10.3 C
Ljubljana
nedelja, 17 oktobra, 2021

Tožilstvo kazenske ovadbe zoper Mahniča in Tonina zavrglo – konstrukt Šarčevega represivnega aparata

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Tožilstvo je zavrglo dve kazenski ovadbi Nacionalnega preiskovalnega urada in sicer proti Mateju Toninu zaradi izdaje podatkov glede arbitražnega sporazuma in drugo proti Toninu in Žanu Mahniču zaradi domnevnih nepravilnosti na Komisiji za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.

Spomnimo, da je 16. oktobra odjeknila novica 24ur, da je ljubljansko okrožno državno tožilstvo sprejelo kazenski ovadbi, ki jih je zoper obrambnega ministra Mateja Tonina in državnega sekretarja za nacionalno varnost Žana Mahniča. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju prejšnje Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) sta bila ovadena zaradi ponarejanja uradnih listin in zlorabe uradnega položaja. Tonin kot takratni predsednik Knovsa pa še zaradi izdaje tajnih podatkov.

Vse to, ker je Tonin kot predsednik KNOVS izdal odredbo za nadzor na Obveščevalno varnostni službi Ministrstva za obrambo, Mahnič pa je ta nadzor tudi opravil in sicer ker so razpolagali z informacijami, da je nekdanji obrambni minister Karl Erjavec zlorabil vojaško obveščevalno službo, da je lahko razrešil poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Miho Škerbinca.

Marjan Šarec, Karl Erjavec in Damir Črnčec. (foto: STA)

Ovadba Tonina in Mahniča je bila tako maščevanje represivnega aparata Marjana Šarca za povsem zakonito opravljen parlamentarni nadzor. Spomnimo, da so Šarčevi obvladovali policijo, NPU, Kriminalistično policijo in Sovo – torej celoten represivni aparat in ga zlorabljali v politične namene. Ob zavrženju ovadbe bo ta del še posebej zanimiv za novo preiskavo o tem, kako so Šarčevi fantje nezakonito zlorabljali državne organe.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine