18.8 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Trinajstletnica končala v sirotišnici zaradi slike, ki ni bila po volji kremeljskemu režimu

Piše: Sara Kovač (Nova24TV)

Ruski predsednik Vladimir Putin terorja ne izvaja le v Ukrajini, ampak tudi nad lastnimi državljani. Konkretni primer slednje le še dokazuje. Iz Rusije namreč prihaja novica o tem, da je bila komaj 13-letna šolarka poslana v sirotišnico, potem ko je narisala neprimerno sliko.

Trinajstletna Maša Moskalev je pri likovnem pouku narisala protivojno sliko, ki prikazuje žensko, ki ščiti svojega otroka pred raketami ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zaradi slike je deklico doletela huda kazen, saj je bila odvzeta očetu in poslana v sirotišnico.

Na sliki sta bili ukrajinska zastava z napisom “Slava Ukrajini” in ruska zastava z napisom “Ne vojni”. Njen učitelj likovne umetnosti je s sliko seznanil ravnatelja, on pa je to prijavil policiji v Jefremovu, južno od Moskve. Šolo so nato obiskali pripadniki Zvezne varnostne službe (FSB), poroča neodvisni varuh pravic OVD-Info.

Po besedah Mašinega očeta Alekseja Moskaleva, ki je javno delil fotografijo, na kateri hčerka drži omenjeno sliko, so uslužbenci varnostne službe hčerko čakali pred vhodom šole in po njej spraševali naokoli. “Hči je takoj ugotovila, kaj se dogaja. Uspelo se ji je prebiti iz šole, saj je povedala lažno ime. Pritekla je domov in rekla: “Oči, skoraj so me ujeli – narisala sem sliko!””.

Mašin oče pristal v hišnem priporu
Naslednji dan so se varnostniki lotili nasilnega zasliševanje 53-letnega očeta samohranilca Alekseja, Mašo pa so se odločili poslati v sirotišnico. “Rekli so mi, da otroka vzgajam narobe,” je povedal. Odkar je Mašin oče javno spregovoril o njuni stiski, je v hišnem priporu in mu grozi zaporna kazen zaradi tako imenovane “diskreditacije” vojske. Aljona Agafonova, prostovoljka, ki pomaga družini, je povedala: “Prepovedano mu je komunicirati s komer koli. Živi sam, zato ne more iti niti v trgovino, da bi si kupil hrano. Nihče ne ve, kaj se je zgodilo z dekletom. Nazadnje jo je videl 1. marca.”

“Poskušal sem priti v sirotišnico, a nas niso spustili noter. 6. marca sem ji posredoval telefon, naj me pokliče. Ampak nisem slišal niti glasu od nje,” po poročanju Daily Mirrorja pravi skrušen oče. Kremelj je prepovedal izjave, ki “diskreditirajo vojsko”, potem ko je pred enim letom napadel Ukrajino. OVD-Info trdi, da je bilo zaradi protivojnih protestov pridržanih 544 otrok in odpuščenih najmanj 19 protivojnih učiteljev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine