-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Trump napovedal predsedniško kandidaturo za volitve 2024: Zagotovil bom, da Joe Biden ne prejme dodatnih štirih let

Piše: C. R., B. S.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je na svojem posestvu Mar-a-Lago na Floridi v torek v skladu s pričakovanji napovedal, da se bo leta 2024 spet potegoval za položaj predsednika ZDA. Demokrate je označil za poražence vmesnih volitev, ki so potekale pretekli torek.

“Ameriška vrnitev se začenja v tem trenutku. Naznanjam kandidaturo za predsednika ZDA,” je dejal 76-letni Trump, ki je malce pred tem to storil tudi uradno z oddajo dokumentov Zvezni komisiji za volitve (FEC).

Po dolgih mesecih “draženja” in prestavljanja uradne napovedi, je nekdanji predsednik Donald Trump včeraj zvečer končno tudi uradno napovedal svojo kandidaturo za predsedniške volitve 2024. Trump je v spremstvu žene Melanije prikorakal na oder v svojem klubu Mar-a-Lago, medtem, ko je iz zvočnikov donela pesem “Bog blagoslovi ZDA”.

V ognjevitem, uro dolgem govoru je Trump hvalil svoje dosežke in ostro kritiziral svojega naslednika Joeja Bidna. “Zagotovil bom, da Joe Biden ne prejme dodatnih štirih let,” je napovedal. Trump je dejal, da so bili pred dvema letoma velik narod in bodo kmalu spet. Dejal je, da so bile ZDA po njegovem štiriletnem mandatu “le korak pred zlato dobo”, potem pa je položaj prevzel Joe Biden in od tedaj je “šlo z državo le še navzdol”. A temu naj bi bilo čez dve leti konec, je napovedal Trump in pohvalil svoje privržence, da so “srce in duša tega neverjetnega gibanja v največji državi v zgodovini sveta”.

Trump je v govoru dejal, da je bila v njegovem mandatu meja najbolj zavarovana, inflacije skorajda ni bilo, nasprotniki ZDA, kot so Kitajska, Rusija, Iran in Severna Koreja, pa so bili “pod kontrolo”. “Nasprotniki so spoštovali ZDA”, je v govoru, ki ga je prekinjalo skandiranje “ZDA, ZDA”, dejal Trump. Dejal je tudi, da so pripravljali uvedbo carinskih tarif na kitajsko blago, kar je seveda jezilo kitajsko vodstvo in jih morda tudi spodbudilo, da so se vmešali v predsedniške volitve 2020. “Mnogi ljudje menijo, da je Kitajska zaradi tega igrala zelo aktivno vlogo na volitvah leta 2020”, je Trump vrgel kost in se takoj nato malo potegnil nazaj. “Samo povem, samo povem.”

Trump je v govoru kritiziral Bidenovo administracijo in dejal, da so “nas pripeljali na rob jedrske vojne, nekaj, kar si pred dvema letoma nismo mogli niti predstavljati”. Trump je državo pod Bidnovim vodstvom opisal kot “državo v zatonu” in “propadajočo državo”, v kateri Američani doživljajo “bolečino, stisko, tesnobo in obup”. Pod Bidenom so po njegovih besedah mejo zasedli migranti, nezakoniti priseljenci, tihotapci in kriminalci.

“Naša država se uničuje pred vašimi očmi,” je dejal Trump in dodal, da se je za kandidaturo odločil zato, “da bi Ameriko ponovno naredil veliko in slavno”.

Omenil je tudi nedavne vmesne volitve in priznal, da pričakovanega republikanskega »vala«, ki bi pometel z nasprotniki, ni bilo. A vseeno, so republikanci z minimalno večino prevzeli nadzor nad predstavniškim domom zveznega kongresa. “Nancy Pelosi (predsednica predstavniškega doma, op.p.) je ob položaj, ali ni to krasno”, je v govoru dejal Trump.

Trump med govorom sicer ni omenjal morebitnih tekmecev v republikanskih primarnih volitvah, je pa svoje privržence opozoril, da washingtonski (republikanski) establišment pripravlja svojega kandidata. “Washingtonski establišment nas želi utišati, vendar jim tega ne bomo dovolili,” je v svojem govoru pribil Trump.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine