-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Tudi interpelacija zoper ministra Ciglerja Kralja podoben polom kot dva dni prej: zanjo glasovalo 38 poslancev

Piše: C. R.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev, proti pa 44. Interpelacija bi uspela, če bi jo podprlo vsaj 46 poslancev.

Ministra pa je z glasom proti podprlo 44 poslancev iz koalicijskih NSi, SDS in SMC, poslanca manjšin in štirje iz DeSUS.

Razprava je sicer trajala od desete ure prejšnjega dne dalje, skupaj kar 17 ur. Zanimivo je, da se tokrat kot glavni očitek ni več pojavila afera Iskreni.net, pač pa so ministru Ciglerju Kralju pripisovali grehe nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Dolgotrajna maratonska razprava pa je prinesla le še dodatno farso t. i. burek koalicije, ki jo sestavlja četverček LMŠ, SD, Levica in SAB.

Takšno glasovanje je bilo pričakovano tudi glede na skoraj 17-urno razpravo. Vlagatelji interpelacije so v njej vztrajali, da je minister naredil toliko napak, da ne more več ostati na tej funkciji. Namesto da bi njegovo ministrstvo lani poleti aktivno pripravljalo domove za starejše na drugi val epidemije covida-19, je spalo, uvedba rednega testiranja na okužbo z novim koronavirusom pa je v domovih zelo zamujala, so poudarjali. Poleg tega minister ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih, dialog s socialnimi partnerji je bil neustrezen, kot sporno pa so izpostavljali tudi dodelitev sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni.

V koaliciji so očitke zavračali in ocenili, da je minister naredil največ, kar je v času epidemije mogel. Pri tem so navajali, da v enem letu ni mogel nadoknaditi zamujenega pri vlaganju v domove v zadnjih desetletjih. Socialni dialog pa poteka na ustrezni ravni, so prepričani. Prav tako so ga podprli pri njegovih načrtih za deinstitucionalizacijo in razvoj institucionalnega varstva. Hkrati so bili kritični do vlaganja interpelacij v času zaostrenih zdravstvenih razmer. Namesto da bi združili moči v boju proti covidu-19, del opozicije po njihovih ugotovitvah meče polena pod noge vladi.

Tudi v zadnjem delu razprave o interpelaciji, ki se je zavlekla v zgodnje jutranje ure, so ponovili svoja stališča. Marka Bandellija iz SAB je zmotilo, kako minister govori o rešitvi doma starejših v Vrtojbi. “Enostavno ste ga prodali,” je dejal. “In zdaj se hvalite s tem,” je pristavil.

Po ugotovitvi Franca Jurše iz DeSUS je minister prevzel funkcijo v zelo težkih razmerah. Verjame, da si je zelo prizadeval, da se v domovih ni zgodila katastrofa. Negativno oceno pa je dal določbi iz sedmega protikoronskega zakona, ki omogoča prisilno upokojevanje delavcev s pogoji za starostno upokojitev in je zdaj pred ustavnim sodiščem.

Ob tem je Tadeja Šuštar iz NSi opomnila, da določba zaposlenemu omogoča nadaljevanje dela, a pod pogojem, da se bo s tem strinjal tudi delodajalec. Nemotiviranega delavca pa bi lahko zamenjal z motiviranim, s čimer bi se odprle priložnosti za zaposlovanje mladih, je dejala.

Kritika poslanca LMŠ Nika Prebila pa je bila usmerjena na nepravočasno izplačevanje dodatkov tistim, ki se z epidemijo borijo v prvi vrsti. Marsikateri delavec tega dodatka tudi ni prejel ali pa ga je prejel v nižji višini od obljubljene, je dejal.

Elena Zavadlav Ušaj iz SDS se je strinjala z ministrom Ciglerjem Kraljem, da je vložena interpelacija ogledalo odnosa do starejših v preteklih letih. “S tem vam je pokazal dejansko stanje, kdo je kriv za smrti v domovih starejših, to pa so vse pretekle vlade,” je zabrusila vlagateljem interpelacije.

Ministru se je v bran postavil tudi Branislav Rajić (SMC). Po njegovi oceni je Cigler Kralj sprožil mehanizme za lažje zagotavljanje nege in oskrbe starejših v prihodnje. Pojasnila ministrstva glede razpisa, ki je po mnenju dela opozicije sporen, pa so ga prepričala, da ni bilo niti korupcije niti konflikta interesov. Ministrstvo je v enem od današnjih tvitov namreč navedlo, da se je minister pridružil soustanoviteljem Zavoda Iskreni 12 let po ustanovitvi zavoda, iz njega in iz organov zavoda pa se je izključil lani pred nastopom ministrske funkcije.

Minister Cigler Kralj je v svojem sklepnem nastopu pred poslanci glede rednega testiranja na okužbo z novim koronavirusom dejal, da je takoj po znanih ugotovitvah glede kakovosti hitrih testov 19. novembra lani pozval vodstva domov k testiranju vseh zaposlenih. Glede zunanjih rdečih con je povedal, da so jih začeli vzpostavljati takoj, brez odlašanja. Za namestitev starostnikov v hotele pa se po njegovih besedah niso odločili, ker z vidika varne oskrbe starostnikov niso primerni. Tako so denimo dvigala pogosto premajhna za bolniške postelje, oprema v sobah pa ne omogoča dnevnega čiščenja, na primer tal.

Prav tako je zavrnil očitke na račun socialnega dialoga. Hvaležen je socialnim partnerjem za sodelovanje v težkih časih, z njimi pa usklajujejo tudi številne zakonske predloge, ki bodo prišli na klopi poslancev v prihodnosti, je napovedal.

Nemčija, češka in Slovaška so obveznost testiranja v domovih uvedle mesec dni pred Slovenijo, je dejala Jerca Korče iz LMŠ. Za vzpostavitev ločenih con v domovih so po njenih besedah zaslužni požrtvovalni delavci v domovih in v občinah, medtem ko se minister kljub enoznačnim pozivom ni ustrezno odzval. Povračilo domovom za vzpostavitev con pa je bilo nakazano šele proti koncu oktobra lani, je spomnila.

Sicer pa je ugotovila, da ministru ni uspelo ovreči očitkov. Še več, priznal je, da je poznal vse pozive k ukrepanju v domovih, a je ostal pri svoji odločitvi, da ukrepov ne bo, je dejala. “Lahko bi ukrepali, pa niste,” mu je očitala.

Farsičnega dogajanja sicer še ni konec, saj je predsednik LMŠ Marjan Šarec že napovedal vložitev ustavne obtožbe proti predsedniku vlade Janezu Janši. Za zdaj še ni bilo doseženo soglasje KUL-ovcev o sodelovanju, a očitno bo šlo za še eno predstavo, katere namen je tratenje časa in živcev za oslovo senco.

STA je ob tem objavila tabeli s podatki o glasovanju o interpelaciji ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Iz nje je razvidno, da se glasovanja niso udeležili poslanci SNS, vzdržal pa se je Jurij Lep iz DeSUS. Manjkali so tudi nekateri drugi poslanci, med drugim Alenka Bratušek.

Glasovanje po poslancih

SDS
------------------------------------
BAH ŽIBERT ANJA       Proti
BREZNIK FRANC        Proti
BRINOVŠEK NADA       Proti
DOBLEKAR BORIS       Proti
FERJAN JURE         Proti
FURMAN KARMEN        Proti
GRIMS BRANKO        Proti
IRGL EVA          Proti
IVANUŠA LIDIJA       Odsotna
JERAJ ALENKA        Proti
KALOH DEJAN         Proti
KEPA FRANCI         Proti
KRIVEC DANIJEL       Proti
LENART JOŽEF        Proti
LEP ŠIMENKO SUZANA     Proti
LISEC TOMAŽ         Proti
MERJASEC LEON        Proti
MOŠKRIČ JANEZ        Proti
PODKRAJŠEK BOJAN      Proti
POGAČNIK MARKO       Proti
POJBIČ MARIJAN       Odsoten
ROSEC FRANC         Proti
ŠKRINJAR MOJCA       Proti
TANKO JOŽE         Proti
ZAVADLAV UŠAJ ELENA     Proti
ŽNIDAR LJUBO        Proti

LMŠ
------------------------------------
DIVJAK MIRNIK LIDIJA    Za
GOLUBOVIĆ BRANE       Za
HEFERLE TINA        Za
KORČE JERCA         Za
KOVAČIČ ALJAŽ        Za
LENART JOŽE         Za
MEDVED RUDI         Za
MÖDERNDORFER JANI (JANKO)  Za
PAULIČ EDVARD        Za
PAVŠIČ ROBERT        Za
PEČEK IGOR         Za
PREBIL NIK         Za
ŠAREC MARJAN        Za
ZABRET ANDREJA       Za

SD
------------------------------------
BAKOVIĆ PREDRAG       Za
BEVK SAMO          Za
HAN MATJAŽ         Za
HOT MEIRA          Za
KNEŽAK SONIBOJ       Za
KOPRIVC MARKO        Za
MURŠIČ BOJANA        Za
NEMEC MATJAŽ        Za
PREDNIK JANI        Za
TRČEK FRANC         Za
ŽIDAN DEJAN         Za
ŽIDAN GREGOR        Za

Levica
------------------------------------
CIGLER ŽELJKO        Za
KORAŽIJA BOŠTJAN      Za
KORDIŠ MIHA         Za
MESEC LUKA         Za
SITER PRIMOŽ        Za
SUKIČ NATAŠA        Za
T. VATOVEC MATEJ      Za
TOMIĆ VIOLETA        Za

SMC
------------------------------------
GREGORČIČ MONIKA      Proti
PERIČ GREGOR        Proti
RAJIĆ BRANISLAV       Proti
SLUGA JANJA         Proti
UDOVČ MATEJA        Proti
VERBIČ DUŠAN        Odsoten
ZORČIČ IGOR         Proti
ŽNIDARIČ MOJCA       Proti

NSi
------------------------------------
ČERNIGOJ ANDREJ       Proti
DIMIC IVA          Proti
HORVAT JOŽEF        Proti
PAVLIN BLAŽ         Proti
PREVC MIHAEL        Proti
REBERŠEK ALEKSANDER     Proti
ŠUŠTAR TADEJA        Proti

DeSUS
------------------------------------
HRŠAK IVAN         Proti
JURŠA FRANC         Proti
LEP JURIJ          Vzdržan
POLNAR ROBERT        Proti
SIMONOVIČ BRANKO      Proti

SAB
------------------------------------
BANDELLI MARKO       Za
BRATUŠEK ALENKA       Odsotna
KOCIPER MAŠA        Za
RAJH ANDREJ         Za
STAROVIĆ VOJKO       Za

SNS
------------------------------------
IVANUŠA JANI        Odsoten
JELINČIČ PLEMENITI ZMAGO  Odsoten
ŠIŠKO DUŠAN         Odsoten

Narodne skupnosti
------------------------------------
HORVÁTH FERENC       Proti
ŽIŽA FELICE         Proti

Glasovanje po poslanskih skupinah

stranka   za   proti  vzdržani odsotni skupaj
-------------------------------------------------------
SDS      0    24    0    2    26
LMŠ     14    0    0    0    14
SD      12    0    0    0    12
Levica    8    0    0    0    8
SMC      0    7    0    1    8
NSi      0    7    0    0    7
DeSUS     0    4    1    0    5
SAB      4    0    0    1    5
SNS      0    0    0    3    3
PS IMNS    0    2    0    0    2

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine