13.6 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Tudi Slovenija obsoja poteze Rusije: Premier Janša poziva EU, da Ukrajini ponudi perspektivo polnopravnega članstva

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

“Rusko priznanje dveh separatističnih ozemelj v Ukrajini je očitno kršenje mednarodnega prava ter dogovorov iz Budimpešte in Minska. Slovenija obsoja to nezakonito dejanje. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivo polnopravnega članstva,” je na Twitterju zapisal premier Janez Janša, potem ko je ruski predsednik Vladmir Putin priznal samooklicani “Ljudski republiki Doneck in Lugansk” na vzhodu Ukrajine.

Slovenski premier Janez Janša se je s tem pridružil valom kritik, ki so se zvrstile na račun poteze Kremlja. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je rusko potezo odločno obsodil in jo označil kot jasno agresijo proti Ukrajini. Ocenil je, da Rusija s tem jasno krši ukrajinsko ozemeljsko celovitost in suverenost. “Priznanje dveh separatističnih ozemelj v Ukrajini je očitna kršitev mednarodnega prava, ozemeljske celovitosti Ukrajine in minskih dogovorov. EU in njeni partnerji se bodo odzvali enotno, odločno in solidarnostno z Ukrajino,” sta sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Že pred desetimi dnevi je Janša v pogovoru z ukrajinskim premierjem Denysom Shmyhalom izrazil podporo celovitosti Ukrajine in se dogovoril za obisk Ukrajine do konca meseca. “Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja koncentracijo ruskih vojakov na ukrajinskih mejah,” je poudaril Janša in ob tem dodal, da ima vsaka država pravico, da izbere svoje zavezništvo. “EU in Nato s podporo Ukrajini ne branita le prijateljske države, temveč same temelje, na katerih sta zgrajeni obe zavezništvi,” je poudaril in opozoril, da že sama grožnja uporabe sile s strani Kremlja povzroča veliko gospodarsko škodo Ukrajini in širše, zato je deeskalacija potrebna nemudoma.

Kmalu zatem, ko je Vladimir Putin ruski separatistični regiji Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine priznal kot neodvisni republiki, je v regiji napotil ruske vojake. Kot pravi Putin, naj bi bili ti tja poslani z namenom “ohranjanja miru”. Nemška tiskovna agencija Dpa je po poročanju STA razkrila vsebino “sporazumov o prijateljstvu”, ki sta bila sklenjena ob ruskem priznanju samostojnih republik Doneck in Lugansk. Kot je mogoče prebrati, namerava Rusija v pokrajinah graditi svoja vojaška oporišča, ruska vojska pa naj bi skrbela tudi za varnost njunih meja. Sporazuma sta sklenjena za vsaj deset let. Zaenkrat še ni povsem jasno, kaj bo v praksi pomenilo varovanje meja in katere meje konkretno bodo te, ki jih bodo varovali.

Foto: epa

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v svoji izjavi kritično izpostavil, da poteza Rusije še dodatno spodkopava suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine, spodjeda prizadevanja za rešitev konflikta ter krši sporazuma iz Minska. Ob tem je prav tako spomnil, da je leta 2015 VS ZN, katerega del je tudi Rusija, potrdil popolno spoštovanje neodvisnosti, suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine. “Doneck in Lugansk sta del Ukrajine,” je dodal.

ZDA so že napovedale uvedbo novih sankcij. Po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše Jen Psaki bo ameriški predsednik Joe Biden izdal izvršni odlok, s katerim bo “prepovedal vsakršne nove naložbe, trgovanje in financiranje Američanov s tako imenovanimi Ljudskima republikama Lugansk in Doneck”, navaja RTV. Na podlagi odloka bo tako omogočena uvedba sankcij proti vsakomur, ki bi se odločil sodelovati v teh dveh regijah. Psakijeva je ob tem pojasnila, da gre za ločene sankcije od tistih, ki bodo uvedene v primeru, če bo Rusija napadla Ukrajino. Poudarili so, da so v luči dogajanja v rednem stiku z zavezniki, partnerji ter seveda Ukrajino.

Na sinočnji izredni seji Varnostnega sveta Združenih narodov je večina članic izrazila obsodbo ruskega priznanja separatističnih ukrajinskih pokrajin Lugansk in Doneck. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je bil pri svojem stališču osamljen, podprla jih ni namreč niti Kitajska. Združeni narodi obžalujejo odločitev Rusije o napotitvi vojaških enot na vzhod Ukrajine in izražajo globoko zaskrbljenost na račun poročil o civilnih žrtvah, napadih na civilno infrastrukturo in okrepitvijo bombardiranja. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je ravno tako ostro obsodila rusko priznanje samooklicanih Ljudskih republik Doneck in Lugansk in Moskvo pozvala k preklicu svoje odločitve.

Foto: epa

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine