24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Trgovinska zbornica Slovenije: Sporazum Levice in koalicije prinaša obsežne negativne posledice

Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) je na današnji seji razpravljal tudi o predvidenih davčnih spremembah in vsebini sporazuma med Levico in koalicijskimi partnerji. Za slednjega ocenjujejo, da “prinaša za celotno slovensko gospodarstvo kot tudi za posamezne panoge obsežne negativne posledice”, so zapisali v sporočilu za javnost.

 

Sporazum o sodelovanju koalicije z Levico za leto 2019 po mnenju članov upravnega odbora TZS prinaša negativne posledice. “Te se odražajo v predvideni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovem prenosu v obvezno zavarovanje, predvidenem dvigu prispevne stopnje delodajalcev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, napovedanem dvigu obdavčitve davka na dobiček, višji obremenitvi kapitalskih dobičkov, zmanjšanju fleksibilnosti na področju trga dela, višanju nadomestil za brezposelnost, kar bo zmanjšalo interes brezposelnih oseb za ponovno vključitev na trg dela,” je poudarila predsednica TZS Mariča Lah.

Predsednika vlade Marjana Šarca so povabili na majsko sejo upravnega odbora TZS, kjer bi imeli priložnost izmenjati stališča o aktualnih gospodarskih in širših družbenih vprašanjih.

Glede napovedanih davčnih sprememb pa so poudarili, da ne gre za celostno davčno reformo, temveč zgolj za parcialne rešitve. Pri pripravi davčnih sprememb bi morali izhajati iz priporočil Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj o razbremenitvi stroškov dela, predvsem z vidika prispevkov, so prepričani.

Člani upravnega odbora so pozdravili predloge glede razbremenitve regresa, prioritetno pa je, da se to uveljavi še letos. TZS je na Šarca naslovila pismo s pozivom, da prisluhne tudi predlogom gospodarstva in si na vladni strani prizadeva za pravočasno obravnavo zakonodajnih predlogov v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Pozdravljajo tudi predlog o razbremenitvi obdavčitve regresa kot tudi izplačila nagrad za poslovno uspešnost. Glede predlaganih sprememb pri dohodninski lestvici pa so se zavzeli za občutnejše povečanje zneska splošne olajšave, saj je predlagano povečanje splošne olajšave “bistveno prenizko”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine