31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina se strinja z razpravo o svobodi medijev, ki bo 26. marca v Bruslju

Piše: Sara Bertoncelj/Nova24

Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), je institucijo Varuha človekovih pravic, 4. marca 2021, obvestila, da na današnji razpravi o svobodi medijev v Sloveniji, na katero je vabljen tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, najvišji predstavniki Vlade Republike Slovenije ne bodo mogli sodelovati. Predlagali so nadomestno srečanje, in sicer 26. marca 2021, ki ga je varuh v korespondenci z Evropskim parlamentom že sprejel in potrdil svojo udeležbo v Bruslju. Aktivno sodelovanje predstavnikov institucije Varuha človekovih pravic tako danes ni predvideno.

Predsednik vlade Janez Janša je evropski poslanki Sophie in ‘t Veld predlagal, da se poglobljena in izčrpna razprava v Evropskem parlamentu opravi 26. marca, ko bosta z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem lahko oba prišla v Bruselj. Poslanka ki vodi skupino za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske pravice, pravosodje in notranje zadeve, ju je namreč povabila na pogovor o izmenjavi mnenj o situaciji v Sloveniji v povezavi z demokracijo, vladavino prava in temeljnimi človekovimi pravicami. Janša in Simoniti sta evropsko poslanko in ‘t Veldovo povabila, da se pridruži delovni skupini za ugotavljanje dejstev, ki jo je predsednik vlade RS predlagal Evropski komisiji. Janša je v pismu predsednici komisije Ursuli von der Leyen minuli petek predlagal, naj skupina predstavnikov komisije, ki lahko vključuje tudi predstavnike Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, obišče Slovenijo ter se prepriča o stanju demokracije, svobode medijev in vladavine prava.

Pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta o svobodi medijev prihodnjo sredo, danes, 5. marca, s predstavniki različnih strani potekala virtualna razprava izključno o Sloveniji. Ta se bo zgodila na pobudo skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG.) Kot že rečeno, sta bila na razpravo vabljena tudi premier Janša in minister za kulturo Simoniti, ki sta vabilo odklonila, saj njuna udeležba ni mogoča v logističnem smislu. Ker jim je bilo vabilo posredovano tik pred zdajci, sta predlagala pogovor 26. marca po vrhu EU.

Predsednik vlade Janez Janša. (Foto: STA)

Razprava o Sloveniji bo trajala predvidoma do 16.30 ure in bo javna, iz kabineta varuha človekovih pravic pa so sporočili, da jo bodo spremljali, kljub temu, da se je predstavniki institucije ne bodo mogli udeležiti. Načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem, so v Evropskem parlamentu namreč ob potrditvi dnevnega reda plenarnega zasedanja razširili tudi na Slovenijo. Dnevni red je sicer predvideval, da bodo v prvem delu razprave besedo dobili Emmanuel Crabit, direktor na Generalnem direktoratu Evropske komisije za pravosodje in potrošnike – Direktorat za temeljne pravice in pravno državo, Peter Svetina, varuh človekovih pravic in Goran Forbici, direktor CNVOS. V drugem delu pa so k sodelovanju povabili predsednico DNS Petro Lesjak Tušek, predsednika ZNP Matevža Tomšiča, raziskovalnega novinarja Lenarta J. Kučića in profesorja na FDV Marka Milosavljevića, je poročal portal 24ur.com.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine