19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Tudi v Ljubljani sprožili sireno za nevarnost; Gasilci v Mengšu evakuirali 22 otrok iz tamkajšnjega vrtca, v Litiji sirene zaradi možnosti poplav

Piše: C. R., STA

Na območju Ljubljane so poplave najbolj prizadele Vič na zahodu, območje Broda, Tacna in Vikrč na severu in Tomačevega, Sneberij in Zadobrove na vzhodu, so za STA povedali v Gasilski brigadi Ljubljana. Na območju porečja Save so zaradi poplavljanja reke razglasili splošno nevarnost in sprožili sirene, pa so na družbenih omrežjih zapisali na občini.

Poveljnik Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Kučič je pojasnil, da je po poplavah mogoče začeti obnovo na območju Viča, saj je voda že odtekla, na severu in vzhodu pa je še treba počakati, da voda odteče.

Vzpostavili so dve lokaciji za začasne namestitve prebivalcev, ki so morali zaradi poplave zapustiti domove. V sodelovanju s Policijsko akademijo v Tacnu je v njenih prostorih urejeno mesto za namestitev in prehrano za 70 do 90 oseb. Kot je Mestna občina Ljubljana (Mol) zapisala na družbenih omrežjih, je na tej lokaciji zatočišče že poiskalo 12 ljudi.

Druga začasna lokacija je po Kučičevih besedah Prostovoljno gasilsko društvo Zadobrova – Sneberje – Novo Polje. Prostora je za 20 do 30 ljudi. Medtem na Viču ni potrebe za začasne namestitve, je dodal.

Na Molu so v dopoldanskih urah kot najbolj izpostavljena območja navedli Kozarje, Vič in Dolgi most na zahodu in Tacen na severu. Kot so zapisali na svoji spletni strani, je takrat poleg Save v Tacnu poplavljala tudi Gradaščica v zgornjem toku.

V Tacnu je voda zalila kajakaški center. Na Kajakaški zvezi Slovenije so na družbenih omrežjih, kjer so objavili tudi fotografije, zapisali, da bo škoda izjemno velika.

Vse gasilske enote so odšle na ogrožena in poplavljena območja.

Namestnik poveljnika ljubljanske civilne zaščite Robert Kus je za STA dejal, da so se za proženje sirene, ki je okoli poldneva opozorila na splošno nevarnost, ki so jo razglasili za porečje Save v Ljubljani, odločili zaradi opozoril hidrologov, da bi Sava lahko prestopila bregove ne le na območju Tacna, kjer so ljudje tega vajeni, ampak tudi dolvodno, denimo na območju Sneberij. To se je popoldne tudi res zgodilo.

Sireno so sicer po Kusovih besedah sprožili preventivno, saj so ostali brez aktualnih podatkov o pretoku, ker merilna naprava ni več delala.

Gasilci v Mengšu evakuirali 22 otrok iz tamkajšnjega vrtca, v Litiji sirene zaradi možnosti poplav

Močno deževje povzroča težave tudi v okolici Ljubljane. V Mengšu, kjer je potok Pšata že v jutranjih urah prestopil bregove, so gasilci iz vrtca Gobica na varno evakuirali 22 otrok. V Litiji so bile sprožene sirene zaradi možnosti večjega poplavnega vala reke Save, ki ga primerjajo s tistim iz leta 1990.

Kot je za STA povedal predsednik prostovoljnega gasilskega društva Mengeš Sandi Jaklič, so občane Mengša o nevarnosti poplav obvestili okrog 6. ure zjutraj, že uro kasneje pa je potok Pšata prestopil bregove.

“Pod vodo je bilo tri četrtine Mengša, telefoni in odzivniki so nam ponoreli. Zdaj je nivo Pšate zelo upadel, ljudje kličejo za črpanje vode. Se pa bojimo naslednjega vala in bomo na terenu cel vikend,” je poudaril Jaklič.

Narasla voda je v Mengšu zalila tudi vrtec Gobica, zato so morali gasilci na varno evakuirati 22 otrok. Otroke so najprej evakuirali v višje nadstropje vrtca, zatem pa so jih preselili na nadomestno lokacijo v vrtcu Sonček. Obvestili so tudi starše, naj pridejo po otroke, je dodal Jaklič.

Sirene za nevarnost poplav so danes sprožili tudi v Litiji, zaradi možnosti, da bi reka Sava prestopila bregove, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. Ob tem občane naprošajo, da se ne zadržujejo na poplavnih območjih in pazijo na svojo varnost in varnost drugih. V primeru nevarnosti naj pokličejo številko 112.

V štabu civilne zaščite občine Litija pa obveščajo občane, da se pričakuje večji poplavni val reke Save, primerjajo ga s tistim iz leta 1990. Ob tem vse občane pozivajo, da čim prej umaknejo vozila in svoje premoženje na višje točke oziroma iz kletnih prostorov, je občina Litija objavila na Facebook strani.

“Posebno opozorilo velja za prebivalce Spodnjega Loga, Save, Ponovič, Smrekarice, Renk, Trga na Stavbah, Ponoviške in Brodarske ulice ter Kresnic in Jevnice,” so izpostavili.

Zaradi poplave je zaprt Kresniški most in cesta Litija-Ljubljana.

Na poplave so pripravljajo tudi v drugih občinah na območju Ljubljane. V občini Borovnica so protipoplavne vreče na razpolago pri Debevčevih, Brezovica pri Borovnici 2a.

“Imeli smo več reševanj. Najtežje je bilo reševanje 22 otrok, ki so bili ujeti v vrtcu Gobica. Voda je tako hitro naraščala, da evakuacija ni bila možna in so otroci čakali v zgornjih prostorih vrtca. Kljub razsežnostim poplave in visoki vodi smo nato uspeli preseliti na varno vse vzgojiteljice in otroke,” je za STA povedal župan občine Mengeš Bogo Ropotar.

Uspešno se je izteklo tudi reševanje starejše gospe, do katere dostop ni bil mogoč niti s čolnom niti z gasilskimi vozili, zato so zaprosili za helikoptersko reševanje. Prav tako so rešili več občanov, ki so živeli v kletnih prostorih v okolici najvišje vode, je dodal.

Po oceni Ropotarja bo škoda ogromna. Pod vodo so bile namreč praktično vse javne ustanove v občini, poleg vrtca tudi šola, nova telovadnica, zdravstveni dom, občinski kletni prostori, knjižnica in drugo, je našteval.

“Kakšne so razsežnosti katastrofe, bomo videli, zelo pa upam, da se bo vreme toliko umirilo, da ne bo prišlo do ponovnega izliva Pšate,” je poudaril Ropotar in dodal, da niti najstarejši občani ne pomnijo takšne katastrofe, kot so ji bili v občini priča danes.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine