1 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

Tudi POP TV le prišel do spoznanja, kako so se nepremičninski mogotci – Židanovi Socialni demokrati – nezakonito dokopali do nepremičnine!

Na Nova 24TV smo kot prvi pisali o tem, da so Socialni demokrati do svoje vile (sedeža stranke) prišli s krajo, sedaj pa so očitno do te ugotovitve prišli tudi na POP TV. Med vikendom so tako ugotovili, da so v stranki SD nepremičninski mogotci, saj imajo v lasti kar 12 nepremičnin v velikosti 1.753,99 kvadratnega metra, ki jih je stranka dobila kot pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije.

Dejstvo pa je, da je zadnji lastnik stavbe, v kateri ima stranka SD sedež, Feliks Moskovič umrl v holokavstu, vilo pa so komunisti nacionalizirali, nato pa je brezplačno prešla v roke stranke SD, kar je bilo popolnoma v nasprotju s takratnimi zakoni o odtujevanju premoženja nekdanjih družbenopolitičnih organizacij. Kot lahko vidimo, gre za popolnoma dvojna merila za naslednico komunistične partije.

Dejstvo je, da največje slovenske stranke najemajo posojila, nekatere si posojila izposojajo pri bankah, nekatere pa pri fizičnih osebah. Stranki SD pa se ni bilo potrebno nikoli ukvarjati z odplačilom posojila za stavbo, v kateri ima sedež, saj jo je dobila z menjalno pogodbo, ki pa je nezakonita.

Do stavbe s pomočjo nezakonitega pravnega posla
Stavba, v kateri ima sedež stranka SD, je bila nekdaj v lasti judovske družine, ki je umrla v času holokavsta, nato pa si jo je po koncu 2. svetovne vojne prisvojila komunistična partija. V nacionalizirani vili medtem ni živel nihče, stranka SD pa si jo je prisvojila po osamosvojitvi z menjalno pogodbo, saj je Državni zbor RS potreboval stavbo na Tomšičevi ulici, v kateri je stranka SD prej imela svoje prostore. Pri tem pa je potrebno opozoriti, da so tudi stavbo na Tomšičevi, ki je bila zgrajena leta 1879 kot Kranjska hranilnica in je bila v njej nato celo Banovska hranilnica, po 2. svetovni vojni prav tako ukradli komunisti in si v njej uredili sedež centralnega komiteja.

Vodje klubov delegatov tedanje Skupščine Republike Slovenije so se septembra 1990 strinjali, da do razrešitve problema nejasnosti pri delitvi premoženja velja dogovor o  prepovedi odtujevanja in prometa z nepremičnim premoženjem bivših družbenopolitičnih organizacij, s čimer se je v imenu ZKS-SDP strinjal tudi Miran Potrč, poroča 24 ur. Dogovor pa ni vzdržal dolgo, saj je trajal le do aprila 1992, ko je padla Peterletova vlada. Le nekaj mesecev potem, ko je SDP stopila v novonastalo Drnovškovo koalicijo, se je junija istega leta poskušala kot lastnica stavbe vpisati v zemljiško knjigo, kar pa ji sprva ni uspelo. Nato, ko pa se je stranka pritožila na odločitev sodišča, ji je to ugodilo 25. maja 1993. Vendar pa je bila že približno dva meseca prej podpisana menjalna pogodba z vladno stranjo, ki jo zastopal Mirko Bandelj.

Ustavni sodniki jasno: nekdanja družbena lastnina ne predstavlja lastnine stranke

Spomnimo še na na besede ustavnih sodnikov, ki so še pred podpisom menjalne pogodbe glede prevzema premoženja nekdanje zveze komunistov zapisali, da nepremičnine, s katerimi je upravljala zveza komunistov, ne morejo postati lastnina ZKS-SDP: ’’… družbena sredstva, s katerimi je upravljala kot družbenopolitična organizacija, niso postala njena lastnina. Takih določb o preoblikovanju družbene lastnine v premoženje političnih organizacij zakon o političnem združevanju nima.’’

V času, ko so režimski mediji z vso silo udarili po stranki SDS, ki je je najela kredit v višini slabega pol milijona evrov, je bil najbolj glasen prav predsednik stranke SD Dejan Židan, ki je na ves glas moraliziral o delovanju slovenskih strank. “Pomembno je, da se tudi stranke zavedamo, da moramo delovati v skladu z zakonodajo in po etičnih normah. Ne želim, da se obnašanje stranke, ki deluje slabo, enači s strankami kot celoto. Tudi med strankami so, podobno kot med ljudmi, stranke, ki delujejo v skladu z zakoni in etičnimi merili,” je tedaj dejal Židan. Židan rad moralizira drugim, medtem ko njegova stranka upravlja z ukradeno stavbo.

V stranki SD trdijo, da so do sedeža prišli legalno
Ko smo Židana na eni izmed novinarskih konferenc povprašali glede sedeža stavbe, je povedal, da so to pridobili na “zakoniti način, kakor se tudi za dobre stranke spodobi”, in dodal, da zgodovine ne pozna in bo to tudi preveril. Pozneje pa so nam v obliki pisnega odgovora odpisali, da so stavbo, kjer je sedež stranke Socialnih demokratov (SD), na Levstikovi 15 v Ljubljani, dobili na legalen način. “Leta 1993 je takratna Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, z menjalno pogodbo za del stavbe na Tomšičevi ulici 5 v Ljubljani od Republike Slovenije prejela v last hišo na Levstikovi 15 v Ljubljani, ki je bila v lasti države.” S čimer so z drugimi besedami potrdili navedbe, da so se do lastnine dokopali na sporen način.

H. M./Nova24TV

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine