polnila medije še dneve po tem, ko je bilo praznovanja konec. Zelo simptomatično, bi lahko rekli.

Prav pa je, da omenimo pozitivni intervju. Tako so me namreč opomnili. Predvajala ga je Nova24TV. V oddaji Beremo je voditelj oddaje Metod Berlec gostil kardinala dr. Franca Rodeta. Predstavila sta njegovo novo knjigo Vse je dar – Spomini, kjer je podrobneje opisana njegova bogata življenjska pot. Tudi tista iz zgodnjega obdobja, ko so med drugo svetovno vojno v okolico Rodetove rojstne vasi (Rodice), prišli gošarji oziroma hostarji, kot so takrat rekli partizanom, z njimi pa se je v deželi pod Triglavom začel razkol. Vredno ogleda!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine