15.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Tranzicijska levica in njen ples s hudičem

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv)

Danes se (skoraj) vsi vidni politiki zgražajo in obsojajo Putinova dejanja na vzhodu Ukrajine, zlasti ob priznanju samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Donetsk. A bili so zlati časi, ko so slovenski levičarji z dvignjeno glavo romali v Moskvo. Slednja namreč velja za Meko tranzicijske levice. Svojo klenost in pravovernost pravi levičar pokaže z obiskom Dražgoš in Rdečega trga. Ni čudno, da v Evropi in svetu veljamo za najbolj prorusko državo znotraj EU. To je nenazadnje potrdil že Putinov obisk v Sloveniji ravno v času močno zaostrenih političnih razmer leta 2016. Nekaj vidnih levičarjev, ki so poromali v rusko prestolnico: Milan Kučan, Zoran Janković in Anja Kopač Mrak. Še nekaj drugih vidnih rusofilov: Aleksander Čeferin, Drago Šketa, Karel Erjavec in Marjan Šarec. 

Po poročanju STA je predsednik ruske federacije Vladimir Putin v večernih urah v ponedeljek samooklicani ljudski republiki Lugansk in Donetsk, ki ležita na ukrajinskem vzhodu, priznal za neodvisni. Podpisal je tudi odlok oziroma dekret o njunem priznanju, vojsko pa napotil na njuno ozemlje. Z entitetama so bili vzpostavljeni tudi diplomatski odnosi. Spomnimo, da njuno ozemlje po mednarodnem pravu še vedno pripada Ukrajini. Iz Evrope in sveta se je na Putina in Rusijo vsul plaz kritik. Nemški kancler Olaf Scholz je napovedal, da Nemčija začasno zaustavlja projekt plinovoda Severni tok 2, Velika Britanija pa je na Putinovo priznanje ravno tako odgovorila z gospodarskimi ukrepi, usmerjenimi proti petim bankam v ruski lasti in trem oligarhom.

Ravnanje največje države na svetu so obsodili tudi slovenski evroposlanci in večina strank v slovenskem parlamentu. S tem pa imajo težave v Levici – Matej T. Vatovec je razmere zlorabil za napad na nakup prepotrebne vojaške opreme za slovensko vojsko in na zvezo Nato, medtem ko je Putinu in Rusiji prizanesel. Nato pa je napadel tudi skrajni levičar Miha Kordiš. Na njegovo sporno izjavo se je odzval generalni sekretar SDM Nejc Brence: “Cel demokratični svet obsoja rusko agresijo in napad na Ukrajino, slovenska KUL levica pa odločno podpre Putina. To je zunanja politika, ki jo obljubljajo – da se slovenski kompas spet obrne proti Rusiji. Čakamo samo še na delegacijo, ki jo bodo poslali v podporo.” Zagotovo pa ob vsem tem dogajanju na levici obstaja nekaj nelagodja zaradi preteklih potez njenih vidnih političnih predstavnikov.

Skrajni levičar Miha Kordiš kot “golobček miru”: napadel je Nato in stopil v bran Rusiji. (Foto: Twitter)

Navidezna oziroma zunanja obsodba ne prikrije dejstva, da so prav nasledniki KPS v Evropi in svetu leta in leta negovali podobo Slovenije kot (domnevno) najbolj proruske države znotraj EU. Takšno (pretežno) usmeritev je imela tudi slovenska diplomacija vse do nastopa tretje vlade Janeza Janše, ko se je znova odprla svetu. Spomnimo, kako je Putin pred nekaj leti z redom prijateljstva odlikoval ljubljanskega šerifa Zorana Jankovića in ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Ruski predsednik se jima je s priznanjem oddolžil za njun doprinos h krepitvi odnosov med narodoma in za ohranitev spomina na vojake ruske in sovjetske vojske, ki so preminili na Slovenskem tekom svetovnih vojn. Odlikovanje jima je Putin podelil na slovesnem sprejemu v Kremlju. Veliko prahu pa je nedavno v javnosti dvignil obisk generalnega državnega tožilca Draga Škete v Moskvi. Povzročil je pravi škandal, ko je odpotoval na praznovanje 300-letnice ruskega tožilstva, in to v času, ko je Rusija skoraj zanetila vojno in so na vidiku nove sankcije EU ter Nata.

Rusija je nedavno razpustila Memorialov center za človekove pravice
Ob tej pomembni edinstveni priložnosti se je obetal bogat program v Bolšoj teatru, glavna proslava pa naj bi bila v Kremlju, kjer naj bi ju sprejel predsednik ruske federacije Putin. Ob tem lahko spomnimo, da je rusko tožilstvo podaljšana roka oblasti in zavzeto preganja oporečnike in kritike te oblasti, zaradi česar bi moralo vsako demokratično tožilstvo tovrstna vabila na proslave bojkotirati. Kot smo še izvedeli, gre v primeru Škete za resno zadevo, ki bi lahko prerasla v mednarodni škandal, ta pa utegnil načeti ugled Republike Slovenije. Slovenska vlada si namreč prizadeva za tesnejše odnose z državami iz demokratičnega kroga držav, kjer imajo v ospredju spoštovanje človekovih pravic in ostala demokratična načela najvišje na vrhu lestvice vrednot. Rusija je nedavno razpustila Memorialov center za človekove pravice, ne spoštuje sodnih odločb Evropskega sodišča za človekove pravice, mirni protesti so po podatkih Amnesty International prepovedani, oblasti preganjajo novinarje in predstavnike LGBT.

Predstavniki slovenske tranzicijske levice z Vladimirjem Putinom (Foto: STA)

V Moskvi se je leta 2017 mudil celo zadnji partijski šef Milan Kučan. Zanj je bil obisk tedaj tako pomemben, da je izpustil celo “partijsko orgijo” ob dnevu Ljubljane, 9. maja, pri svojem prijatelju Zoranu Jankoviću. Murgeljski šef je bil v Moskvi na obisku pri ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ob dnevu zmage nad fašizmom (10. maja), kar je razvidno s fotografij, ki jih je Kremelj objavil na svoji uradni spletni strani. Kučan je v Moskvo potoval kot vodja “delegacije slovenskih veteranov druge svetovne vojne”, o čemer je poročal tudi proruski internetni portal RBTH Slovenija. Pot v Rusijo je Kučanu in druščini plačal kar urad ruskega predsednika. Požareport je namreč poročal, da je Putin na Letališče Jožeta Pučnika poslal državniško letalo. O tesnih povezavah med Moskvo in predsednikom UEFE smo prav tako že poročali. Spomnimo: norveški Josimar je med drugim razkril, da so Rusi inštalirali Aleksandra Čeferina kot kandidata za predsednika UEFE.

 

Od ruske agresije so se javno distancirali zgolj v strankah SDS, NSi in SD. Ostale stranke so se zavile v molk, radikalni poslanec Levice pa je za agresijo obtožil kar NATO.

 

V druščino največjih rusofilov spada tudi propadli politik Erjavec
In nenazadnje ne gre spregledati niti velikega rusofila Karla Erjavca, enega najslabših ministrov vseh časov, ki je lani povsem pogorel tako na političnem kot tudi (v splošnem) na kariernem in celo privatnem področju. Hrvaški Globus ga je pred časom oklical kar za “najbolj primitivnega evropskega zunanjega ministra”. A njegovih izjemnih odnosov z Rusijo in Putinom to, kot kaže, ni kvarilo. Izvrstne relacije naj bi imel nekdanji zunanji minister zlasti z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Pred časom je bil Erjavec celo oklican za rusofila z agendo. Tako Erjavec kot tudi Kučan pa naj bi veljala za neformalna ruska “veleposlanika” v Sloveniji. Nekdanji premier Miro Cerar pa je Slovenijo spremenil v najbolj prorusko enklavo znotraj EU. Spomnimo: da je bila slovenska zunanja politika, ki jo je vodila tranzicijska levica, prorusko usmerjena, ni nobenega dvoma.

Foto: Kremlin.ru.

Tako je ostalo tudi v času vladavine Marjana Šarca, kjer je nekdanji premier Cerar opravljal funkcijo zunanjega ministra, medtem ko se je njegov predhodnik Karl Erjavec preselil tja, kjer je svojo kariero ministra tudi začel – na obrambno ministrstvo. Kot je znano, je Cerarjeva vlada v zvezi s vsakoletno slovesnostjo pri ruski kapelici na Vršiču doživela dva slavnostna obiska – slovesnosti sta se doslej udeležila tako ruski premier Dimitrij Medvedjev kot tudi ruski predsednik Vladimir Putin, s čimer je Slovenija, čeprav je članica zveze Nato, dobila pečat najbolj prorusko usmerjene evropske države.

V Mladem forumu težko skrijejo simpatije do avtokratskega režima
Prav tako so veliki rusofili zlasti v stranki Socialnih demokratov in njenem podmladku – Mladem forumu. Medtem ko doslej še niso bili spodobni protestirati pred ruskim veleposlaništvom zaradi kršenja človekovih pravic, zlasti v primeru zastrupitve opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, so drugače precej glasni, ko gre za zaščito človekovih pravic. Obenem ne zamudijo priložnosti za druženje s tistimi, ki simbolizirajo avtoritarno rusko oblast na Slovenskem. Spomnimo, kako Mladi forum SD ni zamudil priložnosti za obisk ruskega veleposlaništva v Ljubljani.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak in župan Ljubljane Zoran Janković sta v Kremlju ob dnevu narodne enotnosti Ruske federacije  s strani ruskega predsednika Vladimirja Putina prejela t. i. odlikovanje RED PRIJATELJSTVA. (Foto: Twitter/@AnjaKopacMrak)

Foto: Facebook/Twitter

Aleksander Čeferin in Vladimir Putin (Foto: epa)

Foto: družbena omrežja

Mladi forum SD na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani (Foto: družbena omrežja)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine