3.2 C
Ljubljana
petek, 9 decembra, 2022

Trdi socializem z (medijskim) nasmehom na obrazu: Primite se za denarnice! Prihajajo višji davki!

Piše: Andrej Žitnik (Nova24TV.si)

Minister za finance Klemen Boštjančič napoveduje temeljito davčno reformo, ki bo – namesto, da bi ljudi razbremenila – še bolj zategnila davčno zanko. Ljudje so od konca aprila že nehali plesati, vrti se jim od položnic, splošne draginje, zdaj pa jih bo z novimi dajatvami obremenila še vlada.

Po izjavah vladnih predstavnikov nameravajo povsem ukiniti normirane samostojne podjetnike, višje obdavčiti nepremičnine, dobičke podjetij in potrošnjo. Hkrati pravi, da želijo zmanjšati davek na plače, a je v tem delu vlada v konfliktu sama s sabo, saj minister Boštjančič razlaga tudi, da že iščejo načine, kako razveljaviti novelo zakona o dohodnini, ki jo je sprejela koalicija Janeza Janše – ki pa počne prav to, zmanjšuje davek na plače.

Boštjančič trdi, da sledi predlogu OECD, a po predlogu OECD je treba davke na delo znižati še veliko bolj, kot je to naredila prejšnja vlada, Golobova pa bi še letošnjo težko pričakovano davčno razbremenitev razveljavila. Na drugi strani pa bodo podprli ukrepe OECD, ki so jim všeč – dobo upokojevanja nameravajo zvišati na 67 let. Seveda za poklicne bralce časopisov in pivce kave po ministrstvih niti 75 let ne bi bila previsoka doba upokojevanja. Medtem ko so običajni delavci v tovarnah po 60 letih že povsem zgarani in že danes težko pridejo do zasluženega pokoja brez telesnih deformacij, ki jim onemogočajo običajno življenje.
Boštjančič pravi, da bo vlada zelo verjetno šla v bistveno širšo davčno reformo, kot so mislili na začetku, pripravljena pa bo zato, da jo bodo znotraj koalicije obravnavali jeseni. Pravi, da bi z reformo rad čim prej razrešil anomalije, ki so se nakopičile v zadnjih 20 letih, zaradi, kot pravi, močnih lobističnih skupin. Kot eno od teh vidi normirane samostojne podjetnike.

Bo Klemen Boštjančič, grobar Adrie, zdaj grobar slovenskega gospodarstva? (Foto: STA)

Ekonomski analfabeti na vladi niso na ravni, kjer bi lahko analizirali posledice takšnega ukrepa. Slovenska ekonomija je izredno specifična, z izredno visokimi davki na delo, normirani espeji pa so do zdaj predstavljali obvode, na katerih sloni celotna ekonomija. Gre za zadnje odtise libertarnega gospodarstva v Sloveniji, ki ga želi vlada – skupaj z ugodnimi davki na dobiček pravnih oseb, ki jih imamo zdaj – uničiti v imenu socialne uravnilovke znotraj rigidnih plačnih sistemov.

Velika verjetnost je, da bo zdaj prišlo do velikega razvrata sive ekonomije, kot smo jo poznali v poznih osemdesetih in začetku devetdesetih. Državni fiksus (proračun) ne bo nič bogatejši, ljudje pa bodo kljub temu revnejši, pa še s finančnimi obvodi kako ubežati nenasitnemu davčnemu volku se bodo morali ukvarjati, namesto s svojim poslom.

Nižji davki za bolj zdrav proračun

Minister Boštjančič poleg tega ironično doda, da je prioriteta te vlade dvigniti produktivnost – zelo težko je razumeti, kako si naša socialistična vlada predstavlja dvig produktivnosti z dvigom davkov. Da nižanje davkov deluje dobrodelno tudi na proračun, je dokazala dohodninska reforma Janševe vlade, kjer so sindikati in levi politiki družno opozarjali na 800 milijonsko proračunsko škodo, v resnici pa je davčna blagajna izplenila 50 milijonov več.

Obdavčitev nepremičnin posega v samo jedro slovenskega načina življenja. Slovenci vse svoje prihranke vlagamo v nepremičnine. Hiše gradimo za otroke, vnuke, gradimo vikende … a ne zato, ker smo bogati. Zato, ker se marsičemu odpovemo, zato da lahko kupimo cement in opeko. Tradicija udarništva je pri nas živa še iz časov komunističnega pomanjkanja, ko so si sodelavci in sosedje pomagali graditi hiše. Družinske hiše so nekakšen vsedružbeni in vsedružinski projekt, kar v tujini, ki jo včasih dajo za vzgled obdavčenja nepremičnin – ni običajno.

Slovenski ljudje s svojimi rokami in vzhodnoevropskimi plačami ustvarjajo zahodnoevropsko življenje tako, da si sami ustvarjajo nepremičnine. Socialistična vlada bi rada napadla tudi to. Ne pozabimo, da že zdaj plačujemo davek na stavbno zemljišče. Šlo bi za še eno davščino, za tiste – kot bi dejal hujskaški minister Luka Mesec – ki so si “nagrabili” nepremičnine. Na koncu pa gre na daljši rok za nacionalizacijo – tudi 0.1 % davek bi na koncu pomenil, da bo država nepremičnino prej kot slej podedovala, če si lastnik ne more privoščiti plačevanja dodatnih davščin.

Očitno se je začelo tiho izvrševanje programa stranke Levica – postopna eliminacija lastninske pravice in zasebnega podjetništva. Trdi socializem z (medijskim) nasmehom na obrazu. Primite se za denarnice.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine