28.2 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

Turško mejo do večera prečkalo že več kot 30 tisoč migrantov – Strokovnjak za varnost Perne: “Evropa ni pripravljena na ponovitev leta 2015” – Grims: “Poiščimo pomoč pri Madžarski!”

Evropi grozi največji migrantski val po letu 2015, ko je tudi slovensko državno mejo ilegalno prečkalo več kot pol milijona ljudi. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč danes sporočil, da so migrantom v Turčiji “odprli vrata” za pot proti Evropi, ker da država ne zmore več pritiska prihodov novih prišlekov iz Sirije. Po njegovih besedah je mejo že popoldne prečkalo 18.000 ljudi, do večera naj bi mejo z Grčijo prečkalo več kot 25 tisoč ljudi. “Kaj smo naredili v petek? Odprli smo vrata,” je dejal Erdogan v prvi izjavi, potem ko je bilo v Siriji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. “Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube,” je dodal.

 

Turške oblasti opozarjajo, da bodo številke prihodov novih ilegalnih migrantov preko njihove meje na ozemlje Evropske unije samo še strmo naraščale. Grčija je potrdila, da skušajo migrantom preprečiti vstop v državo in s tem v EU. Grška vlada se je zaradi vse večjega števila migrantov, ki prihajajo na grško-turško mejo, danes dopoldne sešla tudi na kriznem zasedanju. Tiskovni predstavnik grške vlade je po srečanju sporočil, da je Grčija 4000 migrantom, ki so prišli iz Turčije, preprečila, da bi nezakonito vstopili na njeno ozemlje.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine