23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Tudi Asta Vrečko promovira “neonacizem”?

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

V času prejšnje vlade se je poleg tedanjega predsednika vlade Janeza Janše največkrat na udaru nedvomno znašel tedanji minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, čeprav je bil kulturni proračun v njegovem mandatu rekorden. Glede Simonitija so šli politični aktivisti celo tako daleč, da so ga obtožili, kako naj bi sodeloval z neonacisti, kar je ta seveda odločno zavračal. Kot pa da to ne bi zadostovalo, so mu dajali še etikete o fašizmu in nacizmu izpred 70 ali 80 let. Po pročelju ministrstva se je celo risalo svastike, ker je bilo med drugim Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podeljen status nevladne organizacije v javnem interesu. Zanimivo pa je, da se je sedaj izkazalo, da je bila odločitev več kot upravičena. 

Nedolgo nazaj so se na Mladini zanimali okrog statusa javnega interesa za Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot in o medijskem razvidu za Nacionalno tiskovno agencijo (NTA). Ministrstvo za kulturne zadeve, ki ga trenutno vodi ministrica za kulturo Asta Vrečko iz vrst koalicijske Levice, je mediju pojasnilo, da ne obstaja pravna podlaga za odvzem oziroma izbris. “Očitek, da naj bi domnevno s tem spletnim portalom upravljali neonacisti in ga med drugim uporabljali tudi za širjenje idej iz Hitlerjevega Mein Kampfa, žal, še ne zadostuje za izbris iz razvida medijev,” so namreč navedli po poročanju NTA.

 

S tem odgovorom je ministrstvo potrdilo, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot in NTA delujeta v skladu z zakonom in da po zakoniti poti izbris iz razvida medijev in odvzem statusa javnega interesa nista mogoča. Pri NTA v zvezi s tem poudarjajo, da v kolikor bo ministrstvo imelo kakršnokoli idejo v tej smeri, v Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot napovedujejo, da bodo uporabljena prav vsa pravna sredstva, da bo dokazana pravica pred zakonom.

Simoniti poudarjal, da so bili skrbno in natančno preverjeni vsi pogoji za dodelitev statusa
Z omenjenim društvom pa se niso ukvarjali le kulturni aktivisti, ki so svojo kulturo izkazovali z risanjem svastik (kot enega od mazačev svastik se je omenjalo aktivista Vuka Čosića), ampak tudi nekateri novinarji, kot je denimo Špela Kožar, in pa poslanci na Odboru za kulturo, kjer se je tedanja opozicija, še posebej stranka Levica, zavzemala za to, da se Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot odvzame status društva v javnem interesu. Čeprav sklep ni bil izglasovan, je bil v luči tega kritičen minister Vasko Simoniti, ki nikakor ni mogel razumeti, kako je mogoče, da se cela država ukvarja z enim društvom, ki ima štiri člane, in jim očita prekucuška dejanja, torej nacizem, fašizem itd. Da se je Odbor za kulturo ukvarjal s tovrstnimi zadevami, je označil za izredno nenavadno, saj je v navadi, da se s tovrstnimi stvarmi ukvarjajo organi pregona. Iz tega razloga je tudi izrazil upanje, da imamo demokratično, ustavno državo, ki te zadeve skrbno spremlja ter ščiti svojo pozicijo – državo in državljane pred vsemi tovrstnimi zadevami, ki bi kakor koli ogrožali našo ustavno, parlamentarno demokracijo.

Kljukasti križi na pročelju ministrstva za kulturo (Foto: Ministrstvo za kulturo)

Simoniti je med drugim tistim, ki sicer niso sposobni obsoditi prav vseh totalitarnih sistemov, jasno in glasno pojasnil, da je zanj spodbujanje nacizma in njegovo poveličevanje zavržno dejanje. Glede podelitve statusa društvu, ki gre očitno še danes zelo v nos Mladini, pa je pojasnil, da je le-to izpolnjevalo vse kriterije, ki so predpisani, da se društvom podeli takšen status. Znano je namreč, da obstajajo jasne zahteve in pravila za dodelitev omenjenega statusa. “Skrbno in natančno so bili preverjeni vsi pogoji,” je tedaj zagotovil, kar pa se je sedaj le dodatno dokazalo kot resnično. Na tem mestu se nedvomno poraja vprašanje, če se bodo sedaj tisti, ki so Simonitija obtoževali okrog podelitve statusa društvu, le-temu upravičili ali pa bodo šli celo tako daleč, da bodo simpatiziranja z nacizmom obsodili kar aktualno ministrico.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine